İznik’te bulundu! Bölgeye kimse sokulmuyor

Bursa’nın İznik ilçesinde, daha önce 4 lahit bulunması ardından '1'inci derece arkeolojik sit alanı' ilan edilerek koruma altına alınan bölgede 1 lahit daha bulundu.

İznik’te bulundu! Bölgeye kimse sokulmuyor
İznik’te bulundu! Bölgeye kimse sokulmuyor
GİRİŞ 18.10.2018 17:29 GÜNCELLEME 18.10.2018 17:30
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İznik’te 3 yıl önce, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta kırsal Hisardere Mahallesi yolu üzerinde Kayaarkası mevkisindeki zeytinlikte, defineciler tarafından üst kapağı kırılmış lahit bulundu. İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan kazıda, Geç Roma Dönemi olarak adlandırılan 3’üncü yüzyıldan kalma lahit ortaya çıkarıldı. 2015 yılında İznik’te defineciler tarafından tahrip edildikten sonra bulunan lahdin olduğu zeytinlikte daha sonra 3 lahit daha bulundu. Bunun üzerine yaklaşık 15 dönüm zeytinlik alan kamulaştırıldı ve '1'inci derece arkeolojik sit alanı' ilan edilerek koruma altına alındı. Roma dönemine ait 'Nekropol' (Arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isim) olduğu düşünülen bölgede bugün bir lahit daha bulundu. Lahdin gün yüzüne çıkartılması için İznik Müzesi arkeologları kazı çalışmalarını sürdürüyor. Lahitlerin bulunduğu bölgenin, kazı çalışmalarından sonra ‘Açık Hava Lahit Müzesi' olarak turizme açılacağı belirtildi.

YORUMLAR 7
  • NeyeHazırlık? 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizans kalıntılarına verilen önem, İslam eserlerine verilmiyor. Yunanistan bir tek alana yabancı isim verilmesine müsaade ediyor mu? Bizde her yeri yunan isimleri ile anmaya çalışıyorlar. İzmir'i smyrna diye tanıtmaya çalışıyor CHP'li belediye. Smyrna meydanı, orkestra grubu vs. aldı başını gidiyor. Hangi millet kendi topraklarını başkalarının adıyla anar ki? Ya da böyle anmaya çalışanlar bizden mi?
    Cevapla
  • misafir 34 5 yıl önce Şikayet Et
    Haber heyecan verici güzel bir haber. Misafir olarak yorum yapan arkadaş çok cahil kalmış, yazık.
    Cevapla
  • S.KESKİN 5 yıl önce Şikayet Et
    Büyük İskender in Lahdinin de İznik'te olduğu düşünülmektedir
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu tarihi eser olayını fazla mı abartıyoruz? Bu gidişle her taraf sit alanı ilan edilecek, memlekette adım atılacak yer kalmayacak. Bu topraklarda medeniyetler üzerine medeniyet inşaa edilmiş. Boş bir metrekaresi yok. Adamlar ölmüş, lahitin içinde gömmüşler. Ölüler niye rahatsız edilir ki?...
    Cevapla
  • Mehdi MUHAMMEDİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Oyuna geliyoruz , Ecdadımızın Türkleştirdiği Anadoluyu bilerek veya bilmeyerek günümüze devşirerek Osmanlı - Türk medeniyetini töhmet altına alacaklar , sonra kendi ellerimizle ortaya çıkarttıklarımızla bize hıristiyan Bizans isimleriyle hitap etme tehlikesi büyük, yapmayın.
    Cevapla
  • misafir 34 5 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş saçmalamış, Cahil olmak böyle bir şey işte. Çok yazık...
    Cevapla
  • Para 5 yıl önce Şikayet Et
    Para için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı