Yüce Divan'da yargılananlar listesi

Yüce Divan’da bugüne kadar 1 başbakan, 19 bakan ve 1 milletvekili yargılandı. Yargılamalardan 9'u beraatle sonuçlanırken Mesut Yılmaz'ı ise Rahşan Ecevit kurtardı.

Yüce Divan'da yargılananlar listesi
Yüce Divan'da yargılananlar listesi
GİRİŞ 06.10.2007 14:25 GÜNCELLEME 06.10.2007 14:25
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış


Türk siyasal yaşamında Yüce Divan’da bugüne kadar yargılanan 1 başbakan, 19 bakan ve 1 milletvekili yargılandı. Yargılamalardan 9’u beraatle sonuçlanırken eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın davası Rahşan affı kapsamında ertelendi. Yüce Divan 9 yargılamada ise bakanlara 36 yıl ile 1 yıl 8 ay arasında ceza verdi. Yüce Divan’da en çok bayındırlık bakanları yargılandı.


Yüce Divan’a ilk sevk kararı 26 Ocak 1928 yılında alındı. Bahriye Nazırı İhsan Eryavuz ile Bilecik Milletvekili Dr. Fikret Onuralp, Yavuz Zırhlısı’nın onarımında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Divan’ı Ali’ye sevk edilmişti. Eryavuz 2 yıl ağır hapis, Onuralp ise 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.


İŞTE YÜCE DİVAN’A SEVK EDİLENLER


1-İhsan Eryavuz: Yüce Divan’ın Cumhuriyet döneminde verdiği ilk mahkumiyet kararı eski Bahriye Nazırı Eryavuz ile ilgili oldu. Eryavuz 2 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.
2- Dr. Fikret Onuralp: Bilecik Milletvekili Onuralp yolsuzluk iddiasıyla yargılandığı Yüce Divan'da 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
3- Ali Cenani: Eski Ticaret Bakanı Cenani, Bakanlık emrine verilen 500 bin liranın harcanmasında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle 10 Mart 1928’de Yüce Divan'a gönderildi. Cenani 1 ay hapis ve 170 bin lira tazmin etme cezasına çarptırıldı.
4- Mahmut Muhtar Katırcıoğlu Paşa: Bahriye eski Bakanı Katırcıoğlu, Anadolu Demiryolu Kumpanyası ile ilgili olarak İngiltere'de Times İron Works fabrikalarına 20 bin İngiliz lirasını kefaletsiz ödeyerek ‘hazineyi zarara uğratmak’ suçlamasıyla Yüce Divan’a sevk edildi. Yüce Divan, şirkete ödenen 22 bin Türk altınının yüzde 5 iskonto edilmek suretiyle Katırcıoğlu’ndan tahsiline karar verdi.
5- Suad Hayri Ürgüplü: Eski Gümrük Tekel Bakanı Ürgüplü, kibrit üretimi ve kereste alımında yolsuzluk yaptığı iddiaları üzerine 1946 tarihinde kendi isteği üzerine Yüce Divan’a sevk edildi. Ürgüplü beraat etti.
6-Mehmet Baydur: 1964 tarihinde Yüce Divan’a sevk edilen eski Ticaret Bakanı Baydur beraat etti.
7-Hilmi İşgüzar: Eski Sosyal Güvenlik Bakanı İşgüzar, kayırma, usulsüzlük gibi suçlar nedeniyle Milli Güvenlik Konseyi tarafından Yüce Divan’a sevk edildi. İşgüzar 9 yıl 8 ay ağır hapis ve 5 milyon 251 bin lira para cezasına çarptırıldı.
8-Tuncay Mataracı: Rüşvet aldığı iddiasıyla Yüce Divan’a sevk edilen Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Mataracı 36 yıl ağır hapis ve 787 milyon 386 bin lira para cezasına çarptırıldı. Bu ceza Yüce Divan’ın verdiği en ağır ceza oldu.
9-Şerafettin Elçi: MGK tarafından rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmak iddialarıyla Yüce divan’a sevk edilen Bayındırlık eski Bakanı Elçi, rüşvet suçundan beraat etti, görevini kötüye kullanmak suçunu işlediği gerekçesiyle de 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
10-Selahattin Kılıç: 1982 yılında Yüce Divan’a sevk edilen Eski Bayındırlık Bakanı Kılıç beraat etti.
11-İsmail Özdağlar: Rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmak iddiasıyla Yüce Divan’a sevk edilen Eski Devlet Bakanı Özdağlar, 2 yıl hapis ve 30 bin lira ağır para cezasına mahkum edildi.
12-Sefa Giray: 1993 yılında Yüce Divan’a sevk edilen eski Bayındırlık Bakanı Giray beraat etti.
13-Cengiz Altınkaya: Otoyol ihaleleri sözleşmelerinde fiyat farkı ödenmeyeceğine ilişkin hüküm bulunmasına karşın fiyat farkı ödendiği iddiasıyla Yüce Divan da yargılanan eski Bayındırlık Bakanı Altınkaya beraat etti.
14-Hüsamettin Özkan ve Recep Önal Devlet Bakanı: Türkiye Halk Bankası A.Ş. bankanın zarara uğramasına sebep oldukları iddiasıyla 2004’te Yüce Divan’a sevkedildiler. Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Özkan ile eski Devlet Bakanı Önal beraat ettiler.
15-Mesut Yılmaz ve Güneş Taner: Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan Yüce Divan'a sevkedildi. Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Devlet eski Bakanı Güneş Taner hakkında, Yüce Divan'a sevk kararı, 13 Temmuz 2004 tarihinde alındı. Yüce Divan, 23 Haziran 2006 tarihinde davanın kesin hükme bağlanmasını Rahşan affı uyarınca erteledi.
16-Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan: eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan, 13 Temmuz 2004 tarihinde Yüce Divan'a sevkedildiler. Çakan 2007’de beraat ederken, Ersümer’e 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi, ceza ertelendi.
17-Koray Aydın: Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın’ı 24 Şubat 2004’te yargılamaya başlayan Yüce Divan, 5 Ekim 2007’de beraat kararı verdi.

