Hayata gözlerini yuman şair Cemal Safi kimdir? Nereli, kaç yaşında?

Türk dilini en etkin ve güzel bir şekilde kullanan efsane şair olarak nitelendirilen Cemal Safi'nin hayata veda ettiğinin bilgisine ulaşıldı. Peki; pek çok sanatçı ve besteci tarafından şiirleri bestelenen Cemal Safi kimdir? KOAH hastalığı nedeniyle 81 yaşında yaşam savaşını kaybeden Cemal Safi aslen nereli, kaç yaşındadır?

Hayata gözlerini yuman şair Cemal Safi kimdir? Nereli, kaç yaşında?
Hayata gözlerini yuman şair Cemal Safi kimdir? Nereli, kaç yaşında?
GİRİŞ 18.04.2018 15:12 GÜNCELLEME 18.04.2018 15:12

Orhan Gencebay'ın 40 şarkısının söz yazarlığını yapan usta şair Cemal Safi, geçirdiği KOAH hastalığı nedeniyle beynine pıhtı atması sonucu yoğun bakım ünitesinde tedavi altında tutuluyordu. Ancak ünlü sanatçı Onur Akay tarafından, edebiyat dünyasının hafızalara derin bir şekilde kazınan ismi Cemal Safi'nin hayata gözlerini yumduğunun açıklaması gerçekleştirildi. Şarkılara dönüşen şiirleriyle geniş kitleler tarafından takdirini ve beğenisini topladığı Cemal Safi'nin 81 yaşında iken hayata veda etmesinin sonrasında kim olduğu ve hayatına dair ayrıntılı bilgi edinmek adına sorgulamalar yürütülmeye başlandı. Peki, Türk dilini en etkin ve güzel bir şekilde kullanan efsane şair olarak nitelendirilen Cemal Safi kimdir? İki yıl üst üste yılın şairi olarak ödüle hak kazanan usta şair Cemal Safi aslen nereli kaç yaşındadır? İşte, pek çok kıymetli sanatçı ve besteci tarafından şiirleri bestelenen Cemal Safi'nin detaylı biyografisi...

CEMAL SAFİ KİMDİR? DETAYLI BİYOGRAFİSİ...

Uzun zamandır zorlu bir şekilde mücadelesini sürdürdüğü KOAH hastalığı nedeniyle beyne pıhtı atması sonucu 81 yaşında yaşam savaşını kaybeden Cemal Safi, 1938 tarihinde Samsun ilinde dünyaya geldi.

İlk şiirlerini Orhan Gencebay'ın bestelediği Cemal Safi'nin annesinin adı merhume Ayşe Şafi, babasının adı ise merhum Mehmet Safi'dir.

Tek Hece - Aşk şiirleri ile bilinen Cemal Safi, eğitimini Sakarya İlkokulu'nda başladı ve ilerleyen yıllarda Samsun Sanat Okulu' nun Torna Tesviye bölümünü tamamlayarak mezun oldu.

1959 tarihinde ailesi ile birlikte Ankara iline yerleşti ve 1971 tarihine kadar da, o yıllarda sahibi oldukları Büyük Otel' de babasının yanında çalıştı.

cemal safi

Evli ve üç çocuk babası olan Cemal Safi, Türk Dil Kurumu tarafından Türk dilini en etkin ve güzel bir şekilde kullanan şair olarak ödüllendirildi.

Şarkılara dönüşen şiirleriyle geniş kitleler tarafından takdirini ve beğenisini topladığı Cemal Safi, Eminescu madalyası başta olmak üzere, defalarca Hürriyet'in Altın Kelebek, Milliyet'in Yılın En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile, TRT'nin Yılın Şairi gibi sayısız ödülü hak kazanmaya layık görüldü.

Pek çok kıymetli sanatçı ve besteci tarafından şiirleri bestelenen Cemal Safi1990 tarihinde ‘’Rüyalarım Olmasa’’, 1991 tarihinde ise ‘’Vurgun’’ adlı bestelerin güftekarı olarak iki yıl üst üste yılın şairi ödülünü almaya hak kazandı.

Usta sanatçı Cemal Safi bugüne değin 40 tanesi Orhan Gencebay tarafından olmak üzere; Onur Akay, Muazzaz Abacı, Candan Erçetin, Muazzez Ersoy, Selçuk Tekay, Zekai Tunca gibi pek çok sayıda besteci ve sanatçı tarafından 150 civarında şiiri bestelendi.

cemal safi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş - Ankaragücü! CANLI
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'