Yargıtay'dan sürpriz takı kararı

Düğünde takılan “ziynet eşyaları” ve “takı paralarının” boşandıktan sonra “kadına mı”, “erkeğe mi” ait olacağı konusundaki tartışma ortak içtihat oluşturularak çözümlendi.

Yargıtay'dan sürpriz takı kararı
Yargıtay'dan sürpriz takı kararı
GİRİŞ 11.07.2018 09:38 GÜNCELLEME 11.07.2018 09:38
Bu Habere 130 Yorum Yapılmış

Yargıtay’ın 4. Hukuk Dairesi ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (HGK) “Aksine anlaşma ya da o yöreye özgü örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir” diye karar verdi. Ortak içtihat ışığında, boşanma halinde, kadına ya da erkeğe, kayınvalide, hala, dayı kim takarsa taksın, bilezik, kolye, küpe, altın gibi “ziynet” eşyaları da nakit “takı paraları” da kadına verilecek.
Ortak içtihatı paylaşan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, “Düğünde takılan ‘ziynet eşyası’ ve ‘takı paraları’ hangi eşe takılırsa takılsın aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı takdirde kadına ait sayılır. Yargıtay 2, 3, 6, 8. Hukuk ve HGK ortak içtihadı” değerlendirmesi yaptı.

KARARLAR DEĞİŞTİ

 

 

Aile mahkemelerinde bir süredir boşanma aşamasında açılan ziynet eşyaları ve takı paralarının iadesi davalarında, “Takı kime takılmışsa onundur. Kocaya takılmışsa, kocanındır” şeklinde kararlar çıkıyordu. Yargıtay’ın eski kararında, erkeğe takılan takılar erkeğin “kişisel malı”, kadına takılanlar da kadının “kişisel malı” sayılıyordu. Son olarak, Bursa’da boşandığı eski eşine dava açan bir kadın, düğün merasiminde takılan altınların kendisine iade edilmesini istedi ancak mahkeme bu eski kararlar ışığında kısmen kabul etti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi temyizde, düğün sırasında takılan ziynet eşyalarının, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına “bağışlanmış” sayılacağına karar verdi ve “kadına aittir” kararına vardı. 

YORUMLAR 130
  • ŞENSÖLİZE 5 yıl önce Şikayet Et
    işte başta ki yönetenlerden en aşağı tabakaya kadar bunlar ahirette sorulacak o zaman hakları umarım öderler zina 60 lira evlilik 60 binlira erkek bu kadar param yok birini bulur böyle yaşarım diyor dullarda kocamın parasını sevgilimle yerim diyor ve bundan bizi yöneten bize kanun yapan ve bu mahkeme kararını verenler hesap verecekler
    Cevapla
  • ,,, 5 yıl önce Şikayet Et
    Verin verin bundan sonra kadınlara nikah kıyan mal bulunur mu acaba Allah'ın nikahıyla gelen gelir
    Cevapla
  • Recep 5 yıl önce Şikayet Et
    Rahman Rahim ALLAH’ın İsmiyle Eğer Bir Eşi Bırakıp da Yerine Diğer Bir Eş Almak İsterseniz, Öncekine KANTARLA MEHİR VERMİŞ OLSANIZ DA, ONDAN BİR ŞEY GERİ ALMAYIN. O Malı Bir İftira Ve Apaçık Bir Günah İsnadı Yaparak Geri Alır Mısınız? 92-4/Nisâ-20
    Cevapla
  • DELİ DUMRUL 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence eşit pay edilmelidir. O zaman para için ne kadın adama ne adam kadına zorla boşanma davası açabilir. Boşanma sebebi de para olmaz. Caydırıcılıksa başka bir şey bulunmalı, PARA DEĞİL.
    Cevapla
  • huzur 2 5 yıl önce Şikayet Et
    buda yanlış kadınları tamda şumartınız zaten boşamaların en büyük sebebide kadınlardır kadın isterse o evi gülü gülistan eder isterse cehenneme çevirir ALLAH o günleri göstermesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...
Çocuklara armağan edilen ilk bayram TBMM arşivinde