Şarbon spekülasyonları sonrası net açıklama!

Kocaeli'de et üretimi yapan Türkiye'nin en büyük hayvan tesislerinden birisi olan Vadi Besicilik, asılsız şarbon virüsü iddiasıyla gündeme geldi.

Şarbon spekülasyonları sonrası net açıklama!
Şarbon spekülasyonları sonrası net açıklama!
GİRİŞ 10.09.2018 13:14 GÜNCELLEME 10.09.2018 15:54
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Firmadan kurbanlık hayvan aldığını söyleyen bir şahıs elindeki eti laboratuvara götürüp tahlil ettirdi. Ette şarbon hastalığına rastlandı. Ancak etin tesisten çıkıp çıkmadığı ve herhangi bir işlem görüp görmediği bilinmiyor. İddia sonrası, virüsün görüldüğü iddia edilen Gölcük Lütfiye Köyü karantina altına alındı. 

ETİ NEREDEN ALDIĞI BİLİNMİYOR 

 

 

Gölcük İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bağlı veteriner Tevfik Yıldız konuyla ilgili bir açıklama yaparak, ''Kurban Bayramı'nda Vadi Besicilik'te görevliydim. Hem canlı hayvanları hem de kesilen etleri bizzat inceledim. Hiçbir hastalık belirtisine rastlamadık. Türkiye'de genellikle sakatatlarda parazitler olur. Vadi Besicilik'te sakatatlar bile pırıl pırıldı. Körfez'de ikamet eden bir vatandaşın kesilmiş bir eti laboratuvara götürüyor ve inceleme istiyor. Ette şarbona rastlanıyor. Vatandaş eti Lütfiye köyünden aldığını iddia ediyor. Ancak nereden aldığı ve nasıl aldığı belli değil'' diye konuştu. 

HAYVANDAN HAYVANA BULAŞMAZ

Şarbon hastalığının hayvandan hayvana bulaşmadığını savunan veteriner Yıldız ''Bu hastalık bir hayvanda var ise diğer hayvanlara geçmez. Topraktan bulaşır, otlardan ve durgun sulardan bulaşır. Vatandaş şarbon hastalığı olan ve kesilen ete temas ederse vücudunda belirtiler ortaya çıkar. Biz vatandaşın beyanı sonrasında her ihtimale karşı Lütfiye köyünü karantina altına aldık. Bu standart bir prosedür. Ben şunu söyleyebilirim ki Vadi Besicilik en güvenilir kurumlardan biri. Zorunlu olmamasına rağmen Kurban Bayramı'ndan önce bütün hayvanlara şarbon aşısı yapıldı'' dedi. 

KASITLI MI YAPILDI? 

Şarbon hastalığı dünyanın her yerinde görülen ve bilinen en eski hastalıklardan. Ülkemizde geçtiğimiz yılda da bazı bölgelerde görülen bu hastalık, hükümetin sıkı denetimleri sonucu en aza indirgenmişti. Ekonomik saldırıların gerçekleştiği bu dönemde böyle bir iddianın ortaya atılması akıllara kasıtlı bir şekilde, Türkiye’ye operasyon mu çekiliyor sorusunu getiriyor. 

İDDİALARI İSPATLASINLAR 

Vadi Besicilik'in sahibi Cezmi Çiçek de konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Tesiste herhangi bir inceleme yapılmadığını, hayvanlardan numune alınmadığını, sadece güvenlik amaçlı karantina uygulandığını ifade eden Çiçek, iddiaların ispatlanmasını istedi. Tek bir şarbonlu hayvan bulunursa 50 milyon liralık çiftliğini devlete bağışlayacağını söyleyen Çiçek, ''Son zamanlarda 'Vadi Besicilik'e ait işletmede şarbon hastalığı çıkmış olup gerekli karantina tedbirleri uygulanarak bölgede hayvan hareketleri kısıtlanmıştır' açıklaması yapılıyor. Bu yazı iftira niteliğinde olup işletmemizden hiçbir şekilde Tarım İl Müdürlüğü görevlilerince numune alınmamıştır. Tahlil yapılmamıştır. Ayrıca görsel olarak da hayvanlar kontrol edilmemiştir. Hiçbir şekilde işletmemizde şarbon hastalığına rastlanmamıştır'' dedi.  

ANKARA VALİLİĞİNDEN DE İDDİALARA İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ

Ankara Valiliğince, "Mamak ilçesinde şarbon hastalığı görüldüğü" iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, bazı basın ve yayın organları ile sosyal medya hesaplarında, "Mamak ilçesinde şarbon hastalığı çıktığına" dair kaynağı belli olmayan iddiaların yer aldığı hatırlatıldı.

Yapılan incelemede, 9 Eylül itibariyle, Mamak ilçesinde herhangi bir şarbon vakasına ve bulgusuna rastlanmadığı belirtilen açıklamada, ayrıca yetkili birimlere bu yönde bir başvurunun yapılmadığı, sağlık kurumları ile gerçekleştirilen görüşmelerde, hastanelere şarbon şikayeti ile yapılan herhangi bir başvurunun bulunmadığının tespit edildiği kaydedildi.

Açıklamada, vatandaşların bu tür asılsız iddialara itibar etmemesi ve yetkili makamlar tarafından yapılacak açıklamalara göre hareket etmesi istendi.

YORUMLAR 16
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Her koldan yeni Türkiye'ye saldırıyorlar. Topunuz gelin, biz halk olarak Başkanımızın arkasındayız. Ne dolar hilesi ne de şarbon karbon safsataları ne de enflasyon bizi Başkanımızdan uzaklaştıramaz, bilakis daha da bizi birbirimize bağlar, dimdik ayaktayız, tayakuz dayız, nöbetteyiz. Varsın FETÖ=Truamp=Netenyahu bildiklernin yapsınlar...
    Cevapla
  • Siyonistler 5 yıl önce Şikayet Et
    Biyolojik silahtan başka birşey değil.Bu da bir çeşit saldırı.İnsanlara zulmetmek.Kökünüze lanet olsun.
    Cevapla
  • Hmd 5 yıl önce Şikayet Et
    Dolar saldırısı derken şimdi de şarbon karalamacası ile ekonomiye darbe vurulmaya çalışılıyor
    Cevapla
  • Ömer 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde et pahalı lüks oldu derken bir de et almaktan korkar duruma da geldik ya ne denilebilir ki daha.
    Cevapla
  • Oyunagelmez 5 yıl önce Şikayet Et
    bu işin içinde biri olarak şu anda brezilya'dan yazıyorum.bakın bu ithal hayvanla ilgili bütün haberleri sol ve terörist zihniyet yayıyor.onları finanse edip sözde hayvan hakları vs adına zehirleyende CIA ve Türkiye'nin ticaretini bozmak isteyen ve kendileri Türkiye'ye mal satmak isteyen başka ülkelerin firmaları...Maalesef dünya bu hale geldi...Uyanık olalım, başımızdakiler akıllı adamlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü