Fitre en az kaç TL? 2018 Diyanet net rakamı açıkladı...

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2018 yılı itibariyle fitre miktarı belli oldu. Peki oruç fitresi olarak da adlandırılan Ramazan fitresi bu sene kaç TL oldu?

Fitre en az kaç TL? 2018 Diyanet net rakamı açıkladı...
Fitre en az kaç TL? 2018 Diyanet net rakamı açıkladı...
GİRİŞ 14.06.2018 11:11 GÜNCELLEME 14.06.2018 11:11
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Ramazan ayına çok az bir zaman kala Diyanet İşleri Başkanlığı resmi sitesi üzerinden 2018 Fitre miktarının en az kaç TL olduğunu açıkladı.

Her sene olduğu gibi bu senede oruç fitresi en az ne kadar kaç TL olacak sorusu en çok merak edilen konu olurken Diyanet soru işaretlerini kaldırdı.

Arefe günü namazı! Ramazan Bayramı öncesi yapılacak ibadetler

 

2018 FİTRE MİKTARI KAÇ TL?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki Fitre'yi belirlerken bir kişinin asgari geçim tutarını hesapladı. Buna göre 2018 yılı Fitre tutarı 19 TL olarak belirlendi.

Belirlenen bu miktarın, "asgari miktar" olduğu, fıtır sadakasında verilecek miktar konusunda bir üst sınır bulunmadığı ifade edildi.

FİTRE NEDİR? 

Fıtır sadakası, Ramazan Bayramı’na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir
ibadettir.

Halk arasında fitre denilen sadaka-i fıtır, Ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka, artıcı olma ve üzerinden bir yıl geçme şartı aranmaksızın nisap miktarı mala sahip bulunan her Müslüman'ın vermesi vacip olan mali bir ibadettir. Fitre, insan fıtratındaki yardımlaşma ve dayanışmanın bir gereği olarak insan bedeninin zekâtı kabul edilmiştir. Bu nedenle fitreye, “can sadakası” veya “beden sadakası” da denilmektedir. Diğer taraftan fitre, yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesinde, bayram gününün neşesinden onların da istifade etmelerinde önemli bir rol oynar.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

fitre-kimlere-verilir1

Fitre kimlere verilir ve verilmez?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

YORUMLAR 20
  • mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    bu fitreyi İHH nin bağış sitesine yapsak geçerli olurmu acaba bilen varmı dostlar ?
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    bu tür işlere yorum yapmam çok doğru olmaz fakat ihtiyaç sahibini bilerek vermenizin daha doğru olduğunu düşünüyorum.
    Cevapla
  • Imane gür 5 yıl önce Şikayet Et
    Fitre başka şehire gondermek mümkünümü
    Cevapla
  • Ceylan sayılır 5 yıl önce Şikayet Et
    Eyer gerçekten durumu yoksa insaniyetiniz yeter böyle uzak Diyar dusunulunce allah' razı olsun
    Cevapla
  • Aslan YAVUZ 5 yıl önce Şikayet Et
    (Size yazılan oruç) sayılı günlerde tutulur. Sizden kim, hasta veya yolculuk halinde olursa, tutmadığı günler sayısınca diğer günlerde tutsun. Orucu TUTABİLECEK olanların[*] bir çaresizi doyuracak kadar fidye (fitre) vermesi de gerekir. Kim bir iyiliğin fazlasını yaparsa onun için iyi olur. Oruç tutmanızın ne kadar iyi olduğunu bilseniz, (hasta ve yolcu olmanıza rağmen) tutarsınız. 2/184
    Cevapla
  • fakiri de var 5 yıl önce Şikayet Et
    30x19= 570 herkesin verebileceği rakam değil
    Cevapla
  • Fukara 5 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış anlama olmuş. Fitre kişi başı yıllık 1 defaya mahsus 19 TL.
    Cevapla
  • mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    güzel söylüyorsun da kardeşim o günlük 19 tl ye bir gün boyunca karnını doyuracak insanları düşün 19 tl ye 1 gün boyunca ne yiyebilirsin ?
    Cevapla
  • Nadide 5 yıl önce Şikayet Et
    Evet haklısınız askere ucretle nasıl verelim
    Cevapla
  • birisi 5 yıl önce Şikayet Et
    30*19 hastalık vb sebeplerle hiç oruç tutamayanların vermesi gereken miktardır. Orucunu tutankar sadece kişi başı 19 tl dir.
    Cevapla
  • izmirli 5 yıl önce Şikayet Et
    @fth23 30 gündür. bari burda oha gibi kelimeler kullanmayın. bilmiyorsanız düzgünce sorun öğrenin. Ramazan ayı boyunca hiç oruç tutmayanlar 570 TL fitre vermesi gerekir en az.
    Cevapla
  • fth23 5 yıl önce Şikayet Et
    oha 30 nedir
    Cevapla
  • Mustafa Selvi 5 yıl önce Şikayet Et
    FiTRE veya sadakayı-FITIR bir Can sadakasıdır. Fakir zengin herkes verir. Ekonomik olarak en alt tabakadaki fakir başka bir Fakirle sadakasını değiş tokuş yaparak ta bu vecibeyi yerine getirebilir. Burada AMAÇ yardımdan kaçınmayı önlemektir. Fakirliğe insanlar göreceli yaklaşıp sadakadan kaçınabilirler. Yoksulluk sınırı 4.bin TL sayılırsa 3500 tl alan birisi ben fakirim diye sadakadan kaçınmasın diye bu yardımlaşma biçimi emredilmiş zannedersem
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
Alçakça anlaşmayı duyurdu!