Afrin'de şiddetli çatışma böyle önlendi!

Haber7 ekibi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından başlatılan ve 58 gün süren Zeytin Dalı Operasyonu sonucunda terör örgütü YPG'den alınan Süriye'nin Afrin bölgesinde son durumu görüntüledi.

GİRİŞ 21.09.2018 11:30 GÜNCELLEME 21.09.2018 11:54
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İbrahim Günay ve Serkan Üstüner'in izlenimleri- Afrin

Haber7 olarak iki gündür okuyucularımıza özel olarak hazırladığımız Suriye dosyamızın bugün Afrin bölümüne geçtik.

 

 

Türk Silahlı Kuvvetleri Özgür Suriye Ordusu tarafından 20 Ocak 2018'de Zeytin Dalı Harekatı. 20 Ocak 2018'de Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesine yönelik başlattığı askerî harekât. TSK ve ÖSO PKK, KCK, PYD-YPG'yi bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak ve kontrol altına almak amacıyla Afrin Operasyonu'nu başlatmıştı.

Bülbül, Cinderes, Mabatlı, Raco, Şeran ve Şeyh Hadid belde merkezleri ile 282 köy, 6 köy altı yerleşim, stratejik 23 dağ veya tepe, 1 baraj, 1 havaalanı ve 1 üssün de dahil olduğu 50 stratejik nokta; toplam 332 bölge Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu tarafından kontrol altına alındı. 

TÜRKİYE'NİN EĞİTTİĞİ YEREL POLİSLER

Polis Akademisi Başkanlığının katkılarıyla eğitim alan Suriyeli polisler haber7 ekibi görüntüledi. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütü YPG/PKK ve DEAŞ'tan temizlenen Afrin'de, Suriyeli 620 polis bölgede göreve başladı. 30 kadın polis ise   yerinde egitim aldı ve en kısa sürede göreve başlayacak.

HABER7 EKİBİ ÇATIŞMANIN ORTASINDA

Birden fazla grubun bulunduğu Afrin'de gruplar arasında çıkan anlaşmazlıklar bazen çatışmaya dönüşebiliyor. Haber7 ekibi olarak gece yarısı bu çatışmalardan birine denk geldik. Dakikalarca süren çatışmanın şiddetlenmesine Türkiye'nin eğittiği yerel polisler engel oldu. Olaya müdahale eden polisler olayın büyümesini önledi. Olay yerinde görüştüğümüz kişiler, "Türkiye bu gençlere polis eğitimi vermese ve bu tür olaylara müdahale etmeselerdi burada kan gövdeyi götürürdü" dedi.

AFRİN'E DEVLET HASTANESİ ŞİFA DAĞITIYOR

Afrin Devlet Hastanesi Başhekimi Murat Çolakoğlu'nu makamında ziyaret ettik ve hastane hakkında bilgiler aldık.

Çolakoğlu, "İlk başta acilimizi düzenledik. Şu anda acil bölümümüz çok iyi bir şekilde çalışıyor. Daha sonramızda ameliyathanemizi düzenledik. 40 yataklı bir servisimiz var. Dört üniteli bir diyaliz merkezimiz var. Günden 16 hastamıza burada bakıyoruz. Daha fazla makine ihtiyacımız vardı. Bu talebimizi İl Sağlık Müdürlüğü’müze ilettik. Çünkü burada çok fazla böbrek hastası var. Ameliyathanemiz çok aktif. Çünkü çok fazla yaralanan oluyor. Bölgemizde hastanemiz  ölçüsünde bir hastane yok. Ama derneklerin kurduğu küçük ölçekli hastaneler var. Biz verdiğimiz hizmetten hiçbir şekilde para almıyoruz ve her hastaya güler yüzle muamele ediyoruz" dedi.

SOKAKLARDA RECEP TAYYİP ERDOĞAN SEVGİSİ

Afrin sokaklarında mikrofon uzattığımız yerel halk, terör örgütü PKK'nın burada kendilerinden zorla vergi adı altında haraç aldığını 14-15 yaşındaki kız çocuklarını dahi zorla sözde askere aldıklarını söyledi. Haber7'ye konuşan Mahmoud Ebu Hamza "Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı sayesinde PKK'nın zulmünden kurtulduk. Şimdi cennette gibiyiz, ticaret yapmaya başladık, şehir güvenli ve yaşanır bir hale geldi. Türkiye burayı PKK'dan alıp gerçek sahiplerine yani bize bıraktı" dedi.

ESED ASKERİ SADECE 3-4 KM YAKININDA

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'den arındırılan Afrin'de Esed ve PKK saldırısına karşı alınan önlemler dikkat çekti. Şehrin sadece 3-4 km dibinde Esed unsurlarının bulunduğu ve şehre olası bir saldırılarının önüne geçmek için şehrin etrafının ÖSO tarafından hendeklerle kazıldığı görüldü.

AFRİN'DE ÖZEL HAREKATÇILAR GECE GÜNDÜZ NÖBETTE

Teröristlerin korkulu rüyası ‘JÖH ve PÖH’ timlerini Afrin'de nöbet tuttukları barakada ziyaret ettik. Oluşturulan üs noktalarına konuşlandırılan ortak harekât kabiliyetine sahip timler, ihtiyaç halinde özellikle meskun mahallerde patlayıcı imha ve ev araması faaliyetlerini icra ediyor.

 

 

YORUMLAR 4
  • sparta ertan 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah İslam düşmanlarına fırsat vermesin.serkan hocam sizde dikkat edin kendinize, sizden mahrum olmak istemeyiz
    Cevapla
  • Hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizleri korusun iman selameti versin
    Cevapla
  • Beytullah 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımıcız olsun amin.
    Cevapla
  • mommo 5 yıl önce Şikayet Et
    allah korusun ,gerçektende haber yedi ekiplerini tebrik etmek lazim haber yedi çalisanlari herseyi goz onune alipta oralara gitmisler boyle gazeteciler çok az .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başıboş köpek dehşeti devam ediyor! Yaşlı kadın tanınmaz hale geldi...
İBAN kiralamaya ağır cezalar geliyor! Maliye geniş çaplı çalışma başlattı