Memur-Sen'den Kerime P.'ye destek

İstanbul Kadıköy'de Bostancı Metrosu'nda kıyafeti nedeniyle saldırıya uğrayan Kerime P.'nin maruz kaldığı saldırı hakkında Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Genel Başkanı Habibe Öçal saldırıyı kınadı, Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Kerime P. ile dayanışma içinde olduğunu ve geçmiş olsun dileklerini ifade etti.

Memur-Sen'den Kerime P.'ye destek
Memur-Sen'den Kerime P.'ye destek
GİRİŞ 23.03.2018 17:22 GÜNCELLEME 23.03.2018 17:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Öçal: Saldırıyı ve Saldırıya Destek Veren Zihniyeti Kınıyoruz

İstanbul Kadıköy'de Bostancı Metrosu'nda asansör beklerken kıyafeti nedeniyle saldırıya uğrayan Kerime P.'ye Memur-Sen’den destek geldi. Genel Başkanı Habibe Öçal yazılı bir açıklama yayımlayarak, “Sırf çarşaf giydiği için nefret söylemine maruz bırakan şahsı ve zihniyeti kınıyor, darp edilmekten son anda kurtulan hanımefendiyle dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyor ve kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Genel Başkanı Habibe Öçal yazılı bir açıklama yayımlayarak, İstanbul Kadıköy'de Bostancı Metrosu'nda asansör beklerken kıyafeti nedeniyle saldırıya uğrayan Kerime P.'ye destek verdi.

Öçal, “Geçtiğimiz günlerde Kadıköy Metrosunda, bir devlet kurumunda temizlik görevlisi olarak görev yapan 36 yaşındaki Kerime P.  Atınç M’nin sözlü saldırısına maruz kalmıştı. Olayın akabinde Kerime P.nin şikâyeti üzerine gözaltına alınan Atınç M adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Zanlı savunmasında mağdurenin kendisine hakaret ettiğini, kendisini savunmak zorunda kaldığını ve kavgacı bir kişiliğinin olmadığını söylemesine rağmen kamera kayıtları bunun tamamen aksini ispatlamaktadır. Zanlı, kalabalık bir grupla asansörden inerken tek başına asansörün kapısında bekleyen Kerime P.yi görmüş ve koridorun boşalmasını bekleyerek bu menfur saldırıyı gerçekleştirmiştir. Ayrıca kamera kayıtları, zanlının, sözlü saldırıya uğrayanın ilk etapta kendisi olduğunu ve öfkeyle buna karşılık verdiği iddialarını da tamamen yalanlamaktadır” dedi. 

“Bu olayı son dönemde bazı medya kuruluşlarında dine ve dindar kimliğe dair konuları ele alış şekillerinin bir yansıması olarak görmek mümkündür” diyen Öçal, “Biliyoruz ki belli çevrelerce 28 Şubat taktikleriyle basına servis edilen bazı görüntüler üzerinden dindarlar topluma “tehlikeli, yobaz, cahil” olarak aksettiriliyor. Malum medyanın kullandığı bu dilin Atınç M’nin saldırısında, çarşaf giyinmeyi tercih eden bir kadına “ülkeyi siz bu hale getirdiniz, yobazlar” diye tepki gösterme cüretine etkisi ve katkısı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Dine ve dindar kimliklere tahammülsüzlüğü besleyen bu yaklaşımların yaygınlaşmasını oldukça tehlikeli buluyoruz” şeklinde konuştu. 

