Kalıcı bedelli askerlik sistemi nedir? Ne zaman hayata geçecek?

TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 2. Yasama Yılı için toplandı. TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın konuşmasıyla açılan Meclis'te milletvekillerinin gündemin kalıcı bedelli askerlik olacak. Peki kalıcı bedelli askerlik ne zaman çıkacak? Binlerce kişinin yararlanması beklenen bedelli askerlik için gelişmeler haberimizi detayında...

Kalıcı bedelli askerlik sistemi nedir? Ne zaman hayata geçecek?
Kalıcı bedelli askerlik sistemi nedir? Ne zaman hayata geçecek?
GİRİŞ 16.10.2018 12:45 GÜNCELLEME 16.10.2018 12:45
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Son dönemde sıkça gündeme gelen kalıcı bedelli askerlik için geri sayım başladı. 01 Ekim 2018 tarihi itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 27. Dönem 2. Yasama Yılı için toplandı. Meclis'te milletvekillerinin gündemi oldukça yoğun olacak.

Son çıkan bedelli askerliğin ardından gözler şimdiden "Kalıcı Bedelli Askerlik" konusuna çevrildi. Binlerce kişinin yararlandığı bedelli askerliğin kalıcı hale getirilerek, askerliğin sorun olmaktan çıkarılması planlanıyor.

 

 

PEKİ KALICI BEDELLİ ASKERLİK NASIL OLACAK?

Konuyla ilgili çalışmalar devam ederken iddialar gelmeye başladı. Ekim ayından sonra gündeme gelecek bu çalışmayla yapmak istenilen, bütün bunlara cevap verecek bir askerlik düzenlemesini gerçekleştirmek ve sonuçta da her bir vatandaşımız için askerlik konusunda ileriye baktığında kendisi açısından öngörülebilen bir sistem oluşturmak. TSK’nın asker ihtiyacına ilişkin belli bir kapasitesi var. Ancak şu anda askerlik çağındakilerin sayısı 5 milyonu aşmış durumda. Askerlik çağına yeni gelenlerle birlikte her yıl bu sayı daha da artıyor. Bu sayıyı mevcut sistem içinde eritmenin güçlüğü karşısında da konuya kalıcı bir çözüm bulunması zorunlu hale geliyor.

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

YORUMLAR 6
  • Asker ennesiyim 5 yıl önce Şikayet Et
    Şu karar else bizi de düşünün çocuğum Şırnak ta asker hayatım karardı şu karar bir önce getirin nolursunuz atın imzayi
    Cevapla
  • Asker annesi 5 yıl önce Şikayet Et
    Şu yasa biran evvel çıksın evladım asker dört ayı kaldı onlara da vursun kavuşalım çok özledim çok
    Cevapla
  • asker 5 yıl önce Şikayet Et
    Bütün gün bu yasanın kabulu için bekliyoruz, hayırlısıyla çıkar inşALLAH.
    Cevapla
  • Asker annesi 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başkanım gözümüz yollarada bekliyoruz ne olur bir an öncr çıkarın amaliyat olacagım yavrumu görmeden olmak istemiyorum ama göremiyorum doguda gidebilecegimiz bir yerde deyil acil çıkarın ne olur acil amaliyat olmam gerekiyor ama ben yavrumu görmek istiyorum ne olur ben bir anneyim yavrumun kokusu burnumda sizde babasınız sizinde yavrularınız beni anlarsınız brn yavrumu çooooook özledim allah rızası için acele edin
    Cevapla
  • Asker 5 yıl önce Şikayet Et
    Hadi hayırlısı inşallah bir an önce sonuçlanır ve silah altındakilere de vurur evimize gideriz INŞALLAH
    Cevapla
  • CANPOLAT 5 yıl önce Şikayet Et
    Insllh düşer ınsllh gece gndz bunu dusunuyrz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?