YORUMLAR 6
  • Yılmaz Ergişi 16 yıl önce Şikayet Et
    Kim İstifa Edecek?. Sayın Başsavcı 200 küsur yıl ceza istedi, mahkeme reddetti.Bu durumda Başsavcının bence istifa etmesi gerekir. Bu insanlar birde parti kapatıyorlar; Ne Adalet?
    Cevapla
  • Mustafa Kemal Çiçek 16 yıl önce Şikayet Et
    devamı. tüm yolsuzluklarından, letim hakkı yemelerinden en yüksek ve kararları kesin olan bir mahkeme tarafından kurtulmaktadırlar. Bu millete yazıktır Koray Aydının neler yaptığını, kendisine karadenizde Dolar Aydın dendiğini herkez bilmektedir. Kim suçlu şimdi, SOYULAN HALKMI?, bunları oraya gönderen SİYASİ İKTİDAR MI?, YoksA HUKUK SİSTEMİMİ?
    Cevapla
  • Mustafa Kemal Çiçek 16 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun. Çok enteresan bir hukuk sistemimiz var, zevatın 200 kusür yıl ile yargılanmasını isteyen ve ceza talep eden de bu hukuk sistemi beraat ettirende. Şimdi bu adamların yani, Yılmazın, Aydının, Ersümerin yaptığı bişeyler var sa ve bu beraat ile sonuçlanmış ise bunun tek nedeni Anyasa Mahkemesidir. Bu mahkeme tamami ile SİYASİ bir mahkemedir. Üyelirin bir çoğu Ceza hukukunun yanında bile geçmemiştir.(Yaklaşık 11 üyenin 8 tanesi)ve beraat edenler bizi Anyasa Mahkemesi beraat ettirdi diyerek,
    Cevapla
  • mehmet küçükkökten 16 yıl önce Şikayet Et
    nasıl hukuk ama değilmi. 216 yıl hapis istemi ile yargıla yargıla sonuç sıfır negüzel memleket değilmi koray aydında zafer kazanmış komutan gibi demeçler veriyor vicdanlar önemli vicdanlar.bu dünyanın boş olduğunu çok iyi biliyorsunuz
    Cevapla
  • ahmet tosun 16 yıl önce Şikayet Et
    . sevkedilen çok ama cezasını çeken kaç kişi bir de onların listesini çıkarın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
IMF'den Türkiye açıklaması