Saldırgan Gerekli Cezayı Almalıdır

Öçal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Birarada yaşama kültürüne zarar veren bu tarz saldırıların da hukuki olarak gereken cezayı almadıkları takdirde münferit olaylar olmanın ötesine geçerek, toplumsal huzuru zedeleyecek provakatif bir boyut kazanmasından endişe duyuyoruz. Saldırgan, koridorun boşalmasını fırsat bilerek saldırdığı başörtülü kadının yalnız olmadığını bilmelidir. Başörtülü kadınlardan rahatsız olan bu zihniyeti tel’in ediyor ve bu olayın nefret suçu kapsamında değerlendirilerek hak ettiği şekilde cezalandırılması gerektiğine inanıyoruz.  Ülkemizde on yıllar boyunca kadınlar kıyafetlerinden dolayı en temel hakları olan eğitim ve çalışma haklarından mahrum edildi. Dini kimliğin görünür yaygın formu olarak başörtüsünü kullanan kadınların on binlercesi, uzun yıllar bu zulme maruz kaldı. Toplumsal hafızamızda açılan bu yaranın tamir edilmesi için daha çok anlayışa ve kucaklayıcılığa ihtiyacımız varken böylesi saldırıların olmasını kabul edilemez buluyoruz. Saldırıya uğrayan kadının “Saldırgana sorsanız kadın haklarını savunuyordur” söylemi de ayrıca üzerinde düşünülmesi gereken bir husus olarak görüyoruz.  Bu hanımefendi, kadın hakları savunucularının tarif ettiği kadınlardan farklı olduğunu düşünerek yaptığı bu serzenişinde maalesef ki haksız değil. Zira Kerime P. Saldırı sonrasında kadın hakları için mücadele ettiği iddiasındaki kadın örgütlerinin gücünü yanında hissetmiyor. Tesettürlü bir kadının giyimini, kılık kıyafet tercihi içerisinde değerlendirmek yerine patriarkal baskının yansıması olarak gören bir bilinçaltından beslenen kadın hak arayışı mücadelesi defoludur ve Kerime P’nin bu serzenişi ile bu bir kez daha faş edilmiştir.  Bu bakış açısına göre bir kadının kendi tercihi ile çarşaf giymesi olanaklı görülmediği için (!), öncelikle o çarşaftan kurtulması gerektiğine inanılır.”

Saldırıyı ve Saldırıya Destek Veren Zihniyeti Kınıyoruz

11 Eylül sonrası tüm dünyada yükselen islamofobik tavırlardan birçok Müslüman kadının nasibini aldığını ifade eden Öçal, “Özellikle Batıda, günümüze kadar uzanan bir süreçte, çarşaflı, burkalı, peçeli her kadını terörist olarak görmeye başlayan zihniyetin varlığını müşahede etmiştik.  Bu yamuk bakış ile şekillenen mantığın ülkemize ithal edilmesini kabul edilemez buluyoruz. Kültürü İslami dinamikler ile şekillenen bir coğrafyada islamofobik tavırların mayalandığının farkındalığına dikkat çekerek bu tutumların yaygınlaşmasındaki nihayi hedefin mankurtlaşma olduğunun bilinmesi gerekir.  Saldırganın da savunmasında yer verdiği gibi muhtemelen ailesinde birçok tesettürlü hanımefendi vardır. O halde tam da bu nokta da şunu sormak gerektiğine inanıyoruz. Bize ne oluyor ki kendi toplumumuzda inancımızda ve hatta ailemizde yer alan dindar kimliğin bir yansıması olan tesettüre bu kadar yabancılaştık? Bu ahlaki çözülmeyi üzerinde düşünmeye değer bir husus olarak görüyoruz. Bu vesile ile metroda bir kadını tek başına yakalamak için fırsat kollayarak sırf çarşaf giydiği için nefret söylemine maruz bırakan şahsı ve zihniyeti kınıyor, darp edilmekten son anda kurtulan hanımefendiyle dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyor ve kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

YORUMLAR 3
  • huzur 6 yıl önce Şikayet Et
    saldirganin ifadesi alinsin ve kimlerden emir aldigini soylesin. baglantilari tespit edilmeli. basite alinmamali. kadin haklari savunuculari nerde???
    Cevapla
  • osmanli askeri 6 yıl önce Şikayet Et
    10 sene hapis cezasi verilsin bak nasil düzeliyor
    Cevapla
  • Adam 6 yıl önce Şikayet Et
    Desteklerin artmasını bekliyoruz .Bu zihniyet çoktan haddini aştı .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ölen borçlusunun mezarını açtı, mezarı ateşe verip canlı yayın yaptı!
Sİyonist İsrail destekçisi Alman Cumhurbaşkanı'na  "Leva Palestina" şarkısı dinlettiler