Ankara harekete geçti! Çok sert Kudüs tepkisi

Gazze'de gergin bekleyiş sürerken, Ankara İslam işbirliği Teşkilatı'nı harekete geçirmeye çalışıyor. Türkiye'den ise sert tepkiler peş peşe geliyor...

GİRİŞ 14.05.2018 16:04 GÜNCELLEME 14.05.2018 17:13
Bu Habere 260 Yorum Yapılmış

 ABD Başkanı Donald Trump Aralık ayında açıkladığı kararının ardından bugün ABD'nin İsrail Büyükelçiliği Tel Aviv'den Kudüs'e taşınıyor. Yeni büyükelçiliğin açılış töreni öncesinde kentte gergin bekleyiş sürerken, Gazze'de ise protestolar başlamış durumda.

ANKARA İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATINI HAREKETE GEÇİRİYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,  Filistin topraklarında yaşanması muhtemel olaylar konusunda İsrail yönetimini sorumlu ve itidalli davranmaya davet ederken Ankara da konuya ilişkin, İslam işbirliği Teşkilatı'nı harekete geçirmeye çalışıyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ŞİDDETLE KINIYORUZ

 

Dışişleri Bakanlığı, "ABD’nin Tel Aviv büyükelçiliğini uluslararası hukuku ve tüm BM kararlarını ihlal ederek Kudüs’e taşımasını şiddetle kınıyoruz. İsrail güvenlik güçlerinin barışçı gösteri yapan Filistinlilere uyguladığı katliamı lanetliyoruz" açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"ABD’nin Tel Aviv’de bulunan Büyükelçiliğini uluslararası hukuku ve ilgili tüm BM Kararlarını ihlal ederek Kudüs’e taşımasını şiddetle kınıyoruz. Bu tasarrufu hukuki açıdan yok hükmünde saydığımızı yineliyoruz. Filistin halkının meşru haklarını yok sayan bu adımın bölgesel barış, güvenlik ve istikrara hizmet etmeyeceğini vurguluyoruz.

13 Aralık 2017’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi ve 21 Aralık 2017’de BM Genel Kurulu’nda alınan Kudüs konulu kararlar ABD’nin attığı bu gayri meşru adımın uluslararası toplum tarafından reddedildiğini göstermiştir. ABD Yönetimi bu tutumunda ısrar ederek, Ortadoğu’daki en temel sorunun çözüm zeminini tahrip etmiştir. Barış sürecinde ortaya konulan yerleşik parametreleri aşındırma riski taşıyan bu kararın bölgede yolaçacağı menfi sonuçların sorumluluğu da bütünüyle ABD Yönetimi’ne ait olacaktır. Bu adımdan cesaret alan İsrail güvenlik güçlerinin barışçı gösteri yapan Filistinlilere uygulamakta oldukları katliamı lanetliyoruz.

Filistin meselesi kalıcı ve adil bir çözüme kavuşmadıkça, Filistin halkına karşı adaletsiz yaklaşımlar sürdükçe, ne bölgesel ne de küresel huzur ve istikrar mümkün olacaktır. Ülkemiz bundan sonra da barış sürecinin sağlıklı bir zeminde canlandırılması ve bölgede adil, kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi için uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleriyle çalışmaya devam edecektir."

ÇAVUŞOĞLU: HERKES SUSSA BİZ SUSMAYACAĞIZ

Kudüs'te yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi;

"İsrail güçlerini ve İsrail hükümetini lanetliyorum. Burada bir katliam var. Bunun sebebi ABD'nin tüm dünyaya rağmen, ben karar aldım yaparım anlayışıyla attığı adımlar. ABD, hukuk dışı bir şekilde Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı. Uluslararası hukukun temel ilkelerini ve tarihsel gerçekleri hiçe saydılar. Bu ABD'nin inandırıcılığı ve itibarına da zarar verdi.Avrupa Birliği'nin bu konuda bizimle aynı düşündüğünü biliyoruz. Fakat aynı düşünmek yetmez, bir an önce adımlar atılmalı. Ve ABD'nin aldığı karara karşı güçlü bir şekilde durmak gerekiyor. ABD bu karar sonrasında birçok ülkeyi tehdit etti.Herkes sussa biz susmayız. Filistin davasının savunucusu olacağız."

BEKİR BOZDAĞ: YOK HÜKMÜNDEDİR

 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ alınan kararın yok hükmünde olduğuna vurgu yaparak, "ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması Var olan huzursuzluğu, güvensizliği, istikrarsızlığı, kriz ve çatışmaları daha da artıracaktır.Bu katliamdan İsrail hükümeti kadar ABD yönetimi de sorumludur.ABD ve İsrail ne yaparsa yapsın, hangi adımı atarsa atsın, yaptıkları ile attıkları adımlar Türkiye için yok hükmündedir.Kudüs eninde sonunda tam özgürlüğüne kavuşacaktır. ABD ve İsrail, eninde sonunda Kudüs’ü gerçek sahiplerine bırakmak mecburiyetinde kalacaklardır." dedi.

İBRAHİM KALIN: BU BİR UTANÇ TABLOSU

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıması sonucunda çıkan olaylarda israil'in yaptığı katliamı kınadı ve, "Bugün İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında şehit ettiği her bir Filistinli, İsrail’in utanç duvarına eklenen yeni bir cinayet, yeni bir lekedir. Dünyanın bu sistematik yok etme barbarlığı karşısındaki sessizliği de ayrı bir utanç tablosudur." dedi.

YORUMLAR 260
  • izmir doğru söyler 5 yıl önce Şikayet Et
    artık tepki bitti cihat başlamalı filistinliler ve islam savaşına katılmak isteyen gönüllüler besmele çekip cihada başlamalı filistinlilere silah sağlanmalı islam işbirliği islam uyuma birliği görevinden çıkmalı islam ordusu islam birliği çok acil kurulmalı
    Cevapla
  • tokuma tushi 5 yıl önce Şikayet Et
    israil kendine çeki düzen ver!, Müslüman katliamına SON ver.. yoksa gidişatın ve senin toplumun için hiç iyi olmiyacak! o bir avuç toprağını da elinden almıyalım!
    Cevapla
  • Vatandas 5 yıl önce Şikayet Et
    Susmayacağız ,teşkilatı toplayıp en sert şekilde kinayacagiz,yok hükmündedir, eyyyyy amerika eyyyyy israil .bakın bakalım peynir gemimizi yürüyormuş bakın bakinnnn
    Cevapla
  • Erdslsilo 5 yıl önce Şikayet Et
    Halen kınamakla kalacaksa Nato israil BU ülkeden Def Edilmeyecekse size oy Moy asla yok.Türk milleti bunu yemez bence herkez bağımsız oy versin.40 günde birşey yapmazlarsa
    Cevapla
  • Kunek Bayram 5 yıl önce Şikayet Et
    Ey Reisim sen bugün ümmetin kalbi ve beynisin! Ne olursun bir çağrı yap da şu öfkeli mümin ordusunu bir sancak altında topla da, şu yahudilere dünyanın kaç bucak olduğunu gösterelim! O alçakların nükleer silahları varsa, bizim de zülme siper yapacak iman dolu göğüslerimiz var! Artık sabrımız kalmadı bunu anlasın artık İsrail!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!