Emeklilik Başvurusu nasıl ve hangi koşullar altında gerçekleştirilir?

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) aracılığıyla, gereken şartları sağlayıp evrakları ise tamamladığınız takdirde emekliye ayrılabilirsiniz. Peki, yazılı şekilde bildiride bulunulması zorunluluğu bulunan emeklilik başvurusu nasıl yapılır? İşte, emeklilik için yerine getirilmesi lazım gelen tüm şartların ve evrakların tam listesi!

Emeklilik Başvurusu nasıl ve hangi koşullar altında gerçekleştirilir?
Emeklilik Başvurusu nasıl ve hangi koşullar altında gerçekleştirilir?
GİRİŞ 14.12.2018 12:49 GÜNCELLEME 14.12.2018 12:49
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Emeklilik için sağlanması zorunluluğu bulunan bütün şartların yerine getirilip, akabinde gerekli tüm evrakların SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) beyan edilmesi halinde emeklilik işlemleri başarıyla gerçekleşmektedir. Bu bağlamda gerekli tüm evrakları hazırlamak üzere emeklilik dönemine giren vatandaşlar tarafından, yapılması gereken koşullara ilişkin ayrıntılı bir biçimde bilgi sahibi olabilmek açısından araştırmalarını ağırlıklı olarak yürütülmektedir. Peki, yaş ve prim gününü dolduran kişileri yakından ilgilendirecek Emeklilik başvurusu nasıl yapılır? İşte, kadın ve erkeklerin Emeklilik hakkı elde edebilmeleri için yapılması lazım gelen tüm şartların ve evrakların tam listesi!

e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!

 

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Öncelikle emekliye ayrılabilmeniz için gereken prim gün sayısı ve hizmet şartlarını tam ve eksiksiz biçimde yerine getirme zorunluluğu bulunmaktadır. Sonrasında SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) yazılı şekilde beyanda bulunup emeklilik dilekçesi vermeniz lazım gelmektedir.

e-Bordro Sorgulaması nasıl yapılır 2018? e-Bordro Maaş Sorgulama Ekranı

Tüm bunların yanı sıra emeklilik için başvuru işleminde bulunurken istenen bütün evrakların hazırlanması gerekmektedir. Emeklilik başvurusunda bulunabilmek ve müracaat işlemini tamamlayabilmek için gerekli evrakların başında ‘’emeklilik tahsis ve talep formu’’ yer almaktadır. Şayet, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumuna) bu belgeyi beyan etmediğiniz takdirde emeklilik işlemleriniz başlamayacaktır.

SGK-SSK Prim Sorgulama (4A, 4B, 4C)! Hizmet Dökümü Alma Ekranı...

emeklilik

Öte yandan ‘’Emeklilik tahsis ve talep formu’’ doldurulurken bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi lazım gelmektedir. Onun haricinde emeklilik müracaatı gerçekleştirebilmek için gereken diğer evraklar ise bağlı bulunan sosyal güvenlik dalı( 4A, 4B, 4C) doğrultusunda farklılıklar arz edebilmektedir.

Emeklilik başvuru işlemini yerine getiren vatandaşlar, başvurularının sonucunu e Devlet kapısı üzerinden takip edebilmektedir. Emeklilik başvuru sonuçlar ise genel itibariyle en az 15 gün en çok 3 ay içinde belli olmaktadır. E Devlet sistemine giriş yaparak ilgili hizmeti tercih etmeniz yeterli olmaktadır. Burada, ‘’Emekli aylık bilgisi hizmeti’’ aracılığıyla 4a, 4b ve 4c için sorgulamalarını yürütebilirler.

emeklilik

2018 EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR, EVRAKLAR…

*Emekli Sandığına bağlı kişiler için emeklilik başvurusunda gerekli belgeler:

Emekli aylığını ve emeklilik ikramiyesini hangi bankadan almak istediğini beyan eden bir dilekçe

Şayet sigortalı bir hizmeti var ise ve bu hizmetini memuriyetteki hizmeti ile birleştirmiş ise bunu belgeleyen bir belge ile beraber kesenek farkının tahsil edildiğini gösteren belge.

Üç adet vesikalık fotoğraf

Emekli olmak isteyen erkekler için askerliğini tamamlamış olduğuna dair terhis belgesi ayrıca askerlik borçlanması yapıldı ise bu borçlanmayı gösterir belge ile beraber ödeme belgesi.

Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi

Yerleşim belgesi ve kuruma ait resmi kimliği

Memuriyete başlama tarihinde mezun olunan okul ile emekli olmak istediği tarihte mezun olduğu okulların diploma örnekleri. (Mutlaka tasdikli olacak)

Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanının fotokopisi

*BAĞ-KUR'a kayıtlı emekli olmak isteyen kişiler için gerekli belgeler şunlardır:

Kişiye ait tahsis talep belgesi

*SGK'ya bağlı olarak çalışanların emekli olmak istediğinde gerekli evraklar şöyledir:

İşten ayrılış belgesi

Gelir vergisi muafiyet belgesi

Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi (Emekliliğe hak kazandığınızı gösteren belgedir)

emeklilik

YORUMLAR 4
  • Ahmetözer 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman dönersiniz
    Cevapla
  • Erdal kaya 5 yıl önce Şikayet Et
    Nezaman emekli olurum ve kac para mayis alirim
    Cevapla
  • Salih 4 yıl önce Şikayet Et
    İlk sigortalılık tarihiniz ve yaşınız ile alakalı E devlet yada SGK dan öğrenebilirsiniz
    Cevapla
  • deniz 5 yıl önce Şikayet Et
    nezaman emekli olurum
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beşiktaş - Ankaragücü! CANLI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim