Türk üniversitesinde ümitlendiren 'kanser' buluşu!

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşah Çeçener, doktora öğrencisi Gamze Güney Eskiler ile hazırladığı projeyle 'ileri evre' meme kanserli hücreleri öldürmeyi başardı.

Türk üniversitesinde ümitlendiren 'kanser' buluşu!
Türk üniversitesinde ümitlendiren 'kanser' buluşu!
GİRİŞ 05.10.2018 21:04 GÜNCELLEME 05.10.2018 21:05
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

UÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Çeçener'in danışmanlığını yaptığı Eskiler'in "Tıbbi Biyoloji" alanındaki doktora tezi, "YÖK Üstün Başarı Ödülleri"nin "Sağlık Bilimleri" kategorisindeki ödülüne layık görüldü.

ÖDÜLÜNÜ ERDOĞAN'DAN ALDI

 

 

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Çeçener, ödülü 3 Ekim'de düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldığını belirtti.

TEDAVİSİ ÇOK ZOR İLERİ EVRE MEME KANSERİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM

Tamamladıkları doktora teziyle tedavisi çok zor ileri evre meme kanserinde önemli bir adım attıklarını aktaran Çeçener, şu değerlendirmede bulundu:

İLERİ EVRE MEME KANSERLİ HÜCRELERİ ÖLDÜRMEYİ BAŞARDI

"Meme kanserinin tedavisi sırasında kullanılan ilaçlara direnç gelişiyor. Bu ilaç direncinin aşılabilmesi için ileri evre meme kanserinin tedavisinde kullanılan güncel bir ilacın formülasyonunu değiştirerek, ilaca dirençli meme kanseri hücre hatlarında kanserli hücrelerin programlı ölümünü sağladık ve stelik normal hücrelere zarar vermeden bu işlemi gerçekleştirdik." 

"İLAÇ DİRENCİNİ AŞABİLMEK, EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ"

Çeçener, süreci hayvan modelleriyle destekledikleri ileri projelerle devam ettirerek, etkin bir ilacın geliştirilmesine katkı sağlamayı planladıklarını belirtti.

Kanserin etkin tedavisi için oluşan ilaç direncini aşmanın en önemli hedefleri olduğunu ifade eden Çeçener, şunları kaydetti:

"Gamze Güney Eskiler'in doktora tezi kapsamında gerçekleştirilen çalışma, 'nano parçacıklar' kullanılarak, formülasyonu değiştirilen bir PARP inhibitörünün ileri evre meme kanseri hücrelerinde oluşan ilaç direncini aşarak, hücrelerin programlı ölümünü gerçekleştirmesi, kanserli hastalarda etkin tedavi konusunda ümit vadedici önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

ÖZGÜN VE DEĞERİ YÜKSEK İLK ÇALIŞMA

Bu çalışma ile ileri evre agresif seyreden BRCA mutasyonu taşıyan meme kanserli hastalara verilen tedavinin etkinliğini in vitro (hücre kültürü) düzeyindeki çalışmamız ile ilk kez başarıya ulaştırdık. Uluslararası çalışmalarda, kanserli hücrelerde ilaçlara direnç geliştirme ve etkin tedavi modelleri çok yeni ve önemli bir araştırma konusudur. Projemiz, bu alanda yapılan özgün, değeri yüksek ilk çalışma oldu."

"İLERLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Bundan sonraki süreçte hayvan deneyleri ile elde edilen bulguların geçerliliğini kanıtlayacaklarına dikkati çeken Çeçener, şöyle devam etti:

"İlgili süreçlerin tamamlanmasını takiben yeni ilaç geliştirme adımları ilerletilerek, sonraki adımlarda insanlarda denenmesi mümkün olabilecek. Bu aşamadan sonraki süreçler, oldukça zorlu. Umarım gerekli bütçeleri elde ederek, ekibimize ilgili uzman arkadaşlarımızı da dahil ederek, araştırmalarımızı ilerletebiliriz. İlk aşama çok önemliydi. Başarılı bir tez içeriğindeki bulgularla ilk adımı attık. Bundan sonra da uygun proje bütçesini elde ettiğimiz anda ilerlemeye devam edeceğiz. Ödülün bizim uzmanlık alanımızda gerçekleştirilen doktora tezine verilmesi, oldukça gurur vericiydi."

Çeçener, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sohbet imkanları da olduğunu Erdoğan'ın kendilerini tebrik ettiğini aktardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 42
  • GERÇEKÇİ 5 yıl önce Şikayet Et
    İP UCU: Kanseri kanser eden formüller üzerinde çalışın....
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    kanserden korunmak istiyorsanız hazır içecek glikoz fruktoz dan yapılmış şeylerden uzak durun yeterli.yani yapay şekerlerden.ben 15 yıldır kendimce analiz yapıyorum kanserden ölenlerin tamamı çaya 3-4-5- kaşık şeker atarlar tatlıyı reçeli vb.. çok yerlerdi..bence bir bağlantısı var.bir de çözüm için israile gidip ordaki market ürünleri ile burdakilerin içeriğini karşılaştırın orda hangi madde yoksa o madde kanser yapıyordur.
    Cevapla
  • kasım 5 yıl önce Şikayet Et
    kardeş sen hangi gezegende yaşıyorsun? kanser senin dediğin gibi bir mevzu olsa zaten çözülürdü şimdiye.
    Cevapla
  • sermet 5 yıl önce Şikayet Et
    kızcağıza koruma verin HAÇLI İlaç tekelleri kızcağızı öldürmesin
    Cevapla
  • Dilek 5 yıl önce Şikayet Et
    Keşke antibiyotik allerjisi olan hastalarada yardım edebilseniz inşaallah
    Cevapla
  • bulent 5 yıl önce Şikayet Et
    ben tıbbada ilaç firmalarınada güvenmiyorum tek amaçları var para kazanmak
    Cevapla
  • Tıp,ilaçFirmaları 3 yıl önce Şikayet Et
    biz size çok güveniyoruz bülent bey
    Cevapla
  • Dilek 5 yıl önce Şikayet Et
    Hoppala bu bizim insanımız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu