İş Bankası'nın patronu kim? Atatürk'ün hisseleri kime gidiyor?

Başkan Erdoğan'ın CHP'nin Türkiye İş Bankası'ndaki hisseleri hakkındaki sözlerinin ardından İş Bankası hisseleri değer kaybetti. Türkiye’nin önde gelen bankacılık sektörlerinden olan İş Bankası, hissedarları ve ortaklık yapısı söylemleri ile gündem oldu. Peki Atatürk’ün İş Bankası’ndaki hisselerini kim alıyor?

İş Bankası'nın patronu kim? Atatürk'ün hisseleri kime gidiyor?
İş Bankası'nın patronu kim? Atatürk'ün hisseleri kime gidiyor?
GİRİŞ 20.09.2018 17:31 GÜNCELLEME 20.09.2018 17:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Başkan Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Türkiye İş Bankası'ndaki hisselerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmesi gerektiğini belirterek, ‘’bir siyasi partinin bankası mı olur’? İş Bankası’nın yüzde 28’i CHP’nin. Atatürk’ü suistimal ediyorlar!’’ ifadelerinin üzerine İş Bankası tarafından açıklama geldi. Peki o açıklamada ne denildi ve CHP kanadı ne cevap verdi? İşte detaylar…

‘’SİYASİ PARTİLER BANKA KURAMAZ’’

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerle sohbetinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Türkiye İş Bankası'ndaki hisselerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmesi gerektiğini söylemişti. Gazetecilerin CHP'nin bir televizyon kanalı satın aldığına ilişkin iddiaları sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Bir TV kanalı açmış açmamış çok önemli değil. Partili birinin televizyonu da olabilir. Bunlar önemli değil. Ama daha önemli bir suç var. Siyasi partiler banka kurabilir mi? Hayır, kuramaz. Ama şu anda CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü suistimal ederek, onun Cebi Hümayunundan dediğim, İş Bankası hisselerinin yüzde 28'inin sahibi durumunda. Oradan para alamıyor ama yönetim kurulunda dört üyesi var. Bu dört üye ne iş yapar? Buna bir bakılması lazım. Ben diyorum, bir defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse Hazine'ye girer. Öyle mi?..."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: CHP HİSSELERİ HAZİNE'YE GEÇMELİ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerle sohbetinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Türkiye İş Bankası'ndaki hisselerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmesi gerektiğini söylemişti. Gazetecilerin CHP'nin bir televizyon kanalı satın aldığına ilişkin iddiaları sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmeyi yapmıştı: "Bir TV kanalı açmış açmamış çok önemli değil. Partili birinin televizyonu da olabilir. Bunlar önemli değil. Ama daha önemli bir suç var. Siyasi partiler banka kurabilir mi? Hayır, kuramaz. Ama şu anda CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü suistimal ederek, onun Cebi Hümayunundan dediğim, İş Bankası hisselerinin yüzde 28'inin sahibi durumunda. Oradan para alamıyor ama yönetim kurulunda dört üyesi var. Bu dört üye ne iş yapar? Buna bir bakılması lazım. Ben diyorum, bir defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse Hazine'ye girer. Öyle mi?..."

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de Vakıfbank'ta hissesi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bu hissesini genel müdürlüğe aktarmak için gerekli talimatı verdik. Oradan gelecek gelir vakıf yatırımlarında kullanılsın. Zaten haram. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün haramla ne alakası olur? Olmaması lazım. Bunu Vakıf Katılım'a veya genel müdürlüğe vermesi lazım ki Vakıflar Genel Müdürlüğü bütün eserlerinde bu harcamaları yapsın. Bu çok çok ciddi bir imkân." demişti.

İŞ BANKASI AÇIKLAMA YAPTI!

Bugünkü yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan Bankamızdaki Atatürk hisselerinin temsili konusundaki değerlendirmeler ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür:

Türkiye İş Bankası milli mücadele ve Kurtuluş Savaşı’nın ardından elde edilen siyasi bağımsızlığın iktisadi bağımsızlıkla perçinlenmesi için 26 Ağustos 1924 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları ve sermayeye bizzat katılımıyla kurulmuştur. 1 Milyon TL tutarındaki kuruluş sermayesi Atatürk ile yakın çevresindeki asker ve bürokratların yanı sıra Anadolu ticaretinin önde gelenlerinin mütevazı birikimlerinden karşılanmıştır.

Atatürk’ün vefatının ardından vasiyetnamesine uygun olarak Atatürk hisseleri Cumhuriyet Halk Partisi’ne devredilmiş, yine vasiyete uygun olarak hisselerin oy hakları Cumhuriyet Halk Partisi tarafından kullanılmış, hisselerden kaynaklanan temettü vasiyette belirtilen şekilde Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’na tevdi edilmiştir. Banka’nın 100 yıla yaklaşan tarihi içerisinde bu hisselerin mülkiyetine ve temsiline dair ortaya çıkan farklı görüşler nedeniyle konunun yargıya taşındığı da olmuştur.

Bugün Banka hisselerinin %31,79’u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12’lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı’na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09’dur.

