Gündeme yerleşen Akkuyu nerede? Akkuyu Nükleer Güç Santrali yeri...

Akkuyu, Nükleer Santral projesinin temel atma töreninin gerçekleşmesinin hemen sonrasında nerede olduğu ve harita üzerindeki konumu tüm hızıyla araştırılmaya başlandı. Peki, büyük bir merak konusu haline gelen Akkuyu nerede? İşte, gündemin merkezine yerleşen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin harita üzerindeki konumu...

Gündeme yerleşen Akkuyu nerede? Akkuyu Nükleer Güç Santrali yeri...
Gündeme yerleşen Akkuyu nerede? Akkuyu Nükleer Güç Santrali yeri...
GİRİŞ 04.04.2018 17:00 GÜNCELLEME 04.04.2018 17:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gündemde sık bir şekilde konuşulan konular arasındaki yerini alan Akkkuyu Nükleer Santral projesinin uzun bir süredir merakla beklenen temel atma töreni gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in temelinin atılması için katılım gösterdiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi kamuoyu tarafından yoğun bir şekilde merak edilmeye ve sorgulanmaya başlandı. Bu doğrultuda ilk somut adımın 12 Mayıs 2010 tarihinde atılmaya başlandığı Nükleer Güç Santrali Projesi’nin uygulamaya geçirildiği yer alan Akkuyu’nun nerede olduğu araştırılıyor. Peki, 60 yıllık bir hayalin gerçeğe dönüşeceği Nükleer Güç Santrali’nin temelinin atıldığı Akkuyu nerede? İşte, Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi olan ve 20 milyar dolara mal olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin harita üzerindeki konumu...

 

AKKUYU NEREDE?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde yer alan Yanışlı mahallesinin Akkuyu merkezinde temel atma töreni gerçekleşmesinin ardından inşa çalışmaları hız kesmeden başlandı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi bitirildiği takdirde Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak. Türkiye ilk olarak 12 Mayıs 2010 tarihinde nükleer santral projesiyle ilgili somut adımı attı. 

Akkuyu sahasında toplam 4 bin 800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin 2023 tarihinde bitirilmesi bekleniyor.

akkuyu

20 milyar dolara mal olacak santralın maliyetinin tamamı Rusya Federasyonu’na bağlı devlet kurumları tarafından karşılanacak. İlk santralı yap-işlet modeli ile yapan Türkiye, bu sürede yaklaşık 600 mühendisin Rusya’da bu teknoloji ile yetişmesini sağlayacak.

Akkuyu Nükleer Güç Santral'inin 60 yıl işletmede kalması planlanıyor. Akkuyu Nükleer Güç Santral'inde yaklaşık 10 bin kişi, 60 yıllık işletme döneminde ise 3 bin 500 kişi çalışacak.

akkuyu

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan İnşaat Lisansı süreci de tamamlandı. Diğer santrallardaki ortaklık oranları ile Türkiye, kendi nükleer santralını yapabilecek bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’yle, Türkiye elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak. 

Rusya ile “Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralının Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” imzalandı. Anlaşma kapsamında, aynı yıl Akkuyu Nükleer AŞ kuruldu. Şirket Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu kararını, EPDK’dan 49 yıl süreli elektrik üretim lisansını, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) sınırlı çalışma iznini aldı.

AKKUY

İŞTE, AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ HARİTA ÜZERİNDEKİ KONUMU...

AKKUYU

YORUMLAR 1
  • h.e 6 yıl önce Şikayet Et
    Vergim Suriyelilere gideceğine nükleere gitsin daha iyi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu