AYM'den 'ramazan davulu' kararı!

Anayasa Mahkemesi, ramazan ayında gece davul çalınması nedeniyle oluşan gürültüden rahatsız olan kişinin yaptığı bireysel başvuruyu 'kabul edilemez' buldu.

AYM'den 'ramazan davulu' kararı!
AYM'den 'ramazan davulu' kararı!
GİRİŞ 13.06.2018 22:20 GÜNCELLEME 13.06.2018 22:20
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Alınan bilgiye göre İzmir'de oturan başvurucu, ramazan ayında gece davul çalınması nedeniyle uykusundan uyanmak zorunda bırakıldığı ve oluşan gürültüden rahatsız olduğu gerekçesiyle 19 Ağustos 2008'de İzmir Valiliğine başvurdu.

Başvurusu reddedilen kişi, bu işlemin iptali istemiyle İzmir İdare Mahkemesinde dava açtı. İzmir 4. İdare Mahkemesi, 2009'da verdiği kararda, ramazan ayında geceleri davul çalınmasının örfi olarak uygulanan ve toplum içinde de çok büyük oranda hoşgörü ile karşılanan geleneksel bir uygulama olduğunu belirterek davayı reddetti.

Başvurucunun, İdare Mahkemesi kararını da temyiz etmesi üzerine dosya Danıştaya geldi. Başvurucu, Danıştayın da İdare Mahkemesi kararını hukuka uygun bulması üzerine, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruda, her yıl ramazan ayında evinin bulunduğu sokakta geceleri davul çalınması nedeniyle uyandırılarak Sünni inancının bir ibadeti olan sahura kalkmaya ve oruç tutmaya zorlandığını, belirli bir dinin mensubu olmayan kişilerin uyandırılarak o dine ait ibadeti yapmaya zorlanmasının din ve inanç özgürlüğüne aykırı olduğunu öne süren kişi, Anayasanın 10, 24. ve 56. maddelerinde tanımlanan haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü.

YORUMLAR 55
  • Vaaay 5 yıl önce Şikayet Et
    Yine bir islami gelenek karşıtlığı yine izmir.
    Cevapla
  • Ferdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizler müslümanız ve buna göre hayatımızı yaşarız fakat örfi adetleri din diye dayatmak toplumda nefrete sebep olabilir. Bizim geçmişten gelen güzel geleneğimiz olan Ramazan ayındaki davul çalınmasını gelecek nesillere hoş bir anı olarak taşımak için şehrin en az rahatsızlık verecek belli bölgelerinde çalınması teklif edilebilir. Sevmiyorsan git terk et gibi cümleler bize yakışmaz. Yapıcı olmalı yıkıcı olmamalı zira hasta ve küçük çocuğu olan insanlar bu durumdan çok müzdaripler.
    Cevapla
  • arif 5 yıl önce Şikayet Et
    git başka ülkeye git...davulsuz ezansız camisiz yere git defol
    Cevapla
  • Genç 5 yıl önce Şikayet Et
    İzmir. başka birşey demeye gerek var mı?
    Cevapla
  • ibrahim 5 yıl önce Şikayet Et
    dursun özbek davulcu mu olmuş...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi