OHAL kalkıyor mu? Hükumet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan OHAL açıklaması...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde yaptığı büyük vaatlerden biri OHAL'in sonlandırılması idi. Hükumete yöneltilen OHAL sorusuna yanıt Hükumet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan geldi. Peki, Bozdağ'ın yaptığı flaş açıklamaya göre OHAL kaldırılıyor mu? Olağanüstü Hal ne zaman kalkıyor? İşte detaylar...

OHAL kalkıyor mu? Hükumet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan OHAL açıklaması...
OHAL kalkıyor mu? Hükumet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan OHAL açıklaması...
GİRİŞ 03.07.2018 15:21 GÜNCELLEME 03.07.2018 15:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye 24 Haziran günü önemli bir dönemeci atlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı seçilirken, AK Parti ve MHP Milletvekillerinden oluşan Cumhur İttifakı mecliste çoğunluğu elde etti. Seçim sonrasında kamuoyunu yakından ilgilendiren Bedelli Askerlik ve OHAL'in kaldırılması gibi meseleler yeniden gündeme geldi. 10 gün evvel yaptığı açıklamada, "24 Haziran'dan sonra ilk işimiz OHAL'i kaldırmak olacak" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu vaadi üzerine, seçim sonrasında hükumet kanadından yeni bir açıklama geldi. Peki, yeni gelen bilgilere göre OHAL kaldırılıyor mu? İşte, Hükumet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan gelen açıklamanın detayları...

 

 

OHAL NE ZAMAN KALDIRILACAK?

Büyük seçimin ardından kamuoyunun merakla beklediği OHAL ve Bedelli Askerlik konusuna değinen Bekir Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu. "Parlamento muhtemeldir ki 1 Ekim'e kadar ara verecek. Bedelli askerlikle ilgili konu ekimden sonra gündeme gelir." ifadelerini kullanan Bozdağ, kaldırılması vaat edilen OHAL'ın akıbetine ilişkin, "İrade çok açık, OHAL'in kaldırılması iradesi var ve bu iradenin çerçevesi, zamanı belirlenecek, ona göre adım atacağız." dedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Seçim öncesinde Anadolu Yayıncıları Birliğinin 24 TV-360’ta yaptığı konuşmada, “24 Haziran’dan sonra bu göreve devamım halinde ilk işimiz inşallah OHAL’i kaldırmak olacaktır. OHAL’i kaldırmak demek, tamamıyla yok etmek, geri dönmemek anlamında değil. Biz terörü gördüğümüzde en sert tedbir neyse onu yine alırız. Fransa OHAL’i kaldırdı mı tamamen?” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önemli seçim vaatlerinden biri de OHAL'in kaldırılması idi. 

OHAL NEDİR, NASIL UYGULANIR?

OHAL, anayasa gereği MGK'nın tavsiyesi ile Cumhurbaşkanı'nın başkanlık yaptığı Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilmektedir. 1983 anayasasında OHAL'in hangi şartlarda ilan edileceği yer almaktadır.

1983 anayasasına göre "Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" durumlarında OHAL ilan edilir.

Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen bu kanunun amacı; Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, Durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemektir.

Vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağına, halin gerektirdiği tedbirlerin
nasıl ve ne suretle alınacağına, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceğine, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağına ve olağanüstü yönetim usullerine ilişkin hükümleri kapsar.

YORUMLAR 1
  • Yücel 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz Ohalden memnunuz sayın cumhurbaşkanım . Lakin artan döviz kurunun yatırımcının guvensizliginin sebebi bence bu ohal . Inşallah en kısa sürede kaldırırsınız. Sonuçta tekrar getirmek yine sizin elinizde .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi