Türkiye'den dev hamle! F-35 için harekete geçildi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı (Hv.K.K.lığı)’nın, F-35 uçaklarını konuşlandıracağı ilk üs, Malatya’da bulunan, 7. Ana Jet Üs Komutanlığı olacak. Üssün F-35 uçakları için hazırlanması, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Üs Aktivasyonu Projesi kapsamında, HAVELSAN ana yükleniciliğinde gerçekleştiriliyor.

Türkiye'den dev hamle! F-35  için harekete geçildi
Türkiye'den dev hamle! F-35 için harekete geçildi
GİRİŞ 10.09.2018 12:13 GÜNCELLEME 10.09.2018 12:25
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Üs, ilk uçakların, 2019 yılının Kasım ayında Türkiye’ye gelişleri öncesinde hazır olacak. 

HAVELSAN, projede, tesisleri; uçak üreticisi Lockheed Martin firmasının belirlediği isterler doğrultusunda hazırlayacak ve anahtar teslim olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığının kullanımına sunacak. Proje kapsamında; Entegre Eğitim Tesisi, uçak bakım hangarları, filo karargâh binaları, uçak sığınakları, lojistik tesisler, sosyal tesisler ve depolar gibi 26 ayrı binanın inşaat, modifikasyon, tefrişat ve bilgi-işlem altyapısı tesis edilmesi işleri gerçekleştirilecek. Bu binaların toplam büyüklüğü, yaklaşık 90.000 metrekare.

 

 

İnşaat tamamlandığında, kritik tesisler, Lockheed Martin tarafından akredite edilecek ve akreditasyonu kabul edilen tesisler, hizmete girecek.

F-35 pilotlarının eğitim alacağı simülatörler, Lockheed Martin tarafından sağlanacak ve inşaatı devam eden entegre eğitim tesisinde bulunan, tam görev simülatörü odalarına entegre edilecek. HAVELSAN, simülatörlerin entegrasyon faaliyetlerinde de görev alacak ve daha sonrasında, lojistik destek faaliyetlerini sağlayacak.
 
Projede, tesislerin altyapı ve üstyapılarına yönelik inşaat projelerinin tasarımı tamamlandı. Hâlen, inşaat yapım faaliyetleri devam ediyor.
 
HAVELSAN DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK
 
Malatya’da kurulacak F-35 simülatörlerinin, Hv.K.K.lığının mevcut simülatörleri ile entegre edilmesi de planlanıyor. Ayrıca, tesisin, Orta Doğu’nun en büyük entegre eğitim tesisi olması ve dost ülke pilotlarına eğitim vermesi de hedefler arasında yer alıyor. Böylece, üretiminin yanı sıra ömür devrinin tüm aşamalarında, program ortağı ülkelerin iş birliği ile ilerleyecek olan F-35 programında, Türkiye’nin, eğitim alanında da pay sahibi olması sağlanacak.
 
Türkiye’de, savunma ve havacılık alanında, simülasyon ve eğitim teknolojileri mükemmeliyet merkezi olan HAVELSAN, bu çalışmalarda da rol almaya hazır. Firma, Hv.K.K.lığı için, daha önce F-16 Simülatörü Tedariki (F16SİM) Projesi’ni gerçekleştirmiş ve F-16 Simülatör Eğitim Merkezlerini, yine anahtar  teslim modeli ile kullanıma sunmuştu. F-16 uçaklarına yönelik Tam Görev Simülatörü (TGS), Silah Taktik Eğiticisi (STE), İleri Hava Kontrolörü (İHK) Simülatörü, Dibrifing Sistemi ve Taktik İzleme Merkezi (TİM)’nden oluşan bu eğitim merkezleri, başarıyla hizmet vermeye devam ediyor.

YORUMLAR 26
  • Vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar vermiyeceğiz diyor siz ne diyorsunuz? zaten çok problemli bir uçak bence paramıza yazık etmeyelim arkadaşlar...
    Cevapla
  • tepki 5 yıl önce Şikayet Et
    F35 f35 daha gelmeden şisirdiniz ulan bizi,lanet olsun gündem oluşsun diye nedir kardeşim her gün başka bir olay!
    Cevapla
  • 2018 5 yıl önce Şikayet Et
    dost ülkelere eğitim merkezi olacakmış f-35 programında bize dost olan bir ülke var mı ki?Yoksa israil mi???
    Cevapla
  • 1453 5 yıl önce Şikayet Et
    Eğer vermiyorlarsa Rusya’dan almamız gerekir sonuçta kendi uçağımızı üretene kadar eskileri bir şekilde yenilememiz lazım
    Cevapla
  • ÜSTÜN TEKNOLOJİ 5 yıl önce Şikayet Et
    ÜSTÜN RUS TEKNOLOJİSİNE YÖNELMEK DOĞRUDUR,ORTAK ÜRETİM OLAN PROJELER DAHA DA DOĞRUDUr
    Cevapla
  • Mclaren 5 yıl önce Şikayet Et
    Amerika Türkiye'ye F35 verene kadar bütün dünya ülkeleri F35 üzerine hatim indirir. Kimse F35 lerin yüzüne bakmaz. Olmayan F35 le kime eğitim vereceksiniz. Zaten diğer ortaklar F35 kullanıyor. F35 buldunuzda eğitim vermesi mi kaldı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri