Esra Albayrak uyardı! Alarm verici boyutta

Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, “Vakti beklenmiş, müdahalesiz bir doğum; güçlü bir anne, güçlü bir bebek ve gelecek için güçlü bir toplum demektir” dedi.

Esra Albayrak uyardı! Alarm verici boyutta
Esra Albayrak uyardı! Alarm verici boyutta
GİRİŞ 28.04.2018 11:01 GÜNCELLEME 28.04.2018 11:02
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dünyadan ve Türkiye'den 700 ebe, bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Ebelik Günleri'nde buluştu. "Ebeler için uzman eğitim, hayat için sağlıklı bir adım" temasıyla yola çıkılan organizasyonun açılışı, Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle İstanbul Medipol Üniversitesi'nde dün gerçekleşti. Açılışa Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nden Prof. Dr. Lale Say ve Avrupa Ebeler Birliği'nden Barbara Finderle katıldı.

Albayrak özetle şunları söyledi:

'EBELERE KULAK VERİLMELİ'

Ebelerin doğum hakkında anlatacaklarına daha fazla kulak verilmesi gerek. Kendi doğum tecrübelerimden yola çıkarak şunu söylemek istiyorum, gerçek bir ebe desteği ile gerçekleşen üçüncü doğumum eşsiz bir tecrübeydi. Doğumun her safhası en içgüdüsel haliyle yaşayabilmeme vesile oldu. Doğumda hekimin rolü riskli durumlara müdahale etmekken ebelerin rolü sabır ve sükûnetli halleri ile doğum eyleminin gerçekleşmesini beklemektir. İdeal bir doğumun şifresi nedir diye sorarsanız sabır derim.

 

 

Fıtrata uygun bir doğumun hiçbir aşamasında aceleci davranılmaması gerektiğine inanıyorum. Vakti beklenmiş, doğum dalgaları tecrübe edilmiş müdahalesiz bir doğum; güçlü bir anne, güçlü bir bebek ve gelecek için güçlü bir toplum demektir. Eşref-i mahlukat olan insanın dünyaya gelişini fıtratına uygun bir çerçevede karşılamak, gelecek nesillere olan borcumuzdur.

'ALARM VERİCİ BOYUTTA'

Doğumu daha acısız ve daha risksiz hale getirmek artık doktorlara verilmiş kutsal bir görev. Asırlardır doğum esnasında kadının en büyük desteği ebeler ise sistemin dışında, mesleki becerilerinden yoksun kalmış durumdalar. İstatistiklere göre anne ve bebek ölümleri doğumun hastane ortamlarına taşınması ile azaldı.

Doğum eyleminin anne içgüdülerinden koparılması, merkezine tıbbi müdahalelerin yerleştirilmesi şüphesiz sezaryen rakamlarında orantısız artışa neden oldu. Bugün Türkiye'de yüzde 53 ile sezaryen alarm verici boyutta.



'SEZARYEN, DOĞUM 'ÜLKEM İÇİN BİLİM DEĞİL AMELİYATTIR'

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, ebelik mesleğinin çok daha etkin hale gelmesi gerektiğini belirtti. Memişoğlu, "Sezaryen bir ameliyattır. Ameliyatla bebeğin olduğu yerden çıkarılma işlemidir. Maalesef sezaryeni doğum olarak algılıyoruz. Doğum doğmaktan gelir" dedi.

YORUMLAR 8
  • 2019 5 yıl önce Şikayet Et
    Kötü Erkekler yüzünden düzenlenen Yeni Yasalar Yüzünden İyi Erkekler büyük ceza ve acı çekiyorlar. Boşanmalar arttı, Evlenmeye yanaşan yok. Cinayetler vs vs Yasalar gerçekten iyiyi cezalandırıyor. Kurunun yanında yaş da yanıyor. Kötü Kadınların cezasını tüm toplum her türlü ödemek zorunda kalıyor. Kanunlar Adil ve Kurana uygun olmak zorunda.
    Cevapla
  • 2019 5 yıl önce Şikayet Et
    Devlet Hastanelerinde Normal Doğumun teşvik edilmesi için Belden uyuşturma olayı yaygınlaştırılsın. Kadınlar doğum acısından korktuğundan sezeryana kaçıyorlar. Ayrıca Aşılar çok büyük tehlike, son yıllarda yaygınlaşan her çeşit hastalığın sebebi içinde civa aliminyun vs bulunan İthal Yahudi Aşılarıdır. Aşılarla Dünya nüfusunu kontrol altına almak ve hastalıklı insanlar üreterek ilaç firmalarına mahkum trilyon dolarlar kazanmak
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    ikibuçuk ay önceden başladı bizim dr çocuk ters sezaryen diye. inat ettik normal doğum diye. 40. hafta iş inatlaşmaya döndü en son bir çarşamba günüydü kontrolde çocuğun döndüğünü gördük. yine zaman çok geçti haftaya kadar doğdu doğdu, doğmadı alacağız dedi. 41. haftasında salı günü doğdu. çok önemli bir durum yoksa tek bir dr un sözü ile kesinlikle normal doğumdan vaz geçmeyin.
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Sağlıkçıyım ve şunu söylemek zorundayım: hem hemşire hem hamile Anne hem doktor sabırsız ve acele davranıyor! Bu yüzden sezaryen çok oluyor. Yazık Annelerimize. Ameliyat zor bir sonuçtur
    Cevapla
  • mustafa efendi 5 yıl önce Şikayet Et
    kusura bakmayın ama sezaryan ile doğumun anneye babaya değil, risk varsa ve bu riski oluşturan etmenleri birden fazla doktor onaylarsa yapılması gerektiği gibi köklü bir karar alın, bu rakam %10 u geçmez. bırakmayın şu işi annenin eline. doğum esnasında salgılanan hormonlar ruhsal olarakta tedavi ettiği artık aşikar. Rabbim tüm annelere sağlıklı doğumlar nasip etsin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin
Son dakika: Kritik MKYK'nın perde arkası! Erdoğan 'Bu yapılacak' deyip net konuştu...