Dikkat! Türkiye'nin ilk kasırgası olabilir!

Akdeniz ve Ege’de son günlerde büyük bir meteoroloji hareketlilik yaşanıyor. Tahmin modellerine göre İtalya ile Yunanistan arasında yer alan İyon Denizi üzerinde hafta sonu kasırga oluşacak.

GİRİŞ 27.09.2018 14:09 GÜNCELLEME 27.09.2018 14:09
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Saatte 100 - 200 km'lik hıza ulaşması beklenen kasırganın Yunanistan’ın güneyinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket etmesi halinde Türkiye'nin ilk kasırgası olabileceği öngörülüyor. 

Akdeniz'de oluşan ve saatteki hızı 200 kilometereye kadar çıkması beklenen kasırganın Türkiye'yi de etkisi altına alabileceği öngörülüyor. Tahminlere göre İyon Denizi üzerinde hafta sonu kasırga oluşacak. 28 Eylül Cuma günü sürekli rüzgarlarla birlikte İyon Denizi üzerinde güçlenecek olan kasırga 29 Eylül Cumartesi gününden itibaren Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket edecek.

28 Eylül Cuma günü sürekli rüzgarlarla birlikte İyon Denizi üzerinde güçlenecek olan kasırga 29 Eylül Cumartesi gününden itibaren Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket edecek. Kasırganın 30 Eylül Pazar günü  Kıyı Ege’de rotası tam belli olmamakla birlikte Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Muğlaarasından kıyı şeridinden giriş yapması bekleniyor. Kasırga sürekli esen rüzgar ile (saatteki hızı 100 kilometre ve 200 kilometre arası) İyon Denizi’nden Ege – Akdeniz’e doğru hareket ederek etkisini gösterecek. Büyük tehlike içeren kasırga; kuvvetli rüzgarları, aşırı yağmurları ve Ege ile Akdeniz’de beklenen dalga yüksekliği ile Cumartesi Yunanistan’ın güney kıyılarında; Pazar ve Pazartesi ise Türkiye’nin Ege kıyılarında büyük risk taşıyor.

 

 

'KASIRGA DAHA DA KUVVETLENEBİLİR' 

Kasırganın rotası tam belli olmamakla birlikte tahmin modellerinde ağırlıklı Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi gözükmektedir. Ancak bazı tahmin modelleri kasırganın etkilerini Türkiye için daha da kuvvetlendirerek Mora yarımadası ile Girit adası arasındaki bölgeden gireceğini, bu şekilde Yunanistan’da kara ile temas etmeden doğrudan Türkiye sahillerine 2. kategoride bir kasırga olarak gelebileceğine dikkat çekiyor. 

AŞIRI YAĞIŞ VE RÜZGARA DİKKAT!

Kasırganın İyon Denizi üzerinden hareket ederek Kıyı Ege sahiline girmesi bekleniyor. Şayet tahmin modellerinde beklenen tablo gerçekleşirse Kıyı Ege sahil şeridinde çok kuvvetli rüzgarların yanında aşırı yağış da görülecek. İzmir gibi birçok Kıyı Ege sahil şeridinde birkaç saat içerisinde metrekareye yer yer 100 kilogram ve üzeri yağış düşebilir. Muhtemel aşırı yağış sebebiyle sahil şeridinde yer alan şehirlerde kara ile deniz birleşmeleri yaşanabilir. Ayrıca kasırga İzmir’de bofor rüzgar ıskalasında son ölçek olan 12 bofor kuvvetinde (115-140 km/sa) rüzgara neden olabilir.

KASIRGANIN ETKİLERİ MARMARA’DA DA GÖRÜLEBİLİR!

Kasırga, Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket ederek, Türkiye’de Kıyı Ege ile Marmara Bölgesi’nde aşırı yağışlara neden olabilir. 

Tahmin modellerine göre 30 Eylül Pazar ve 1 Ekim Pazartesi günleri Kıyı Ege ile Marmara Bölgesi’nde kısa süre içerisinde yer yer 100 kilogram ve üzeri yağış düşecek. Tahminlerdeki bu yağış miktarı kuvvetli rüzgarın yanında birçok şehirde sel ve su baskınlarına neden olabilir. Kasırganın fırtınanın yanında nasıl yağış bıraktığı yukarıdaki animasyonda çok net belli olmaktadır. 

AĞAÇLAR DEVRİLDİ

Öte yandan İzmir’de, şiddetli fırtına nedeniyle kent genelinde birçok farklı noktada ağaçlar devrildi. 

Edinilen bilgiye göre, kent genelindeki şiddetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle kent genelinde ağaçlarda devrildi. Belediye ekipleri, koordineli bir şekilde çalışarak şiddetli fırtınaya dayanamayarak devrilen ağaçlara müdahalede bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine söz konusu adreslere intikal eden ekipler, ağaçları bulundukları noktalardan kaldırarak herhangi bir kaza olmasını önledi. Fırtınanın sebep olduğu olaylara müdahale eden belediye ekipleri, sabahın ilk ışıklarına kadar nöbetini sürdürdü. 

YORUMLAR 9
  • Maliyeci 5 yıl önce Şikayet Et
    Kıyamet yaklaşıyor.
    Cevapla
  • Gokbora 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD de ki kasirga bizde olsun olu sayisi ve hasar ABD den biraz daha fazla olur.Cunki bolge o cins kasirkargalara alisik degil.
    Cevapla
  • Kurtbey 5 yıl önce Şikayet Et
    İnsan oğlu yoldan çıktı Allah hayırlısını versin
    Cevapla
  • urfalı 5 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanın yerle bir olmasını beklerken olan bize olacak galiba,inşallah teğet geçer
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Ege her yil bu tur alcak basinc sistemlerinden uc bes kez nasibini aliyor .cok buyutulecek bir sey degil
    Cevapla
  • enişte 5 yıl önce Şikayet Et
    yasin kardeş ali bey belliki bir egeli olarak doğru olanı söylemiş. Egeli olmayan bilmez anlamaz ne demek istediğini. Ege bir tek izmirden ibaret değil. Sığ ve ayrımcılıkla bu işler olmaz. müslüman olabilirsiniz ama içki içmemekle imanlı olunmuyor
    Cevapla
  • Yasin 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda cahil'ce yapılmış en güzel yorum Ali bey.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar