Tomahawk füzesi nedir? İşte, tüm özellikleri ve fiyatı...

Amerika Birleşik Devleri (ABD), her biri 1.6 milyon dolar olan Tomahawk füzesiyle Suriye'yi vurması gündemde büyük yankı uyandırdı. Peki, nokta atışı yapabilme özelliğine sahip Tomahawk füzesi nedir? Parça tesirli, nükleer başlık ve zırh delici alternatifleriyle donatılabilen Tomahawk füzesinin özelllikleri nelerdir?

Tomahawk füzesi nedir? İşte, tüm özellikleri ve fiyatı...
Tomahawk füzesi nedir? İşte, tüm özellikleri ve fiyatı...
GİRİŞ 21.04.2018 13:37 GÜNCELLEME 21.04.2018 13:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kızılderili Baltası anlamını taşıyan 59 Tomahawk füzesiyle Suriye'nin Humus şehrindeki Şaryat Hava Üssü'nü 14 Nisan tarihinde gece saat 4:00 sularında vurması gündeme bomba gibi düştü. Suriye’de yaşanan bu olayın hemen sonrasında, ABD’nin Suriye’yi vurduğu 1.100 kilometre menzil kat edebilen Tomahawk füzesinin ne olduğunu ve özelliklerini merak ederek bu konudaki araştırmalarına yoğunluk kazandırdı. Peki; Radara yakalanmama, karşısına çıkan engellerin çevresinden dolaşabilme ve hareketli hedefleri takip edebilme gibi avantajları bulunan ve çok çeşitli tiplere sahip Tomahawk füzesi nedir? Menzili ve meydana getirdiği etki sonucu hedefine büyük zararlar verebilen ve ABD haricinde sadece İngiltere’ye satışı yapılan Tomahawk füzesinin özellikleri nelerdir? İşte, ilk kez yoğun olarak 1991 Körfez Savaşı’nda kullanılan ve şimdi de ABD tarafından Suriye'ye yönelik kullanılan Tomahawk füzesiyle ilgili detaylı bilgilere haberimizden erişebilirsiniz.

TOMAHAWK FÜZESİ NEDİR? TOMAHAWK FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

 

Ses hızının altında uçmalarına rağmen çok uzun menzillere ulaşabilme özelliğine sahip Tomahawk füzelerinin; parça tesirli veya nükleer başlık, parça tesirli ve zırh delici alternatifleri bulunduğunu söyleyebilmek mümkündür. Seyir füzesi sınıfında yer alan ve her birinin 1.6 milyon dolar maliyeti olan Tomahawk füzelerinin; radara yakalanmama, karşısına çıkan engellerin çevresinden dolaşabilme ve hareketli hedefleri takip edebilme gibi avantajları bulunmaktadır. Geliştirilmiş turbo motor, küresel konumlama sistemi (GPS), varış zamanı kontrol ünitesi ve dijital arazi eşleme ve karşılaştırma sistemi (DSMAC) gibi teknik özellikleri bulunan Tomahawk füzeleri, donanmanın uzun menzilli saldırı ihtiyaçlarına tek başına cevap verebilmektedir. 

Amerika Birleşik Devleri (ABD) tarafından Suriye’yi vurduğu füze olan Tomahawk füzeleri, nokta atışı yapabilme özelliğine sahiptir. Tomahawk füzelerinin; denizden karaya, denizaltıdan karaya, karadan karaya ve denizden denize olmak üzere çok çeşitli tipleri bulunmaktadır.  Menzili ve meydana getirdiği etki sonucu hedefine büyük zararlar verebilen Tomahawk füzelerinin toplam ağırlığı 1600 kilogram olmakla birlikte, 450 kilogramlık savaş başlığı taşıdığı belirtilmiştir. ABD haricinde sadece İngiltere’ye satışı yapılan Tomahawk füzelerinin, arazinin üzerinden alçak irtifada uçması ve düşük radar izi veren dizaynı nedeniyle tespit edilmesi son derece zordur.

tomahawk

İlk kez yoğun olarak 1991 Körfez Savaşı’nda kullanılan Tomahawk füzelerinin üretimini Amerikan Raytheon firması gerçekleştirmektedir. Akıllı füze olarak nitelendirilen Tomahawk füzeleri, 1.100 kilometre menzil kat edebilmektedir. Öte yandan Tomahawk füzelerinin kullanım alanlarına bakılacak olursa, Düşman hava savunmasının bastırılması dışında, elektrik santralleri, komuta-kontrol binaları ve silah üretim tesisleri gibi birincil öneme sahip hedeflere karşı kullanılmaktadır. ABD tarafından Rusya'nın S-400 uçaksavarlarına hedef olmamak adına tercih ettiği Tomahawk füzeleri, tüm hava hava şartlarına rağmen gece-gündüz kullanılabilme özelliğine sahiptir. Saatte 880 km hıza ulaşabilen Tomahawk füzeleri, 450 kilo patlayıcı taşıyabilmektedir.

tomahawk

YORUMLAR 4
  • Memoral 5 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar 28 sene önce 2500 kilotmetre menzilli fuze yapmis birde simdi ki guclerini düşünün Allah müslüman lari korusun
    Cevapla
  • Şems 5 yıl önce Şikayet Et
    Batılı ülkeler israili korumak için kimyevi silah depolarını vuruyor yoksa masum insanların çocukların ölmesi onların hiç umurunda değil ancak mazlumun ahi mutlaka birgün çıkacaktir müslüman katili bu devletlere yakaladık yapan müslüman ülkelerde bilsinlerki kendilerine de sıra gelecek unutmayın
    Cevapla
  • 4444 5 yıl önce Şikayet Et
    İsime bak sen Kızılderili baltası merakk etme kalleş abd yine yakin zsamanda seni işte o Kızılderili baltası yok edecek böylece Kızılderililerin öcü alınmiş olacak onlari katliam yaptiniz için
    Cevapla
  • Doktor 5 yıl önce Şikayet Et
    Var ol Amerika
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor