Berat Kandili ne zaman? 2018 Diyanet Berat kandili tarihi...

Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 yılı itibariyle Berat Kandili'nin ne zaman idrak edileceğini açıkladı. Ramazan ayına sayılı günler kala Kandil gününü ibadetlerle karşılaşmak isteyenlerin merak ettiği Berat Kandili hangi gün olacak? İşte tüm detaylar...

Berat Kandili ne zaman? 2018 Diyanet Berat kandili tarihi...
Berat Kandili ne zaman? 2018 Diyanet Berat kandili tarihi...
GİRİŞ 24.04.2018 09:29 GÜNCELLEME 24.04.2018 09:29

Üç Aylara girdiğimizden beri Regaip ve Miraç Kandillerini idrak ettik. Müslüman halkımız, bu iki mübarek günü dualarla ve ibadetle karşıladı. 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı gelmeden önce, Berat Kandili'ni karşılamaya hazırlanıyoruz. Günahların beraat ettiği bu geceyi sabırsızlıkla bekleyenler Berat Kandili'nin ne zaman olacağını öğrenmeye çalışıyor.

Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara geliyor. Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp, ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir. Gecesini ibadet ve dua ile gündüzünü oruçlu geçirmek güzeldir.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı açıklamaya göre Hicri takvime göre Şaban ayı 14'üncü gününe denk gelen Berat Kandili, bu yıl 30 Nisan 2018 Pazartesi günü idrak edilecek

PEKİ BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Berat Kandili'nde oruç tutulup, tutulmayacağı mevzusunu tek bir hadis ile cevaplayalım;"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur.” (İbn Mâce)

berat-kandili-ibadetleri

BERAT KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?

Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Hz. Muhammed’ (s.a.s) salât ve selâmlar getirilmeli, kendisinin şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu