Rusya savaş uçaklarının saldırı gerçekleştirdiği İdlib nerede? Yeri...

Rus savaş uçakları tarafından, ABD'nin engellemelerine rağmen İdlib bölgesine hava saldırısı gerçekleştirdiğinin bilgisi kaydedildi. Peki, Rusya'nın füzeler düşürerek bombalamasıyla gündeme yerleşen İdlib nerede? İşte, kamuoyunun sıklıkla araştırdığı stratejik konumdaki İdlib bölgesinin harita üzerindeki yeri ve konumu!

Rusya savaş uçaklarının saldırı gerçekleştirdiği İdlib nerede? Yeri...
Rusya savaş uçaklarının saldırı gerçekleştirdiği İdlib nerede? Yeri...
GİRİŞ 10.09.2018 15:15 GÜNCELLEME 11.09.2018 16:37
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi görevlisi tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda, Rus savaş uçaklarının İdlib bölgesine tekrardan saldırı gerçekleştirmeye başladığı kaydedildi. İdlib bölgesi üzerinden ABD'ye güç savaşı başlatan Rusya, 22 günlük aranın akabinde yeniden hava saldırısı düzenlemesi sonrasında hem dünya hem de ülkemizin gündemine yerleşerek kamuoyunun en son gelişmeleri ve tüm detayları öğrenebilmek adına araştırma konusu haline geldi. Peki, Suriye'de muhaliflerin kontrolü altında bulunan ve dört milyona yakın sivilin ikamet ettiği son vilayet İdlib nerede? İşte, Türkiye ve Avrupa açısından gerek askeri gerekse stratejik bir öneme sahip Rusya'nın füzeler düşürerek bombaladığı İdlib'in harita üzerindeki yeri...

İDLİB NEREDE?

İdlib ya da İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında yer alan ve aynı adlı yönetim bölgesinin merkezi bulunan şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğusunda Halep, güneyinde ise Hama olan İdlib, ülkemizin Hatay iliyle sınır komşusu olmaktadır. Öte yandan, kuzeyinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesine, batısında ise Yayladağı, Güveççi'ye komşudur. Yerel sivil idare kayıtları doğrultusunda, İdlib’de 2 milyon 400 bin civarında yerli nüfus, yaklaşık 1,3 milyon da iç göçle gelmiş vatandaş bulunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra Halep'e 60 km uzaklıktadır.

Bulunduğu ilin Türkiye'ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu bulunmaktadır. Şehrin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır ve Suriye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olmaktadır. Bilhassa bu bölgede zeytin üretimi gerçekleştirilmektedir. İdlib zeytin, pamuk, buğday ve meyve, özellikle kiraz için önemli bir üretim merkezi haline gelmiştir. Diğer başlıca ürünlerinde badem, susam, incir, üzüm ve domates içerir. 1995 yılında çeşitli narenciye kırpma ile ekili yaklaşık 300 hektar alan vardır.

idlib

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

İdlib, askeri ve siyasi açıdan bölgedeki birçok aktör için stratejik öneme sahiptir. Suriye iç savaşında en ciddi şiddet dalgasının meydana geldiği bölgelerden birisi olmaktadır. - Rusya’nın Ekim 2015’te iç savaşa dahil olmasının ve İdlib’in rejimin kontrolünden çıkmasının ardından bölgeye şiddetli hava saldırıları düzenlenmeye başladı. Suriye’nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla birlikte İdlib milyonlarca vatandaşın sıkıştığı bir bölge haline dönüştü.

Sağlanan ateşkesin korunamaması halinde Esed rejimi, İran destekli güçler ve Rusya’nın yakın dönemde İdlib’e yönelik büyük bir şiddet dalgası başlatmasına şu an için kesin gözüyle bakılmaktadır. Şayet böyle bir durum meydana geldiğinde, milyonlarca vatandaşın Türkiye’ye girmek üzere sınıra yığılması öngörülüyor. TSK’nın İdlib’de ateşkesin sağlanması hedefiyle başlatacağı intikal, sivillerin güvenle barınmasını meydana getireceği için, olası göç dalgasının önüne geçilmiş olacak.

idlib

YORUMLAR 6
  • BirG@rip 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim gözlem noktaları da Mehmetcimiz oldu sürece birşey olmaz ALLAH in izniyle Rusların bir ucanı düşürdük bir ucanı daha düşürürüz en kötü rusya nasıl kırımı kendi topraklarıma kattı bizde oraları kendi topramıza katarız zaten %90 katılmak istiyor sonra Musul Kerkük ortadou afrika inanın bizde cesaret olurda tüm islam alemi jati mutevazi olalım %90 bşze katılır. Başkanlıa gecerken en cok neyin provakatorlu yapıldı EYALET sisteminin bunu amacı oydu halkta eyalet sistemşnşn kçtü olduna dair algı olıştuemak cünkü Eyalet sistemş kırulursa 1 karış topramız gitmez ama Tüm MUSUL KERKÜK SÜRİYWNİN YARISI AFGANŞSTAN ORTADOU AFRİKADAN BŞZE KATILANLAR OLIR
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    Abi uçağı düşüren abd bunu ruslarda söyledi ama insallah ırakta Suriye'de bulunan aşiretler katilabilir
    Cevapla
  • Tevv 5 yıl önce Şikayet Et
    Elin değmişken şu norveç isvecide getir bari
    Cevapla
  • Gonyalş 5 yıl önce Şikayet Et
    haklisin da gardaş ama içimizdeki hainler katilmaz bizim ayagimiza dolanir fetösü, sülosu, cehapesi, ipsi, nuricileri ...
    Cevapla
  • Nasıl? 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz Türkiye olarak gözlem noktalarındayız nasıl ateş edebiliyorlar?
    Cevapla
  • tatar 5 yıl önce Şikayet Et
    tabi canım fırat kalkanı ve zeytin dalı ilede ordaydın. ama o yerler şimdi suriyenin elinde, nasıl oldu bi işler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü