Doktorlar "Sessiz-Siyah Çığlık Yürüyüşü" yaptı!

Psikiyatri Uzmanı Dr. Fikret Hacıosman'ın hastası tarafından öldürülmesinin ardından hekimler, sendikalar ve STK’ların katılımıyla İstanbul’da "Sessiz-Siyah Çığlık Yürüyüşü" yapıldı.

Doktorlar "Sessiz-Siyah Çığlık Yürüyüşü" yaptı!
Doktorlar "Sessiz-Siyah Çığlık Yürüyüşü" yaptı!
GİRİŞ 05.10.2018 17:29 GÜNCELLEME 05.10.2018 17:33
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) tarafından organize edilen "Sessiz-Siyah Çığlık Yürüyüşü"nün amacı, İstanbul'da Psikiyatri Uzmanı Dr. Fikret Hacıosman'ın çalıştığı hastanede, hastası tarafından silahla  vurularak öldürülmesi üzerine dikkatleri bir kez daha sağlıkta şiddet yasasına çevirmek.  

Bu sabah İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) toplanıp İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüyen hekimler, burada bir basın açıklaması yaptı. 

İSTAHED Yönetim Kurulu adına Dr. Aslı Önceltarafından yapılan basın açıklamasında; 
"Sağlık, bu ülkedeki en riskli meslek gruplarından biri haline gelmiştir. Tüm istatistikler artık bu mesleğin çalışanlarının evden çıkarken helallik istemesi gerektiğini göstermektedir. Bu hepimizin ayıbıdır. Hiçbir bahane şiddeti mazur gösteremez, övemez" denilerek şu ifadelere yer verildi:



"ETKİN BİR SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARTILMADIR"

“İnsanı yaşatmak için çalışan sağlık mensupları olarak biz bu şiddete alışmayacağız, bu şiddeti kanıksamayacağız. Masaya vurulan yumruğa da, suratımıza çarpılan kapıya da, arkamızdan atılan tekmeye de, kafamızda kırılan kaldırım taşına da, başımıza sıkılan kurşuna da alışmayacağız kanıksamayacağız. Biz bu şiddetin tüm sebeplerinin farkındayız, siz dilimizi ısırarak konuştuğumuza bakmayın; 184 denen cinayet hattı kapanmadan, vatandaşın usulsüz taleplerine son verilmeden, vatandaşı bu taleplere zorlayan sistem düzeltilmeden, sağlık raporlarından, performans sistemine, siyasetin dilinden, dizilerin ve filmlerin şiddeti kışkırtıcı aymazlığına kadar her konuda; bir şekilde sağlıkçıya şiddeti üreten ve körükleyen bu sistemin içinde, derdimiz bu yaraya daha fazla ölmeden bir nebze çare olacak etkin bir sağlıkta şiddet yasasının çıkartılmasıdır.”

 

 

"CEZA KANUNUNA İKİ MADDE EKLENMELİDİR"

Sağlıkta şiddetin çözümünü ısrarla talep etmeye devam edeceklerini belirten hekimlerin açıklamasında, çözüm önerisi olarak da şu görüşlere yer verildi: 

“Her konuda bir saatte kanun yapabilen, kararname çıkarabilen Yasama ve Yürütme, bizleri daha fazla oyalamaya çalışmasın. “En kısa zamanda” diye başlayan tüm vaatleri yok sayıyor ve hemen iki maddelik bir kanun istiyoruz. Kanun talebimiz nettir: Türk Ceza Kanunu’na iki madde eklenmelidir;



1. Sağlık çalışanına görevi esnasında ya da görevinden dolayı şiddet uygulayan kişi iki ila dört yıl arasında hapis cezası ile yargılanmalı, bu ceza ertelenmemeli.

2. Sağlık sunumunu da engellemiş ise yani diğer vatandaşların sağlık hakkını da gasp etmişse ceza yarı oranda arttırılmalı.”

ÖLDÜRÜLEN DOKTORLAR DA ANILDI

Sağlıkta şiddetin bedelini canlarıyla ödeyen Dr. Edip Can Kürklü, Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe, Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun, Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Melike Erdem ve 3 gün önce öldürülen Dr. Fikret Hacıosman’ın isimlerine yer verilen açıklama, “Bu yasayı çıkartmak boynunuzun borcudur. Siz bu yasayı çıkartana kadar bizler üzerine kan bulaşmış beyaz önlüklerimizi sırtımızdan çıkartıyor, Sağlık Bakanlığımıza yolluyoruz. Şimdi sessizce-simsiyah anlatıyoruz derdimizi size, zira haykırdık ama siz anlamadınız” cümleleriyle son buldu.

İş bırakan İstanbul aile hekimleri ile İstanbul Tabip Odası'nın da katıldığı yürüyüş açıklamaların ardından sona erdi.

YORUMLAR 53
  • ümit 5 yıl önce Şikayet Et
    Doktor milleti dediğin eğosundan kendinden başkasını tanımayan zavallılardır. Bir kalem için, bir küp not için birbirlerini yediklerine şahit oldum. Gözümüzde çok ama çok büyüttüğümüz insanlar gruhu...
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Boş yorumlar dolu ortalıkta. Öncelikle doktorun iş yükü çok fazla. Sabah 7de başlıyor işe doktor. Akşam 6da işi biter ise ne iyi. Ameliyat, vizite, muayene, üstlerin sıkıştırması, vatandaşın laftan anlamaması. Adam kan vereceksin, röntgen çektireceksin diyor kağıda yazıyor. Bunların nerede olduğunu da söylüyor ama doktordan nokta atışı yol tarifi isteyen mi ararsın. Yahu dışarıda danışma var ona sor. Niye adamı sürekli meşgul ediyorsun? Bırak nefes alsın. İnsan değil mi o?
    Cevapla
  • Yasin 5 yıl önce Şikayet Et
    Hastalara için de doktordan şiddet ve aşağılama yasası çıkarılsın.
    Cevapla
  • Hsn41 5 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle soylıyım kesinlikle şiddete karşıyım ama doktor günde 50 veya daha fazla hastaya bakıyor olabilir ama bir tezgahtar bir pazarcı bir esnaf günde 200 300 kişiyle muhattap oluyor ama daha saygililar doktorlar ben 10 yıl okudum diyip herkesi küçümsüyor asıl olay doktorlarin fazlasıyla kibirli olup herkesi küçük görmesi 18 yıllık medikalciyim bize tavırlarını görseniz insanliginizdan utanırsınız ve doktorların yüzde 90i esnaf gibi istisnalar hariç
    Cevapla
  • ezberbozan 5 yıl önce Şikayet Et
    insanlara karşı nazik olun alçakgönüllü olun ama tabi şiddete karşıyım o ayrı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi