SGK'dan Toplu Ödeme almak için hangi koşullara sahip olmak gerekiyor?

Bazı sigortalı çalışan kişiler pek çok şartlardan ötürü emekli olabilmek için yaşı doldurmasına rağmen gerekli primi tamamlayamıyor. Fakat bu durumda olan çalışanlar için SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) paraları toplu ödeme imkanı sağlamaktadır. İşte, kamuoyunun ağırlıklı biçimde sorgulamaya aldığı SGK toplu ödeme alma şartları!

SGK'dan Toplu Ödeme almak için hangi koşullara sahip olmak gerekiyor?
SGK'dan Toplu Ödeme almak için hangi koşullara sahip olmak gerekiyor?
GİRİŞ 26.11.2018 13:00 GÜNCELLEME 26.11.2018 13:00
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çalışan vatandaşların emekli olabilmeleri için belirlenen yaşı doldurması gerektiğinin yanı sıra primlerini de tamamlaması lazım gelmektedir. Fakat birçok çalışan kişi her ne kadar emeklilik için yaş koşulunu tamamlamasına rağmen çeşitli sebeplerden ötürü prim sayısında belli gün sayısına ulaşamamaktadır. Hal böyle olunca SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) prim sayısını yerine getiremeyen sigortalı çalışanlar için paraları toplu bir şekilde alma kolaylığı sunmaktadır. Buna göre prim sayısını tamamlama imkanı bulamayan kişiler istedikleri takdirde SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) başvurarak paralarını toplu bir şekilde geri alma olanağı elde edebilecekler. Peki, SSK ve Bağ-Kur'lu çalışan vatandaşlar için SGK toplu ödeme alma koşulları nelerdir? İşte, paralarınızı toplu almak istiyorsanız gereken şartları haberimizde sizin için derledik.

e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!

sgk

 

Kimi sigortalı vatandaşlar yeterli çalışma olanağı elde edemedikleri için prim günü için belirlenen sayıyı dolduramamaktadır. Bu kişilerin çalışma imkanı olmasa bile şimdiye dek ödedikleri primler SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)’nun tanıdığı olanak sayesinde boşa gitmeyip bu primleri toplu bir şekilde sigortalı çalışana geri ödemektedir. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi şeklinde meydana gelmektedir.

Bu koşulları taşıyan kişiler şayet gereken prim sayısını tamamlamışlarsa zaten emekli olabilmekteler. Fakat primleri eksik yahut primi tamamlama imkanı yok ise paralarını geri alabilecekler. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. Ancak mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekiyor.

SGK TOPLU ÖDEME ALMA KOŞULLARI NELERDİR? PARALARINIZI TOPLU ALMAK İSTİYORSANIZ…

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)’dan parayı toplu bir şekilde alabilmek için 2 koşul gerekmektedir:

->Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağ-Kur) yürütüyor olmamak.

->Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.

sgk

SGK (SOSYAL GÜVENLİK KURUMU)’YA DİLEKÇEYLE BAŞVURMAK GEREKMEKTEDİR!

Paralarınızı toplu olarak talep edebilmek için öncelikle SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)’na dilekçe ile  başvuru işleminde bulunmak gerekmektedir. Açıklık getirilecek olursa, SGK bu işlemi kendiliğinden yapmamaktadır. Bu nedenle vatandaşların muhakkak dilekçe ile başvurması lazım gelmektedir. Kurum ise durumu usülünce inceleyip koşulları taşıdığınız takdirde paralarınızı toplu olarak geri ödeme yapmaktadır. Eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur'lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor.

sgk

YORUMLAR 5
  • şabettin dağaşan 5 yıl önce Şikayet Et
    ben bugün ssk gittim 60yaşını doldurunca alabilirsiniz dediler birde 600günden fazlaysa çalışma süreniz ölümünüzde eşinize maaş bağlanır dediler vazgeçtim tewkrar ediyorum kimse 60yaşına gelmeden toplu ödeme alamaz
    Cevapla
  • Volkan 5 yıl önce Şikayet Et
    SGK olupta emekli olamayanlara da bir seferde olsa borçlanıp emekli yapsalar ya emekli olamayanlara binlerce insan var hastalıktan calisamamis. Eskiden teknoloji yokmuş kimse takip edememiş sigortam ödeniyor mu odenmiyormu. Ama hep işi duzgune çalışıyor düzen bağkurlulara kaç defa çıktı.
    Cevapla
  • Yeşim Benzer 5 yıl önce Şikayet Et
    Yasi doldurup prim eksiği olanları borclandirmanizi rica ediyorum toplu almak istemeyenleri de dusunmenizi tekrar rica ediyorum. Saygilarimla
    Cevapla
  • VATANDAŞ 5 yıl önce Şikayet Et
    bazı vatandaşlar prim gününü tamamlayamıyor geri ödemesi yapılsın neden sigortada prim gününü borçlandırıp emekli olma imkanı sağlanılmıyorki...
    Cevapla
  • şabettin dağaşan 5 yıl önce Şikayet Et
    zaten 60yaşınagelmeden toplu para vermiyorlar ben bugün bilgi edindim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bölücülüğü savunan adayla ilgili çarpıcı sözler: Esenyurt’u özerkleştirecek mi nedir?
Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi’nden tarihi proje