Uluslarası Etno Müzik Festivali'nde bir ilk

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı yine bir ilke imza atıyor. Dünya çapında sanatçılar Arakan için bir araya geliyor. Üç gün sürecek olan Uluslararası Etno Müzik Festivali Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda başlıyor.

Uluslarası Etno Müzik Festivali'nde bir ilk
Uluslarası Etno Müzik Festivali'nde bir ilk
GİRİŞ 28.03.2018 18:37 GÜNCELLEME 28.03.2018 18:37

Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan festivalin açılış konserinde Arakan’da katledilen masum siviller için ağıtlar yakılacak. 2017 yılında Myanmar Hükümeti tarafından korkunç katliamlara maruz bırakılan, göçe zorlanan, açlık ve hastalıklarla sistematik bir şekilde ölümlerine göz yumulan Müslüman Arakanlılar halen büyük bir yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

Festivale özel olarak hazırlanan “Arakan” konserine hem dikkat çekmek, hem de savaş ve katliamların devam ettiği diğer ülkelerin de acılarını paylaşmak üzere farklı dillerdeki ağıtları buluşturuyor.

Altı ülkeden 16 sanatçının sahne alacağı Etno Müzik Festivali’ne Türk sanatçıların yanı sıra İrlanda, Fransa, İngiltere, Yunanistan ve Fransa’dan da halkın gönlüne taht kurmuş sanatçılar katılacak.

Müziğin evrensel dili ve gönülleri birleştirilen tınılarıyla insanlığın ortak acılarına savaşın onulmaz yaralarına merhem olmak üzere bir araya gelecek olan sanatçılar hem kendi geleneksel repertuvarlarını seslendirecek, hem de Arakan için ağıtlar seslendirecekler.

İrlanda’dan Anne-Marie O’Farrell, İngiltere’den Brendan Power, Yunanistan’dan Ross Daly, Fransa’dan Keyvan Chemirani ve Azerbeycan’dan Eytiram Hüseyinov, Elşan Mansurov, Alagha Sadiyev ile Kamran Karimov bu özel Festival’de İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.

 

01-03 Nisan 2018 tarihlerinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek Etno Müzik Festivali ücretsizdir.

 

Uluslararası Etno Müzik Festivali programının tüm detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü                                 Bilgi ve irtibat için:

Hacı Ahmet Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Cd. No:1 34440 Beyoğlu/İstanbul                                                                  GSM : (507) 691 00 92 

Elektronik ağ: https://kultursanat.ibb.istanbul/

1 Nisan 2018 Pazar

Saat 19.00-20.00 / 20.30-21.30.

Yer: CRR HARBİYE

AÇILIŞ KONSERİ  “HALİTA”

Doğu’nun ve Batı’nın etnik müziklerini ve enstrümanlarını bir araya getiren Etno Müzik Festivali’nin ilk konserinde, Bora Uymaz, Şirin Pancaroğlu ve Tolga Akşit yeni projeleri ile sahne alacak. Konser hem besteli hem de doğaçlama eserlerden yola çıkarak dinleyicileri farklı coğrafyalardan müziklerin içinde bir gezintiye çıkarıyor.

GALA KONSERİ: “ARAKAN”

Her musikinin geleneğinde önemli bir yer tutar ağıt. Bizim müziğimiz için de vazgeçilmez bir toplumsal ifade şeklidir. Zulümlerin, ölümlerin, haksızlıkların dile getirildiği sözel bir form olan ağıt bu gecede Arakan’da yaşamlarını yitiren insanlarımız için yakılacak. Emre Oral Burç, Bora Uymaz, Fatma Aydoğan’ın yanı sıra Azeri müziğinin usta okuyucusu Eytiram Hüseyinov'un ve Bora Uymaz'ın Arakan için özel olarak bestelediği türkü seslendirilecek.  Dünyaca ünlü arpist Şirin Pancaroğlu, Tolga Akşit ve usta bağlama sanatçısı Muhlis Berberoğlu çalgılarıyla ağıtlara eşlik edecekler.

2 Nisan 2018 Pazartesi

Saat 20.00-20.45 / 21.00-22.00

Yer: CRR HARBİYE

İRLANDA’DAN "GEZGİN NAĞMELER"

Etno Müzik Festivali’nin ikinci gününde 2 Nisan Pazartesi akşamı “İrlanda’dan Gezgin Nağmeler” sahnede olacak. Brendan Power ve Anne-Marie O’Farrell geleneksel İrlanda müziğinin iki usta müzisyeni. İrlanda’nın antik müzikal mirasındaki çeşitliliği gözler önüne seren bu iki müzisyen yepyeni bir titreşimle seyircisiyle buluşacak. 

“TASNİF”

Etno Müzik Festivali’nin ikinci gecesinde ise,  Murat Aydemir, Ross Daly ve Volkan Hürsever’in aynı sahneyi paylaşacağı “Tasnif” başlıklı bir konser bekliyor müzikseverleri. “Tasnif”, bir proje olmaktan ziyade, dünya müziğinin efsanevi ismi Ross Daly ile uzun yıllardır birlikte çalan Murat Aydemir’in Türkiye’de ilk konserleri mahiyetinde. Üç önemli müzisyeni buluşturan “TASNİF”, doğaçlama konusunda bu çok değerli üç müzisyenin kendi alanlarındaki tecrübelerini seyirciye aktaracağı özel bir konser.

3 Nisan 2018 Salı

Saat 20.00-22.00

Yer: CRR HARBİYE

GÖKKUBBEYE ATILAN ÇIĞLIK: “BOZLAK”

Türk müziğinin en güçlü formlarından biri olan Bozlak da seyirciye doyumsuz anlar yaşatacak.  Fatma Aydoğan’ın sesine divan ve bağlama ile Muhlis Berberoğlu, perküsyon ile Keyvan Chemirani eşlik edecek. Fatma Aydoğan ve Muhlis Berberoğlu “Bozlak” müziğinin genç ve yetenekli iki icracısı olarak görülüyor.

“KARABAĞ’IN SESİ”

Etno Müzik Festivali’nin son günü sahnede “Karabağ’ın Sesi” çınlayacak. Dünya müziğinde önemli bir yer tutan Azeri müziğinin son dönemdeki yıldızları Alagha Sadiyev, Elşan Mansurov, Kamran Karimov ve hanende Eytiram Hüseyinov'un yer alacağı konserin içeriği, geleneksel müziklerinin esası olan Destgah formundan oluşuyor.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'