Çoğunluk hissesi, Yönetim Kurulu teşkilinde de yine çoğunluğu Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı’na vermektedir. Dolayısıyla, Türkiye İş Bankası, sermaye yapısı gereğince Atatürk hisselerini temsilen Yönetim Kurulu’nda bulunan üyelerin kim olduğu ya da kim tarafından aday gösterildiğinden bağımsız olarak, olağan ticari faaliyetlerini tarihi boyunca olduğu gibi kanunlara, mevzuata, ticari prensipler ve kuruluş misyonuna uygun olarak devam ettirmektedir

Atatürk hisselerinin mülkiyet ve temsilinin vasiyet, yasalar ve yargı çerçevesinde Türkiye İş Bankası tüzel kişiliğinden bağımsız olarak belirlenmiş olduğu açıktır. Atatürk hisselerinin geçmişten günümüze CHP ve Hazine tarafından birlikte ya da ayrı ayrı temsil edildiği durumlar olmuştur. Ancak, bunun Bankamızın faaliyetleri ve iş yapış biçimi üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Bankamız faaliyetlerini her zaman kuruluş amacına uygun bir biçimde ülkemizin kalkınması ve gelişmesine azami katkıyı sağlamak hedefiyle, kanun, mevzuat ve ticaretin amir hükümleri içerisinde onurla, inançla, samimiyetle yerine getirmek için gereken özeni göstermiştir.

Türkiye’nin milli sermayesi olarak, üstlendiği sorumluluğun bilincini faaliyetleri ile daima ortaya koyan İş Bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir.

Bankaların güven müesseseleri olduğunu, bu güvenin ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomimiz açısından önem taşıdığını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunarız.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: ‘’İŞ BANKASI'NDAN PARA ALMIYORUZ’’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İş Bankası hisseleri hakkında, "İş Bankası'ndan para almıyoruz, ortağı da değiliz" dedi.

İŞ BANKASI PATRONU KİM?

İş Bankası resmi sayfasında yer alan bilgilere göre;

Kuruluşundan beri halka açık bir şirket olan İş Bankası, bugün Munzam Sandığı aracılığı ile çalışanlarının ve emeklilerin %40,12'sine ortak olduğu, kolektif sermayeye dayanan ve ülkemizde benzeri olmayan bir ortaklık yapısına sahiptir. 
Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 30 Haziran 2018 tarihi itibarıyla İş Bankası'nın ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:

- İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: %40,12
- Atatürk Hisseleri*: %28,09
- Halka açık pay: %31,79 

Mayıs 1998'de T.C. Hazinesi'nin İş Bankası'ndaki %12,3 oranındaki payı, başarılı bir halka arz işlemi ile yerli ve yabancı yatırımcılara sunuldu. Bu hisseler bugün Borsa İstanbul'da işlem görüyor.

ATATÜRK'ÜN HİSSELERİ KİME GİDİYOR?
İş Bankası'nın 30.06.2018 tarihi itibarıyla piyasa değeri 25.700.569.000 TL'dir. Bu hisseler, Atatürk’e ait hisseler olup, Atatürk’ün vasiyeti gereğince Cumhuriyet Halk Partisi tarafından temsil edilmektedir. Bu hisselerin temettü gelirleri ise, yine Atatürk’ün vasiyeti gereğince Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmış olduğundan, temettü ödemeleri vasiyetname hükümleri ve yasal mevzuat çerçevesinde adı geçen Kurumlara yapılmaktadır.

''ATATÜRK'ÜN İSTEĞİYLE CHP'YE DEVREDİLDİ''

Atatürk'ün vefatının ardından vasiyetnamesine uygun olarak Atatürk hisseleri Cumhuriyet Halk Partisi'ne devredilmiş, yine vasiyete uygun olarak hisselerin oy hakları Cumhuriyet Halk Partisi tarafından kullanılmış, hisselerden kaynaklanan temettü vasiyette belirtilen şekilde Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu'na tevdi edilmiştir.

İŞ BANKASI HİSSELERİ YÜZDE 2.9 DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Başkan Erdoğan’ın açıklamalarından sonra İş Bankası hisseleri açılışta yüzde 2.9 düştü. Ardından Saat 11.26'da yüzde 4.59 kayıpla 3.95 liradan işlem görüyordu. BIST 100 endeksi .XU100 ise yüzde 0.12 artıda 94,875 puanda seyretti.

YORUMLAR 5
  • Efe 5 yıl önce Şikayet Et
    Is bankasinin kurulusundaki para suriyeden gelmistir. Suriyelilere odenmelidir
    Cevapla
  • ebru 5 yıl önce Şikayet Et
    kımın malını kımden alıyor bu el konulsun dıyenler.ıs bankasının hısselerının cogunlugu munzam sandıgıı bızzat calısan ve emeklılerıne aıttır
    Cevapla
  • aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    aynen dogru el koyulsun olur biter
    Cevapla
  • erdem 5 yıl önce Şikayet Et
    derhal elkonulsun
    Cevapla
  • HAVVA UZUN 4 yıl önce Şikayet Et
    derhal el konulsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi