Nevruz ateşi kültür başkenti Kastamonu'dan yandı!

2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu'da nevruz ateşinin yakılmasıyla etkinlikler başladı. Nevruz ateşini, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yaktı.

Nevruz ateşi kültür başkenti Kastamonu'dan yandı!
Nevruz ateşi kültür başkenti Kastamonu'dan yandı!
GİRİŞ 21.03.2018 16:24 GÜNCELLEME 21.03.2018 16:24

Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu bu yılki Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında yabancı misyon temsilcileri ile TÜRKSOY üyesi ülkeleri ağırladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının Kastamonu’dan başlattığı Nevruz Bayramı birlik ve kardeşlik mesajlarıyla coşkuyla kutlandı. Törende bir konuşma yapan Bakan Numan Kurtulmuş ise ülkenin birlik ve barış içerisinde yaşaması, ileriye gitmesi, daha da güçlenmesi için mücadele eden herkese başarılar dileyerek, Nevruz’un üç unsuruna değindiği konuşmasında, Afrin şehitlerini de rahmet ve minnetle andı.      

Yeniden Diriliştir Nevruz

Nevruz Bayramı’nın binlerce yıldır çok büyük bir coğrafyada hayatın, toprağın yeniden canlanışı olarak kutlanılan önemli etkinliklerden birisi olduğunu dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Nevruz, uzun kış aylarından sonra toprağın canlanması, tabiatın uyanması, uykuya çekilmiş gibi görünen canlı her türlü varlığın yeniden dirilişini sembolize eden önemli bir bayramdır. Bu aynı zamanda bizlere diğer tarafta da yeniden bir diriliş olduğunu her yıl vurgulayarak hatırlatan önemli bir bayramdır. Sırbistan’dan, Kosava’dan, Makedonya’dan, Bosna Hersek’ten, Başkurdistan’dan, Gagavuz yerinden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Dağıstan’dan, Türkmenistan’dan, Türkistan’dan, Kırgızistan’dan ve elbette Türkiye olmak üzere 18 farklı ülkeden bu kutlamalara katılan dostlarımıza hoş geldiniz diyoruz.”

Yaratılanı Ötekileştirmeyen Bir Geleneğe Sahibiz

Nevruz’un bütün farklı renklerle, desenlerle bir olmayı, beraber olmayı, birlikte olmayı öğrettiğine de işaret eden Bakan Numan Kurtulmuş, “Bizim atalarımız tarih boyunca insanların farklılığını, çeşitliliğini zenginlik olarak görmüş, hiç kimseyi ötekileştirmeden, farklılaştırmadan, karşı tarafa koymadan herkesi yaratılmış kutsal bir varlık olarak görmüş ve Hz. İnsan olarak kabul etmiştir. Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin ve onun izini sürdüğü Horasan erenlerinin bize öğrettiği de budur. İnsanları ayrı görmemek, gayri görmemek, yaratılanı yaradandan ötürü sevmek bize Horasan erenlerinin, Şeyh Şaban-ı Veli’nin öğrettiğidir. Hz. Mevlana’nın dediği gibi, ‘Gel, ne olursan ol yine gel’ ama özünü kaybetmeden, baharda o dirilen ağaçların kendi gövdesi üzerinde yükseldiği gibi yeniden Hz. İnsan olarak, yeniden güçlü bir şekilde bir araya gelmemizi öğütleyen bir irfan geleneğine sahibiz.” dedi.

Birliğimizi ve Dirliğimizi Daha Fazla Artıracağız

Kastanomu’nun bu irfan geleneğinin önemli merkezlerinden birisi olduğunu dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, Şeyh Şaban-ı Veli’nin manevi gölgesi altında Nevruz Bayramı’nı kutladıklarını söyleyerek, Kastamonuluları tebrik etti.

Nevruz’un aynı zamanda hayatın bir devinim ve gelişme üzerine oturduğu gerçeğini gösterdiğini hatırlatan Bakan Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Evren ve insanlar, yani yaratılan her şey bir devinim içerisindedir. Yaratılanların şekilleri değiştiği gibi Allah’ın ruh, akıl, vicdan ve fikir vererek eşref-i mahlûkat olarak kâinata getirdiği insanda sürekli değişim halindedir. Nevruz, bize bu devinimi ve sürekli gelişmeyi de öğreten bir rehberdir. Farklılıklarıyla, renkleriyle, çeşitlilikleriyle ama bir ahenk içerisinde var olmanın bize öğretildiği bir bahar bayramıdır. Nevruz canlı olan her şeyin değiştiğini, geliştiğini, devinim içerisinde olduğunu gösteren ve öğreten önemli bir derstir. Nevruz’dan bu dersleri alarak ahengimizi, birliğimizi, dirliğimizi daha fazla artıracağız. Nevruz’dan bu dersleri çıkararak kâinatla, tabiatla olan ilişkimizi daha kuvvetli bir şekilde kuracağız. Yaratılmış ne varsa her şeyi mirasımız olarak kabul edeceğiz. Nevruzla birlikte inşallah dostluğu, kardeşliği ve paylaşmayı da çok daha güzel bir şekilde öğreneceğiz. Türk dünyasının bütün ülke ve insanlarına barış, huzur ve esenlik diliyorum. Dünyada yaşayan bütün insanlar için de barışı, huzuru, birlikte yaşamayı diliyorum.”

 

Şehitlerimizi Rahmet ve Minnetle Anıyorum

Türkiye’nin ileriye gitmesinin bazı çevrelerce engellenmeye çalışıldığını belirten Bakan Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:  

“Bu ülkenin birlik ve barış içerisinde yaşaması, ileriye gitmesi, daha da güçlenmesi için mücadele eden, gayret gösteren herkese Allah çabalarında kolaylıklar versin. Bizler burada huzur içerisinde yaşayalım diye kendi hayatlarını al bayrağın hür bir şekilde dalgalanması için feda eden, bu ülkenin insanlarının barış ve huzur içinde yaşaması için kendi canlarından geçerek şehit olan bütün şehitlerimizi de rahmet ve minnetle anıyorum. Çanakkale’de, İstiklal Harbi’nde, 1. Dünya Savaşı’nda uzun yıllar boyunca Anadolu coğrafyasının her yerinde yaşamlarını yitiren şehitlerimiz nasıl bizim için mübarek ecdadımız ise, bugün de bu ülkeyi korumak için Afrin’de toprağa düşen, o temiz kanlarıyla bu al bayrağın gücünü daha fazla artıran her bir şehidimize rahmet diliyorum.”

Nevruz Bayramı Etkinlikleri         

Kastomonu Valiliği önünde düzenlenen Nevruz kutlamaları, konuşmaların ardından, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un Alaslama olarak adlandırılan Nevruz duasıyla başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile TÜRSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un katılımcılarla Nevruz ateşini yakarak, demir dövdüğü kultalamalar yumurta tokuşturma töreninin ardından, Türk dünyası ülkelerinin geleneksel dans gösterileriyle devam etti.

Kastamonu Cumhuriyet Meydanı etrafında açılan hediyelik eşya, milli yemekler ve el sanatları ustalarının standlarının da gezildiği; milli kıyafetler, bayrak ve dövizlerle yürüyüşün yapıldığı Nevruz kutlamalarında Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin sahne aldı.             

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Teleferik faciasından önceki 5 dakika ortaya çıktı! Her ne olduysa 25 saniye sonra oluyor
Tarihi ziyaret sonrası sıcak gelişme: Erdoğan'dan son dakika operasyon mesajı!