İstanbul Müftüsü: Tarikatlar ve cemaatler denetlensin

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, dikkat çeken bir öneride bulunarak tarikatlar ve cemaatleri Diyanet ya da farklı bir devlet kurumu denetlesin dedi.

İstanbul Müftüsü: Tarikatlar ve cemaatler denetlensin
İstanbul Müftüsü: Tarikatlar ve cemaatler denetlensin
GİRİŞ 26.07.2018 07:39 GÜNCELLEME 26.07.2018 07:42
Bu Habere 310 Yorum Yapılmış

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Üsküdar'daki İslam Araştırmaları Merkezi'nde (İSAM) Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından İstanbul'da yaz kampında ağırlanan üniversite öğrencilerine hitap etti.

15 TEMMUZ SÜRECİ

 

 

15 Temmuz'dan sonraki süreçte Türkiye'de cemaat ve tarikat algısının ciddi şekilde yara aldığını belirten Yılmaz, "Çünkü insanların yaşadığı acı tecrübeler bazen hayata daha fazla genelleme yaparak bakmak gibi sonuçlar doğuruyor. İnsanların sütten ağzı yanmışsa, yoğurdu da üfleyerek yiyor." dedi.

TARİKATLAR VE CEMAATLER...

Yılmaz, Osmanlı'nın yaşanan tarikat olumsuzluklarını önlemek üzere Meclis-i Meşayih kurumunu hayata geçirdiğini hatırlatarak, "Tarikatların, cemaatlerin ve dini yapıya katkı sağlamak isteyenlerin Diyanet İşleri Başkanlığı veya başka bir kurum tarafından denetlenmesinden başka bir çare yoktur. Eğer böyle bir denetleme mekanizması kurulursa bunlar hedeflerinin ne olduğunu açık ve şeffaf olarak ilan ederler, üye sayılarını ve ekonomik güçlerini deklare ederek hizmet ederlerse elbette katkı sağlarlar.

DEVLETİN ADIM ATMASI GEREKİYOR

Ama ne ekonomik güçlerinin ne insan güçlerinin ne hedeflerinin belli olduğu karanlık bir güç sahibi olmaları her zaman potansiyel olarak bir tehlike olmaları sonucunu doğuracaktır. Onun için devletin bu manada adımlar atması gerekiyor."ifadelerini kullandı

YORUMLAR 310
  • kime diyorum? 5 yıl önce Şikayet Et
    Hak tarikatlar ve cemaatlar denetlenmekten çekinmezler. Önce bunu bir kenara koyalım ama bunun nasıl olacağı? Tarikatların nasıl meşrulaştırılacağı? Hizmetlerini artırarak devam edip edemeyecekleri? Onların hizmet alanlarının genişletilip, genişlemeyeceği soru işaretleriyle dolu olan kısımlar. Burada yapılacak işin hak cemaatlere rağmen yapılması sorun teşkil eder.
    Cevapla
  • Ayşe Nur Gökçe 5 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek bir Tarikat ehlinin Devletten ne istegi olabilir.Denetleyin, takip edin ne yaparsanız yapın.yönlendirmeyin.Birde imtiyaz sağlamayın. Ahmet Elçi 11/10/2016 Yıllar öncesi daha fetö olayı yaşanmadan bas bas bağırdık hastanesi okulu herhangi bir ticari kuruluşu olan ve kendine tarikat aldı verilen yerleri denetleyin diye , geç kalınmış bir karar olsada yine de sonu siyasete ticarete dayanan her topluluğun helak olacağına bir kez daha şahit olacağız .
    Cevapla
  • Kul 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu millet müslümanlğı islamı senın dunku diyaneetten mi öğrendi.gücğn varsa gidecek yerlerı kalmamış ihtıyarlarla değilde gençlerle camileri doldurda görelim .ya hz müftü
    Cevapla
  • hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    hilafetin kaldirilmasiyla başsız bırakılan sünnî müslümanlar kurdun kusun eline düşünce hilafeti kaldiranlar yine müslümanları suçluyor. hilafet geri gelsin halifeyi de devlet degil müslümanlar seçsin. yunanistandaki gibi atanmış degil secilmis muftuler istiyoruz.
    Cevapla
  • gökhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Tüm cemaatler vakıf statüsüne kavuşmalı, gelir giderleri resmi olarak denetlenmeli, devletin denetiminde olmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?