Ekim ayında askerlik düşer mi? Uzun dönem askerlik yapacaklar için...

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar çerçevesinde yeni askerlik sisteminin geleceği açıklanmıştı. 1 Ekim 2018 tarihi itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açılıyor. Bu doğrultuda askerlik süresinin düşürülmesi için çalışmalar başlayacak. Yeni bir bedelliye ihtiyaç kalmadan gerçekleşecek sistem nasıl olacak? İşte tüm detaylar...

Ekim ayında askerlik düşer mi? Uzun dönem askerlik yapacaklar için...
Ekim ayında askerlik düşer mi? Uzun dönem askerlik yapacaklar için...
GİRİŞ 16.10.2018 11:06 GÜNCELLEME 16.10.2018 11:06
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

Askerlik düşüyor mu? Özellikle son dönemde askere gideceklerin merakla araştırdığı uzun dönem askerlik 9 ay mı olacak sorusu günün en çok arananlar listesine girdi. TBMM'nin 1 Ekim 2018 tarihi itibariyle açılması sebebiyle gözler askerlik süresinin düşürülüp düşürülmeyeceğine çevrildi. Peki askerlik süresinin düşmesiyle ilgili bir düzenleme Meclis'e gelecek mi? 1 Ekim'de askerlik 9 aya düşecek mi? Bedelli askerliğin çıkmasının ardından gündeme gelen tek tip askerlik ve askerlik süresinin düşme tartışmaları 1 Ekim öncesi yeniden yoğunluk kazandı.

ASKERLİK 9 AYA DÜŞECEK Mİ?

 

Normal askerlik süresi 15 ay iken 1 Ocak 2014 tarihinden sonra askerlik süresi 12 aya olmuştu. Kısa dönem askerlik ise 6 ay yapılmaktaydı. Bedelli askerliğin çıkmasının ardından vatadaşlar normal askerlik süresinin de düşmesini istiyor. Yeni askerlik süresinin de 9 ay olması bekleniyor. Fakat bu konu hakkında henüz resmi bir karar yok.

1 EKİM'DE ASKERLİK DÜŞECEK Mİ?

1 Ekim'de TBMM açılıyor. Yeni yasama yılı öncesi gözler askerlik süresi ile ilgili yapılabilecek olası bir düzenlemede. Ancak askerlik süresinin düşmesi ile ilgili yani tek tip askerlik düzenlemesi ile ilgili herhangi bir düzenleme TBMM gündemine gelmedi. Yani şu an ki durum devam ederse 1 Ekim'de askerlik süresinin düşürmesi ile ilgili yasal düzenlemeye gidilmeyecek. Uzmanların ön görüsüne göre bedelli askerlik sürecinin tamamlanmasının ardından yeni askerlik sistemi dönemi başlayacak. 

Tek Tip Askerlik Nedir?

TEK TİP ASKERLİK NEDİR?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

"İSTENEN SİSTEM KULLANILSIN" FİKRİ

Ayrıca uzun ve kısa olan eski sistemin de kalması ve isteyenin istediği sisteme göre askerliğini yapması da düşünülüyor.

Önümüzdeki günlerde hem süre hem de ücret çalışması alternatifli olarak Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve son karar verilecek. Ardından 2018 yılı itibariyle bedelli askerlik başvurularının bitimiyle yeni sistemin detayları belli olacak.

TARTIŞMALARI SONLANDIRACAK SİSTEM!

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, yeni sistemin amacını, ihtiyaçları karşılayıp tartışmaları sonlandıracak ve herkes için öngörülebilir olacak diye açıkladı. Bostancı, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:

“Askerlik toplumun tümünü ilgilendiren önemli bir konu. Bu konuda yeni bir düzenlemeye giderken göz önünde bulundurduğumuz önemli hususlar var. Bu konudaki çalışmada da bütün bu hususlar dikkate alınıyor. Türkiye’nin milli ordu gerçeği, vatandaşla ordu arasındaki ilişki, yani aralarındaki gönül köprüsünün korunması, Türkiye’nin terörle mücadelesi ve bu çerçevedeki ihtiyaçlar, Türkiye’nin nüfus artış hızı ve gelecek perspektifi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kapasitesi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir çalışma yürütülüyor. Bir başka gerçek de, askerliğin ordu dışında ilgilendirdiği alanların da bulunması. Ayrıca, yığılmaları eritmek için zaman zaman çıkarılan bedelli gibi düzenlemelerin yol açtığı tartışmalar da var. Bütün bunlar bu çalışma kapsamında değerlendiriliyor.

YORUMLAR 132
  • Metin 5 yıl önce Şikayet Et
    Beyler 5. Ayda askere gitcem ben askerlik kağıdı doldururken komando olarak yapmak istemiyorum dedim ama pişman oldum doğuda yapmak istiyorum askerliği doğuya düşme ihtimalim varmı (ben yozgatlıyım yozgattan gidipte batıda yapan olmadı hiç ama ilk giden kişi doğuda yapıyo 2. Kardeş batıda yapıyo ben ilk giden olcam )
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim ben şimdi şırnak tugayda askerlik yapıyorum senin acemi birligine göre değişiyor mesela manisa kırk ağaç %95 doğu bilecek %95 doğu jandarma olarak piyade genel olarak %70 doğu
    Cevapla
  • Hümeyra 5 yıl önce Şikayet Et
    Nişanlım askerde gideli 45 gün oldu şimdiden gözümde tütüyor 12 ay dayanılcak gibi değil çok uzun bi süre lütfen düşsün artık bunca insanın içi rahatlasın ve en çok istediğim diğer şeyde 3 ay kanunun askerdekilere vurması başka hiç bişey istemiyorum
    Cevapla
  • sahin özdemir 5 yıl önce Şikayet Et
    ben sahin özdemir askerligin düsmesini 4 gözle bekliyorum malkarada askerlik yapiyorum ins düser yoksa ben malkarada safagim hic bitmiyor askerlik düssün ben de burdan kurtulayim
    Cevapla
  • serife bek 5 yıl önce Şikayet Et
    benimdenisanlim askerde malkarada yapiyor safagi hic düsmüyor aksine cezalar yiyor olur olmaz yere yemekde yemiyor can SIKINtisindan düssün askerlik
    Cevapla
  • İrfan'ın Yareni:)) 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim eşimin 180 gunu falan var onada vururmu bilgisi olan donebilirmi?lütfen ((
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas ateşkes anlaşması için "Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünü istiyor" iddiası
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu