Kritik öneme sahip Menbiç nerede? Menbiç'in harita üzerindeki yeri...

Türk askerimizin hain terör örgütü PKK'yı etkisiz hale getirebilmek adına Menbiç'te görevini icra etmeye başladığının açıklaması gerçekleştirildi. Peki, askerlerimizin bağımsız devriye faaliyetlerini gerçekleştirdiği Menbiç nerede? Terör örgütlerinden arındırılması hedeflenen Menbiç'in harita üzerindeki konumu!

Kritik öneme sahip Menbiç nerede? Menbiç'in harita üzerindeki yeri...
Kritik öneme sahip Menbiç nerede? Menbiç'in harita üzerindeki yeri...
GİRİŞ 05.07.2018 12:06 GÜNCELLEME 05.07.2018 13:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

ABD ve Türkiye arasında varılan anlaşma neticesinde, Türk askerlerimiz PKK terör örgütünü temizlemek için Menbiç kırsalına girerek burada faaliyetlerini icra etmeye başladığının bilgisine ulaşıldı. Konuya ilişkin Başbakan Binali Yıldırım tarafından önemli açıklamalar gerçekleştirilerek, kahraman askerlerimizin Menbiç'te görev almaya başladığının gelişmesi aktarıldı. Öte yandan yerel kaynaklar tarafından da, ABD-Türkiye uzlaşması doğrultusunda, Türk askerlerinin Menbiç bölgesinin dış mahallerine girdiğine dair bilgi duyuruldu. Bu gelişmelerin akabinde gündemdeki gelişmeleri yakından takip eden kamuoyu tarafından, Menbiç'in hakkında tüm ayrıntılara erişmek adına araştırmalara ağırlık kazandırılmaya başlandı. Peki, askerlerimizin bağımsız devriye faaliyetlerini yürüttüğü Menbiç nerede? İşte, gündemin merkezine yerleşerek merak duyulan ve yoğun bir şekilde sorgulamaya alınan stratejik bölgenin harita üzerindeki konumu...

MENBİÇ NEREDE? MENBİÇ'İN HARİTA ÜZERİNDEKİ KONUMU...

Menbic veya Menbij olarak adlandırılan bu şehir; Halep ilinde, Fırat nehrinin 30 km batısında yer almaktadır.

Suriye'nin kuzeyinde bulunan bu bölge, Türkiye'ye yaklaşık 40 km mesafede yer alıyor.

Münbiç kenti, Osmanlı Devletinin son dönemlerinde bir kaza iken, 93 Harbi sonrası bu bölgeye Çerkesler yerleştirildi. 

Kandil nerede, neden önemli? Kandil Dağı'nın harita üzerindeki yeri!

İç savaş öncesi gerçekleştirilen nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşamaktaydı.

Hem Arapların hem de Kürtlerin yaşadığı Münbiç, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti.

2014 yılında ise ÖSÖ, Münbiç’in kontrolünü ele geçirdi. Böylece, ÖSÖ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kazanmış oldu.

MENBİÇ

MENBİÇ TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ? MENBİÇ’İN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin hedeflerini şöyle tarif etti:

"Terörden arındırılmış güvenli bölge diye bir tezimiz var. Başından beri bunu söylüyoruz bu olmazsa Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa her zaman tehdit altında. Dertleri ne? Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak. Biz böyle bir devletin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu böyle bilinmeli."

Erdoğan Ağustos ayında da ayrıca, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında yapılan operasyonların "DAEŞ, PKK ve YPG tehdit olmaktan çıkana kadar" devam edeceğini söylemişti.

Bu nedenle Türkiye, YPG'nin uzaklaştırılması için Münbiç'e operasyon başlatmayı planlıyor.

MENBİÇ