Emekli Maaşları'nda tek hesaplama sistemine geçilecek mi, ne zaman?

Emekli aylıklarının hesaplanması açısından faydalanılan ''karma hesaplama sistemi''nin kaldırılıp yerine ''tek hesaplama sistemine'' dayanan yeni bir hesaplama modelinin geleceği gündemde sözü edilen konular arasında bulunuyor. Emekli maaşları için yeni sisteme geçilmesi halinde emekli maaşları artacak mı, yükselecek mi?

Emekli Maaşları'nda tek hesaplama sistemine geçilecek mi, ne zaman?
Emekli Maaşları'nda tek hesaplama sistemine geçilecek mi, ne zaman?
GİRİŞ 01.12.2018 16:09 GÜNCELLEME 01.12.2018 16:09
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Emekli maaşlarındaki fark oranlarının artmasına neden olan ve emekli vatandaşların da kaldırılması yönünde taleplerini ilettiği ''karma hesaplama sistemi'' yerine oluşan bu farkın kapanmasını sağlayacak ''tek hesaplama sistemine'' geçilmesi gündemde söz konusu olmaya başladı. Şayet karma emekli aylığı hesaplama sistemi kaldırılıp tüm dönemleri içerisinde barındıran tek bir emekli aylığı sistemine geçilmesi durumunda emekli maaşları yükselecek. Kısaca, gündemde hayata geçirilmesi planlanan yeni düzenlemeyle birlikte hale çalışmakta olan vatandaşlara emekli olurken bağlanacak maaş yükseliş meydana gelecek. Öte yandan SSK, Bağ-Kur emeklileri ve memur emeklilerine uygulanan farklı zam oranlarının kaldırılıp oluşan bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması için talep ve beklentiler dile getirildi. İşte, yeni emekli maaşları sistemine ilişkin ağırlıklı bir şekilde araştırma konusu haline getirilen bütün ayrıntılara haberimizden erişebilirsiniz. 

e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!

 

TEK ÇATI ALTINDA İKİ SİSTEM OLUŞTURULACAK!

Emekliler ayrıca kuruma göre farklı zam sisteminin de sona ermesini istiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine başka, memur emeklilerine başka zam yapılması uygulamasına son verilmesi talepleri var. Enflasyona endeksli zam alan SSK ve Bağ- Kur emeklileri, memur emeklileriyle eşit zam istiyor, tüm emeklilerin zamlarının toplu sözleşmeyle belirlenmesi beklentisini taşıyor.

e-Devlet şifresi alma işlemleri! e-Devlet şifre değiştirme yenileme...

MAKAS ARALIĞI KAPANACAK...

Şimdi bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde. Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek. 2000 yılı öncesinde emekli olanlarda en düşük SSK emekli aylığı bin 389 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlarda ise en düşük maaş 860 lira. Tek hesaplama sistemiyle bu tablo değişecek. 2008 sonrasında çalışılan dönem uzadıkça maaş azalmayacak. 2000 öncesi ve sonrası arasındaki makas kapanacak.

emekli maaşı

"MAAŞLARDA 300 LİRALIK ARTIŞ OLUR"

Emekliler, 550 lirayı aşan maaş farkının kapatılması çağrısında bulundu. Bir milyondan fazla üyesi olan Emekliler Derneği'nin Başkanı Kazım Ergün, sorunun çözümü için şöyle bir öneri getirdi: "Mesela 2000 sonrası emekli olanların alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 35'ten yüzde 60'a yükseltilirse, güncellenme katsayısı olarak büyüme oranının da yüzde 100'ü dikkate alınırsa, emekli aylıklarında yaklaşık 300 liralık artış olur."

emekli maaşı

BİRİ BİN 485 DİĞERİ 936 TL ALIYOR

Üç farklı hesabın ortaya çıkardığı durumu anlamak için taban maaşlardaki farka bakmak yeterli. Taban maaş emekliliği hak edenlere bağlanan en düşük maaş demek. 2000'den önce emekli olan SSK'lının en düşük aylığı bin 485 lira. Bu aylık 2000-2008 arası için bin 165 lira, 2008 sonrası için 936 lira. 9 Bin gün prim ödeyen Bağ-Kur'lunun taban maaşı ise bin 330 lira.

emekli maaşları

YORUMLAR 13
  • Emekli 5 yıl önce Şikayet Et
    2000 yılından sonra emekli olanların maaşı intibak yasası ile önceki emeklilerle eşitlenmesi lazım.
    Cevapla
  • art 5 yıl önce Şikayet Et
    endüşük emekli 2000tl enyüksek emekli 4000tl fark 2 katını geçmemeli
    Cevapla
  • Yorgun 5 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim Türkiye de insanlara ayrımcılık yapılmaz çünkü müslüman ülke kimse kimseden üstün değil insanlar yaşlandığın da rahat etsin yönetenlere dua etsin betdua değil işçi memur amir 2.500 üstdüzey yöneticiye 3.500 hak budur vesselam
    Cevapla
  • Arif bostanci 5 yıl önce Şikayet Et
    Intibaktan hic bahsedil miyor 2000 ve 2000 den sonra maaslar duzelecekmi
    Cevapla
  • Emekli 5 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten emekli perişan bin tl maaş alan bir emekli en kötü ev kirası bin tl emekli zor durumda yardım lütfen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!