Varlık Barışı nedir, kimler yararlanabilir? 2018 Varlık Barışı detayları...

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklamaları ile gündeme gelen Varlık Barışı nedir? Yurt dışındaki varlıklarını Türkiye'ye getirenlere kolaylık sağlayacaklarını ifade eden Bakan Ağbal Varlık Barışı düzenlemesine ilişkin önemli bilgiler verdi. Peki, Varlık Barışı nedir, Varlık Barışı'ndan nasıl yararlanılır?

GİRİŞ 14.05.2018 10:17 GÜNCELLEME 14.05.2018 10:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yurt dışından varlık getirenlere kolaylık sağlanacağı ve yalnızca yüzde 3 oranında vergi uygulanacağını belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklamaları sonrasında 'Varlık Barışı nedir?' sorusu gündeme geldi. Peki, yeni bir düzenleme ile genel kurula sunulması beklenen Varlık Barışı aslında nedir? Varlık Barışı'ndan kimler yararlanabilir? İşte, Varlık Barışı konusuna ilişkin tüm merak edilenler haberimizde...

VARLIK BARIŞI GELİYOR!

 

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA Finans Editör Masası'na yaptığı açıklamada Varlık Barışı konusuna değindi. Dikkatlerin üzerine çekildiği açıklama sonrasında ise Varlık Barışı konusu araştırılmaya başlandı. Bakan Ağbal, yurt dışından varlık getirene kolaylık sağlayacak olan Varlık Barışı ile ilgili, 

"Vatandaşlarımızdan yurt dışında para altın döviz gibi yatırımları olan vatandaşlarımız 11. ayın sonuna kadar Türkiye'ye getirirlerse, bankalara ve aracı kurumlara bu varlıkları bildirirlerse Türkiye içerisinde diledikleri gibi tasarruf edecekler." dedi.

VARLIK BARIŞI NEDİR?

Yurt dışında yaşayan vatandaşların varlıklarını rahatlıkla ülkeye getirebilecekleri Varlık Barışı düzenlemesi ile getirilen varlıklardan hiçbir vergi alınmayacak. Daha önce yurt dışında bulunan altın, para, bono, tahvil, hisse senedi gibi varlıkların 31 Aralık 2016 tarihine kadar yurda getirecek olan şirket veya gerçek kişilerden hiçbir vergi alınmamasına karar kılınmıştı. Bu tarihten önceki varlık kanunlarında %2 oranında vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaktaydı. Yeni varlık barışı düzenlemesiyle de getirilen varlıklar için herhangi bir vergi alınmayacak.

VARLIK BARIŞI KAPSAMINDAKİ VARLIKLAR NELERDİR?

Para, Döviz, Altın, Menkul Kıymet, Sermaye Piyasası araçları (tahvil, hisse senedi vb.), varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar (arazi, arsa, tapu kütüğüne kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyet kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler), şirketin ortaklarına olan borçları vergi barışı kapsamına girmektedir.

NACİ AĞBAL'IN 'VARLIK BARIŞI'NA İLİŞKİN AÇIKLAMASINDAN SATIR BAŞLARI

6736 ve 7020 sayılı kanunun uygulanmasında çok farklı bir kampanya uyguladık. Son 2 yapılandırmada hem başvuru sayıları yüksek hem de şuana kadar sistemde kalan mükellef sayısı yüksek.

Varlık Barışı düzenlemesi yapmıştık. Yeni bir düzenleme yok ama bugün genel kurulda görüşülecek, Varlık Barışı'na ilişkin bir düzenleme getiriyoruz. Bugün yapacağımız çalışmada getireceğimiz öneride temel unsurlarını da sizlerle paylaşayım;

Vatandaşlarımızdan yurt dışında para altın döviz gibi yatırımları olan vatandaşlarımız 11. ayın sonuna kadar Türkiye'ye getirirlerse, bankalara ve aracı kurumlara bu varlıkları bildirirlerse Türkiye içerisinde diledikleri gibi tasarruf edecekler.

Yüzde 3 oranında vergi tahsil edilecek

Yurt dışında olan dövizini işletmesine koymak isteyen vatandaşlarımız da bunu yapabilecek. Yüzde 3'ü oranında vergi tahsil edeceğiz. Bu varlığı getirip işletmesine koyduğu surette herhangi bir vergi tahsili yapılmayacak. Yurt dışında getirdiği varlığı işletmesinden istediği zaman çekebilecek. İşletmenin yurt dışından kullandığı kredi var ve aynı zamanda yurt dışında da varlığı var, "Yurt dışındaki bu varlıklarımı işletmemin yurt dışında olan borçlarının ödemesinde kullanayım" derse buna da imkan sağlıyoruz.

İkinci düzenleme yurtiçi varlıkların işletmeye dahil edilmesi... Taşınmazlar var, altınlar, nakitler var. Müracaat edecek vatandaşlar bu varlıkları işletmeye dahil etme beyanında bulunacaklar, aynı şekilde yüzde 3 oranında vergi ödeyecekler ve bu varlıklarıo işletmelerine dahil etme dahilinde hiçbir vergi incelemesine dahil olmayacaklar. İsterlerse daha sonra işletmelerinden de çekebilecekler.

Varlık Barışı düzenlemesinde şöyle bir kural getiriyoruz; bu düzenlemeden yararlanmak istiyorsanız yüzde 3'lük vergiyi ödemek zorundasınız.

YORUMLAR 2
  • şeyma 5 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba . Varlık barışı imkanlarından Türkiyede şirketi olan yabancı girişimcilerde faydalanabilirmi. Şirketin % 99 Yabancı % 1 Türk ortaklığı var.
    Cevapla
  • m.c. 5 yıl önce Şikayet Et
    hiç düşünüyorum
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı