Bozdağ: Bu artık bir zarurettir!

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: "Seçimin erkene alınması nedeniyle bunları parlamentoya sunup, komisyonlarda tartışıp, Genel Kurulda müzakere ettikten sonra yasalaştırma imkanı maalesef kalmamıştır. Bu nedenle Yetki Kanun Tasarısı'nı, TBMM'ye sunmak hükümetimiz için bir tercih değil, bir zarurettir" dedi.

GİRİŞ 10.05.2018 11:19 GÜNCELLEME 10.05.2018 11:31

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Yetki  Kanun Tasarısı'na ilişkin, "Seçimin erkene alınması nedeniyle bunları  parlamentoya sunup, komisyonlarda tartışıp, Genel Kurulda müzakere ettikten sonra  yasalaştırma imkanı maalesef kalmamıştır. Bu nedenle Yetki Kanun Tasarısı'nı,  TBMM'ye sunmak hükümetimiz için bir tercih değil, bir zarurettir." dedi. 

Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Yapılan  Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Çeşitli Kanun ve Kanun Hükmünde  Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Konusunda Yetki Kanunu Tasarısı görüşülmeye  başlandı.

 

Tasarı hakkında konuşan Bozdağ, geçen yıl 16 Nisan'da yapılan halk  oylaması sonucu vatandaşların parlamenter sistemden Cumhuriyet Hükümet Sistemine  geçişi kabul ettiğini anımsattı.

DEĞİŞİKLİK YAPILACAK KANUN SAYISI 521, KHK 40

Anayasada, anayasa değişikliğine ilişkin uyum maddelerinin en geç 6 ay  içerisinde çıkarılacağının, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gerektiren hususların  ise yeni seçilen cumhurbaşkanının göreve başlamasından sonra çıkarılmasının  öngörüldüğünü anlatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçimin erkene alınmış olması ve aynı zamanda kanunların, diğer  mevzuatın taranması çok büyük zaman almıştır. Bu süre içerisinde TBMM'ye uyum  yasalarını sunma imkanı maalesef olamamıştır. Elimizdeki rakamlara göre,  uluslararası antlaşmaların uygun bulunmasına dair kanunlar dışında şu anda  yürürlükte 879 kanun, 80 kanun hükmünde kararname bulunmaktadır. Bunların  içerisinde çerçeve yasalarla herhangi bir kanunda değişiklik yapan kanunlar yok.  Hükmünü icra eden kanunlar içeriğinde değiştirilecek hüküm bulunmayan kanunlar,  kanun hükmünde kararname yetki kanunları, milli mücadele kanunları ile diğer  kanun ve kanun hükmünde kararnameler Yetki Kanunu kapsamı dışında bulunmaktadır.  İnkılap kanunları da Yetki Kanunu kapsamı dışındadır. Yaklaşık olarak Yetki  Kanunu kapsamında değişiklik yapılacak kanun sayısı 521, bu rakam artabilir,  eksilebilir. Yapılan taramalar sonucunda kanun hükmünde kararname sayısı 40. Bu  da artıp, eksilebilir. Madde bazında kaldırılacak madde sayısı 2 bin 483,  değiştirilecek madde sayısı da 2 bin 470 olarak şu anda yaptığımız tespitler  çerçevesinde görülmektedir."

''BİR TERCİH DEĞİL, BİR ZARURETTİR''

Kanunlar üzerindeki taramaların Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel  Müdürlüğü, ilgili bakanlıklar, kurumlar tarafından çok detaylı bir çalışma ile  yapıldığını aktaran Bozdağ, şunları söyledi:

"Seçimin erkene alınması nedeniyle bunları parlamentoya sunup,  komisyonlarda tartışıp, Genel Kurulda müzakere ettikten sonra yasalaştırma imkanı  maalesef kalmamıştır. Bu nedenle Yetki Kanun Tasarısı'nı, TBMM'ne sunmak  hükümetimiz için bir tercih değil, bir zarurettir. Bunun başka da bir çözümü  maalesef şu aşama da bulunmamaktadır. Çünkü 24 Haziran'da yapılacak seçimin  arkasından seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte muhtemeldir ki 5-10 Temmuz  arasında yeni cumhurbaşkanı göreve başlayacak ve yeni sistem bütün gerekleri ve  kurumlarıyla beraber yürürlüğe girecektir. O nedenle kanunlardaki bu uyumla  ilgili kısımların bu süre içerisinde göreve başlamadan önceden çıkarılması, bazı  kavramların ibarelerin, maddelerin metinlerinden çıkarılması, bazılarının uyum  haline getirilmesi, bazılarının yürürlükten kaldırılması gibi bir takım işlerin  tamamlanmış olması gerekiyor."

Cumhurbaşkanı göreve başladıktan hemen sonra da diğer Cumhurbaşkanlığı  kararnamelerini çıkarması gerektiğini belirten Bozdağ, hükümetin kurduğu  komisyonlar marifetiyle yeni seçilecek cumhurbaşkanının çıkaracağı Cumhurbaşkanı  Kararname taslakları üzerinde de ciddi çalışmalar yapıldığını bildirdi. Seçilecek  cumhurbaşkanının bunları inceledikten sonra hemen yürürlüğe koyabilecek hale  getirildiğini aktaran Bozdağ, kanunlarla, kanun hükmünde kararnameler ile ilgili  taramaların şu an itibarıyla bittiğini ancak eksiklikler ya da unutulanlar olup  olmadığına ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Bekir Bozdağ, "Bu Yetki Kanunu, parlamentonun seçim nedeniyle de  kapanacak olması, 24 Haziran'dan sonra yeni sistemin yürürlüğe bütün gerek ve  teşkilatıyla girecek olması nedeniyle huzurlarınıza bu tasarıyı getirmek zarureti  hasıl olmuştur. Komisyonumuz uygun görür, Meclisimiz de kabul ederse bu çerçevede  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uyum yasalarını ve değişikliklerini kanun  hükmünde kararname ile hayata geçirme imkanı olacaktır." değerlendirmesinde  bulundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanı Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması! Harekete geçildi: Kapatma cezası...
 THY ile ilgili dikkat çeken iddia! 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanıyor