9 yıllık esaretten sonra Türk gemileri yurda döndü

Cezayir'de kaçak balıkçılık suçlamasıyla alıkonulan üç Türk gemisi, sekiz gün süren yolculuğun ardından bugün İzmir'e demir attı.

9 yıllık esaretten sonra Türk gemileri yurda döndü
9 yıllık esaretten sonra Türk gemileri yurda döndü
GİRİŞ 30.07.2018 16:50 GÜNCELLEME 30.07.2018 16:50
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Cezayir Denizcilik Bakanlığı ile anlaşması olmasına rağmen 9 yıl önce esir alınan 3 Türk gemisi bugün yurda geri döndü. 

Edinilen bilgiye göre, 2008 yılında Cezayir devletinden izin alarak hem orkinos avlamak hem de Cezayirli balıkçılara balık tutmayı öğretmek amacıyla Akua Group A.Ş. Türkiye'den Cezayir'e gitti.

Burada bir müddet avlanan Akua Group A.Ş. 2009 yılında tutulan balıkları Türkiye’ye getirmek için 3 kafesli çekici romörkor tekneyi Cezayir’e gönderdi. Avlanmaya çıkan Cezayirli balıkçıların balıklarına Türk gemilerine yükleyen mürettebat balıkları Türkiye'ye getirmek istedi. Bunun için Cezayirli yetkililerden izin isteyen firma yetkilileri bekleme yaptıkları sırada, Cezayir Sahil Güvenlik ekipleri gemilerin Annaba Limanı'na yanaşmasını istedi. İlk başta rutin bir kontrol olduğunu düşünen mürettebat gemiyi istenildiği gibi limana yanaştırdı. 

9 YIL SONRA KARABURUN'A DEMİR ATTILAR

Bir müddet sonra ise Cezayir Sahil Güvenlik ekipleri Türk gemilerinin kaçak balıkçılık yaptığını öne sürerek 3 gemiyi limana bağladı. Tekne mürettebatı sorgulanmak üzere gözaltına alınırken, limanda bekleme yapan gemilerdeki kafeslerin patlaması sonucu balıklar serbest kaldı. Cezayir mahkemesine intikal eden olay, Şubat 2018 tarihinde davanın sonlanmasının ardından Türk gemileri bugün yurda dönüş yaptı. Şirket yetkilileri tarafından karşılanan gemiler, 9 yıl sonra Karaburun'da demir attı. 

'TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN DESTEĞİ SÜREKLİ YANIMIZDAYDI'

Konuya ilişkin açıklama yapan Akua Group A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, Cezayir yerel mahkemelerinin verdiği kararı Cezayir Yargıtayı tarafından bozulduğunu ve 9 yıldır esir tutulan gemilerin yeniden Türkiye’ye getirdiklerini belirtti. 
Tekneleri yıpranmış da olsa kavuştuklarının mutluluğunu yaşadığını dile getiren Kocaman, Türkiye Cumhuriyeti’nin destelerini sürekli yanında hissettiklerini vurgulayarak, "Esir tutulan gemilerden 2’si kiralık 1’inin ise kendimize aitti. 9 yıl boyunca kiralık olanların parasını verdik. Yaklaşık 3 ayda bir personel değiştirdik ve 30 milyonluk bir zararımız söz konusu. Biz de dava açmaya hazırlanıyoruz” dedi.

Tekrardan Cezayir’e gideceklerinin altını çizen Kocaman, "Bizim alnımız aklandı. Hiçbir yanlışımız olmadığı için yeniden oraya gideceğiz" ifadelerini kullandı. 

SEKİ GÜN SÜRDÜ

Öte yandan, esir tutulan geminin kaptanı Tolgaç Aşık, "Gemilerin bağlanacağını hiç düşünmemiştik, bütün yasal izinlerimiz vardı. Teknik anlamda da herhangi bir eksiğimiz yoktu. İlk başta rutin bir kontrol sandık, fakat sonra gemilerimizi bağladılar. 9 yıl sonra gemilerin beraat kararını aldığını duyunca çok mutlu oldum. Gemileri almak için Cezayir' gittik ve yine sıkıntı yaşadık. Davayı kazanmamıza rağmen yine sıkıntı çıkardılar bize. Yolculuk yaklaşık 8 gün sürdü. Normalde 4 günde gelirdik ama orada tadilat da yapamadığımız için yolculuğumuz bu kadar uzun sürdü" diye konuştu. 

YORUMLAR 2
  • aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    ne bicim anlasma bu anlasmayi kiminle nasil yaptiniz elinizde konturat varsa davayi kazanirsiniz yoksa hava gazi alirsiniz
    Cevapla
  • dfhh 5 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman görünümlü dinsiz Müslüman ve saabetayist haçlılar bütün Müslüman coğrafyasındadır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı