Kanser hastalarına maaş ödenecek! Kimler faydalanabilir, şartlar neler?

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından kanser hastalarına ve daha pek çok ağır hastalıklara yakalanan kişilere maaş bağlanmaktadır. Peki, ödeme zamanlarının 12 ila 24 ay arasında farklılık gösterdiği bu uygulamadan kimler yararlanacak? Malül aylığı olarak da adlandırılan tedavisi zor olan hastalar için başvuru şartları...

Kanser hastalarına maaş ödenecek! Kimler faydalanabilir, şartlar neler?
Kanser hastalarına maaş ödenecek! Kimler faydalanabilir, şartlar neler?
GİRİŞ 14.12.2018 12:49 GÜNCELLEME 14.12.2018 12:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından kanser hastalığı ya da diğer ağır hastalıklara yakalanan vatandaşlara yönelik maaş bağlama uygulaması gerçekleştiriliyor. Malül Aylığı şeklinde de tanımlanan ve tedavisi zor derecede olan hastalar için hayata geçirilen bu uygulama sayesinde, SGK tarafından ödeme zamanları 12 ila 24 ay arasında farklılık arz edebilen Malül Aylığı ödenmektedir. Peki, Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği doğrultusunda tespiti yapılan hastaların yüzünü güldürecek bu uygulamadan kimler nasıl nasıl yararlanacak? Talep edebilmek için bir yıl önceden hastalığın tanısının konulmasının gerektiği Malül Aylığı başvuru şartları nelerdir? İşte, uygulamadan faydalanmak isteyen kanser hastaları için 1800 gün prim ödeme ve en az 10 yıl sigortalı olma gibi koşulların bulunduğu, şayet bakıma muhtaçsa 10 yıl sigortalılık süresinin aranmadığı SGK'nın sunduğu fırsat hakkında ayrıntılı bilgiler...

e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!

 

MALÜL AYLIĞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Malül aylığı bağlanabilmesi için talep tarihinden önceki bir yıl içinde tanı almak gerekiyor. 18 aylık malül aylığı ödeme süresi, talebe istinaden düzenlenmiş sağlık kurulu raporu tarihinden itibaren başlıyor. Raporu aldıktan hemen sonra başvuru yapılmadığı takdirde, geç kalınan süre kadar aylık eksik ödenir. Kanserveya diğer ağır hastalık teşhisi konulanlara geçici malül aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olma ve 1800 gün prim ödeme koşulu aranıyor. Geçici malûl aylığının kalıcı hale getirilebilmesi için hastalık dolayısıyla çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu gerekiyor.

KANSER

MALÜL AYLIĞINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Malûliyet aylığı bağlanmasını gerektiren hastalıklar şöyle:

- Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri)
- Epilepsi
- Demans
- Beyin tümörleri
- Parkinson sendromu
- Serebral palsi
- Multiple Skleroz
- Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı)
- Şizofreni
- Bipolar bozukluk
- Görme azlığı
- Retina kanamaları
- Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı
- Anemi
- Kol, bacak gibi organ kaybı
- Behçet hastalığı
- Gastrointestinal kanamalar
- Karaciğer sirozu
- Karaciğer nakli
- Kalp yetmezliği
- Kalp kapak hastalıkları
- Kalp nakli
- Böbrek nakli
- Akciğer nakli
- Tüberküloz
- AIDS

KANSER

BAKIMA MUHTAÇSA ON YIL ŞARTI YOK!

Başkasının bakımına muhtaç derecede durumu ağır olan hastalarda on yıllık sigortalılık süresine bakılmıyor. Ancak, en az 1800 gün prim ödemeleri isteniyor.

Kanser ve organ naklinin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, MS, parkinson, alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları için de malûl aylığı bağlanabiliyor.

KANSER

YORUMLAR 1
  • dılek 5 yıl önce Şikayet Et
    ssk dan dul ması alan bır kadının olen bagkurlu babasındanda yetım maası alması ıcın kanun degısıklıgı yapılması
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'deki para kulesi skandalında maskeleri düşürecek çağrı: Eğer Kaftancıoğlu konuşursa...
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk