İmar başvurusu için son gün ne zaman? Tapu kayıt belgesi için...

İmarsız yapıların kayıt altına alınmasına imkan tanıyan imar barışı başvurularında sona gelindi. İmar kayıt başvurusunun son gününe az bir zaman kala vatandaşlar nasıl başvuracaklarını sorguluyorlar. Peki, 8 Haziran tarihinde başlayan imar kayıt başvuruları ne zaman bitecek? İmar affına nasıl başvuru yapılır?

İmar başvurusu için son gün ne zaman? Tapu kayıt belgesi için...
İmar başvurusu için son gün ne zaman? Tapu kayıt belgesi için...
GİRİŞ 14.11.2018 13:21 GÜNCELLEME 14.11.2018 13:21
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen imar barışı projesi için başvurular devam ediyor. İmara aykırı ve ihtilaflı yapıların kayıt altına alınarak yasallaştırılmasının önünü açan imar barışı projesine şimdiye kadar 4 milyonu aşkın başvuru yapıldı. 13 milyondan fazla yapıyı kapsayacak olan imar affı için başvuru süresinin bitimine de az kaldı. Ekim ayının sonunda bitmiş olacak olan başvurular için vatandaşın elini çabuk tutması tavsiye ediliyor. Peki, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan binaları kapsayan imar barışı başvuruları ne zaman sona eriyor? E-devlet üzerinden ve Bakanlık bünyesinde çalışan kurumlar aracılığı ile yapılan imar kayıt başvuruları nasıl yapılır? İşte, imar barışı konusuna ilişkin merak edilen tüm detaylar...

 

 

İMAR KAYIT BAŞVURUSU 31 EKİM'DE SONA ERİYOR

Belirtilen şartları taşıyan 31 Aralık 2017 öncesinde yapılmış binalar için alınan imar başvuruların 31 Ekim 2018 tarihinde sona ermesi bekleniyordu ancak Çevre ve Şehircilik Bakın Murat Kurum, imar barışında 31 Ekim olan son başvurusu süresinin 31 Aralık 2018 tarihine uzatıldığını açıkladı. İmar başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar yapı kayıt belgesi doldurarak işlemlerini gerçekleştirecekler. 

İmar başvurusunu henüz yapmayan ve erteleyen vatandaşların ellerini çabuk tutmaları öneriliyor. Beklenen rakamın altında olan imar başvurularını son güne bırakan vatandaşların mağduriyet yaşamaları söz konusu. Ayrıca 20 Eylül'de ilgili tebliğde yaşanan değişiklik de göz önüne alınarak başvuruların hızlıca yapılması çağrısında bulunuyorlar. 

İMAR BARIŞI KAPSAMLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

İMAR BAŞVURU NASIL YAPILIR?

İmarsız, ihtilaflı binalar için yapılacak olan yapı kayıt belgesi müracaatları e-devlet ve başvuru için tayin edilen kurum ve kuruluşlardan yapılabilmekte. Yapı sahibi yahut vekilinin "Yapı Kayıt Belgesi Formu"nu doldurması gerekiyor.

E-devlet üzerinden yapılacak başvurular; yapı kayıt formunun eksiksiz olarak doldurulması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan yapı belgesi, talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet kanalıyla alınabilecek.

Başvuru kurum ve kuruluşlarına yapılacak başvurular; Yapı Kayıt Belgesi Formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz doldurulup Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlandıktan sonra form sistem üzerinden onaylanmak üzere müdürlüğe gönderilecek. Daha sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine verilecek. Uygulama kapsamında her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek.

KAYIT BEDELİ NE KADAR, NEREYE ÖDENECEK?

Yapılacak başvuru için yapı maliyeti, arsa emlak değeri toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda ise yüzde 5 olarak yatırılacak. İmar barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşlar cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabilecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3'ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor.

Başvurularını tamamlayan kişiler kayıt sırasında verilen başvuru numarası ile paralarını Ziraat Bankası’na yatıracak. Ziraat Bankası'ndan ‘Başvuru numarası’ ile fatura öder gibi imar barışı ödemeleri kolaylıkla yapılabilecek. Başvuru sonrasında ödemelerini yapan kişilerin başvuru işlemleri tamamlanmış olacak. Yapı kayıt belgesi bedeli en son 31.12.2018 tarihinde kadar yatırılabilecektir. 

YORUMLAR 5
  • Dilek 5 yıl önce Şikayet Et
    birşey sormak istiyorum benim bir evim var yarısı benim üstüme yarısı başkasının 2008 den beri ben uturuyomgelen giden yok ne yapmam gerek
    Cevapla
  • Ferda 5 yıl önce Şikayet Et
    Bnm dukkan arsa olarak gorunuyor ne yapmam lazım şimdi bilen biri soyleyebılırmı
    Cevapla
  • ESAT ALTIKARDEŞ 5 yıl önce Şikayet Et
    imar affından faydalanmak için başvurunu ticari yapı olarak işaretleyip bulunduğunuz ilçenin rayiç bedeli üzerinden beyan etmeniz gerekiyor
    Cevapla
  • garip 5 yıl önce Şikayet Et
    eğer adaletli davranilacaksa projeli inşaat yapanlardan da 10 yil emlak vergisi alinmamasi gerekir.
    Cevapla
  • ESAT ALTIKARDEŞ 5 yıl önce Şikayet Et
    o zaman adaletli davranılacaksa 80 bin tl maliyettli bir daireyi 250-300 bine satanlardan daha fazla vergi alınması gerekir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan, 'altından kalkmamız zor olacaktır' diyerek uyardı: Acele etmeliyiz!
MİT'ten nokta operasyon: Rojda Bilen etkisiz hale getirildi