Mehmetçiğin kıyafetlerine sıkı denetim

Askerlerin giydiği kıyafetler ile kullandığı malzemeler laboratuvarlarda, kimyasal, fiziksel ve performans testlerden geçirilerek sıkı denetime tabi tutuluyor.

GİRİŞ 22.03.2018 15:11 GÜNCELLEME 22.03.2018 15:19
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin (İHKİB) kuruluşu olan Ekoteks Laboratuvarı'nda, askerlerin giydiği, kullandığı eşya ile malzemeler, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen talep üzerine testlere tabi tutuluyor.

Numuneleri alınan ürünler kanserojen madde içerip içermediği, alerjen yanlarının olup olmadığı, herhangi bir yanıcı durumda çabuk alev alıp yanıp yanmadığı, su geçirip geçirmediği, soğuk ve zorlu şartlara dayanıklı olup olmadığı sıkı denetimden geçiriliyor. Laboratuvarda, kimyasal, fiziksel ve performans testlerden geçmeyen hiçbir kumaş, askerlere kıyafet olarak dikilmiyor.

 

 

AA'nın aktardığına göre, Ekoteks İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir, resmi kurumlardan gelen talepleri hızlıca değerlendirdiklerini, her türlü testin büyük bir hassasiyetle yürütüldüğünü söyledi.

Laboratuvarın uluslararası akreditasyonu olduğunu belirten Özdemir, "Sektörümüzü temsil ederken bütün parametreler neyi gerektiriyorsa onun gereğini yapmaya çalışıyoruz. Bunlardan birisi ise askeriye ve emniyet güçlerinin tedariklerde ispatlamaya çalıştıkları ürünün kalitesi, fonksiyonelliği ve konforu için biz de müdahil olarak satın alma tedarik süreçlerinde yardımcı oluyoruz." diye konuştu.

"ÜRÜNLERİ ÜÇÜNCÜ GÖZ OLARAK RAPORLUYORUZ"

Kıyafet ve eşyaların hangi testlerden geçirilip geçirilmeyeceğinin hazırlanan şartnamelerle belirlendiğini vurgulayan Özdemir, "Bunun için de ihaleye çıkıyorlar. İhaleden sonra tedarik anlamında üreticilerimiz istenilen bütün parametreleri sağlayacak koşulda ürün geliştiriyor. Biz de süreçte yardımcı olmaya çalışıyoruz. Alınacak ürünü üçüncü göz olarak inceledikten sonra raporluyoruz. Bir tane parametreden kalırsa reddediyoruz. Bizim verdiğimiz raporlar doğrultusunda yetkililer alımlarını gerçekleştiriyor." ifadelerini kullandı.

"YAPILAN TESTLER YAZILI ŞARTNAMEYLE BELİRLENİYOR"

Razak, özelliklerin sağlanması için kimyasal parametrelerin kullandığının altını çizerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Laboratuvarımızın farklı bölümlerinde de yapılan uygulamalarla bu özellikleri kontrol etmekteyiz. Ürünler geldiği zaman fiziksel, kimyasal çok farklı aşamalardan geçiyoruz. Burada hangi testi yapacağımız elimize gelen yazılı şartname ile belirleniyor. Mehmetçiklerin ve özel harekat polislerimizin, kullandığı ürünlerin arasında çorap, iç çamaşırı, içlikler, pantolon, kaban, kamuflaj malzemesi, çanta, çadırlar var. Bunlar uzun süreli kullanım gerektiren özel fonksiyonel niteliği olması gereken ürünler. Bu ürünlerin güç tutuşabilirliğinin olması, herhangi bir alev kaynağına maruz kaldığında tutuşmaması, alev almaması çok önemlidir. Ayrıca alerjen, kanserojen, kimyasal içermemesi gerekiyor. Çünkü cilt ile doğrudan temas olduğundan sağlıklı olması gerekiyor."

Laboratuvarda çadır ve çantaların da analizlerinin yapıldığını ifade eden Razak, hafif, taşınması kolay ama zor koşullara karşı dayanıklılığı yüksek ürünler üretildiğini ve bunların performans analizlerini başarıyla geçtiğini vurguladı.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • 1974 5 yıl önce Şikayet Et
    emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim
    Cevapla
  • korkmaz korkmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    en kalitelisi neyse o olsun kumaşda sıkıntı yok allah sukur
    Cevapla
  • erdal 5 yıl önce Şikayet Et
    Askeri kamuflajlar bir kere yıkandıktan sonra su geçirmeye başlıyor bizzat tarafımdan test edilmiştir.
    Cevapla
  • Vaaay 5 yıl önce Şikayet Et
    Demekki bu firmaların nanı kumaşları gibi ozaman. Yıkama talimatına uymayınca nano özelliğini kaybediyor olabilir. Buna önlem almaları lazım askerde birde yıkama talimatıyla mı uğraşılacak.
    Cevapla
  • trafik çilesi 5 yıl önce Şikayet Et
    kanserojen olmasında. mehmetçik aslan parçasıdır ıslansa da üşümez zira...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk