21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir, nasıl oluşur? Google'dan özel Doodle...

Mevsim değişikliği olarak nitelendirilen İlkbahar Ekinoksu için Google özel bir tasarım hazırlayarak doodle haline dönüştürdü. Sıcaklıkların giderek artış göstereceği anlamı taşıyan İlkbahar Ekinoksu, 21 Mart Çarşamba günü gerçekleşecek. İlkbahar mevsiminin gelişini müjdeleyen ve gece-gündüz sürelerinin eşitlenmesi olayı meydana gelen İlkbahar Ekinoksu'na ilişkin merak edilen ve sorgulanan tüm ayrıntılar...

21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir, nasıl oluşur? Google'dan özel Doodle...
21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir, nasıl oluşur? Google'dan özel Doodle...
GİRİŞ 21.03.2018 22:43 GÜNCELLEME 21.03.2018 22:43

Özel gün ve haftaları unutmayıp, her biri için özel tasarımlarla kullanıcıların karşısına geçen Google, 21 Mart İlkbahar Ekinoksu'nu Doodle haline dönüştürdü. Baharın gelişine ışık tutan İlkbahar Ekinoksu Doodle'ı kullanıcıların tüm dikkatlerini üzerinde toplayarak son derece beğenildi. Hemen ardından Google'ın ana sayfasına sürpriz bir şekilde taşınan 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile ilgili detaylı bilgiye erişmek üzere araştırmalara yoğunluk kazandırıldı. Peki, gece ve gündüz sürelerinin eşitlendiği İlkbahar Ekinoksu nedir? Kuzey Yarım Küre'ye bu tarihten itibaren güneş ışınların dik düşmeye başladığı İlkbahar Ekinoksu nasıl oluşur? İşte, 21 Mart tarihinden itibaren gündüzlerin uzamaya, gecelerin ise kısalmaya başladığı olayı görüldüğü İlkbahar Ekinoksu ile ilgili merak edilen ve sorgulanan tüm ayrıntılar...

ilkbahar

 

 

21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

21 Mart İlkbahar Ekinoksu tarihinde güneş ışınları ekvatora dik açı (90 derece) ile düşmesi durumu görülmektedir. Gerçekleşen bu olay sonrasında gece ve gündüz birbirine eşitlenmekte, aynı zamanda hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gün doğumu hattına girmektedir. Bu sayede gün ışığı, her iki yarım küre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile birlikte Güney Yarım Küre'de geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersine gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar.

doodle

21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU'NUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

1)Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar.

2)21 Mart tarihinden itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise gündüzler, gecelerden daha uzun olmaya başlar.

3)21 Mart İlkbahar Ekinoksu; Kuzey Yarım Küre'de İlkbahar, Güney Yarım Küre'de ise Sonbahar başlangıcıdır. Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

4)Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer.

5)Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür.

6)21 Mart İlkbahar Ekinoksu tarihinde Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur.

ilkbahar

21 MART TARİHİNİN BİR BAŞKA ÖZELİĞİ NEDİR?

Miladi takvime göre her yıl 21 Mart’ta çeşitli geleneksel etkinlikler eşliğinden karşılanan, doğanın yeniden canlandığını ve baharın gelişini müjdeleyen bahar bayramı Nevruz kutlanmaktadır.

Yeni yıl, doğanın uyanışı ya da bahar bayramı olarak nitelendirilen Nevruz, aslında çok uzun yıllardır kutlanan ve hemen hemen her toplum için önemli bir bayram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye’de 1995 yılına kadar bir gelenek olarak görülen Nevruz, bu yıldan itibaren ise resmi bayram olarak kabul edildi.

doodle

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!