Emekli maaşı çekebilmek için en son tarih nedir? Emekli Aylığı detayı!

Emekli maaşı alan kişiler, kendisine hak doğduğu halde bazı durumlarda bankalardan emekli aylığı çekmeyi unutabiliyor veya erteleyerek zaman aşımı süresini aşabiliyorlar. Böyle durumlarda SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) emekli maaşları olduğu gibi iade edilmektedir. Peki, emekli aylığında zaman aşımı süresi ne kadar?

Emekli maaşı çekebilmek için en son tarih nedir? Emekli Aylığı detayı!
Emekli maaşı çekebilmek için en son tarih nedir? Emekli Aylığı detayı!
GİRİŞ 15.12.2018 15:08 GÜNCELLEME 15.12.2018 15:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

SGK’nın (Sosyal Güvenlik Kurumu) belirlediği gerekli yaş ve prim koşullarını tamamlayarak düzenli olarak her ay emekli maaşı almaya hak kazanan vatandaşlar, çeşitli sebeplerden ötürü bankalardan emekli aylıklarını çekmeyi unutabilmesi sonucu yahut erteleyerek zaman aşımı süresini aşabilme durumu meydana gelebilmektedir. Hal böyle olunca SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) hak sahipleri tarafından belirlenen süre zarfında bankalardan emekli maaşları çekilmediği için olduğu gibi iade edilmektedir. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), emekli aylığından yararlanan vatandaşlar için zaman aşımı süresi beş yıl olmakla birlikte, dolması halinde de ödenmekte olan gelir ve aylıklar hak sahibinden geri alınarak kuruma verilmektedir. Konuya ilişkin emekli maaşı olan kişilerin bankadan çekmeyi unuttuğu paralar, Sayıştay’ın hazırladığı 2017 tarihli Sosyal Güvenlik Kurumu denetim raporunda ortaya çıktı. 

İşverene prim teşviki geliyor! Yılbaşına kadar iş kazası yapmazsa...

 

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; 22 Aralık 2017 tarihi itibariyle, kurumun “Emekli aylıklarından iade edilenler” hesabında toplamda 99 milyon 403 bin TL bulunmaktadır. Belirtilen bu tutarın 45 milyon 225 bin TL’si 2011 yılında, 54 milyon 177 bin lirası da 2012 tarihinde hak sahipleri tarafından bankadan çekilmeyen gelir ve aylıklardan oluşmaktadır. Söz konusu paralar, beş yıl süreyle ayrı bir hesapta tutulduktan sonra SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) gelir kaydedilmektedir. 2013 ve 2018 tarihlerinde bankadan çekilmeyen emekli maaşları da söz konusu emanet hesabında bekletilmektedir. Fakat, bunlarda zaman aşımı şu an için dolmadığından ötürü emanet hesabında ne kadar paranın bekletildiği bilgisi raporda henüz yer almamaktadır. Tüm bunların yanı sıra bankadan çekilmeyen tutarın yılda ortalama 50 milyon lirayı bulduğu belirtildi.

emekli aylığı

BEŞ YIL İÇERİSİNDE ALINABİLİR...

5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu uyarınca, iş kazası, meslek hastalığı, vazife malûllüğü ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların, hak kazanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde talep edilmesi gerekiyor.

İş kazası ve meslek hastalığı kapsamında ödenmesi gereken haklar ile ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşüyor.

Hastalık veya başka bir haklı sebeple SGK’ya zamanında müracaat edemediğini belgeleyenler açısından 5 yıllık zaman aşımı uygulanmıyor.

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin alacaklarındaki zaman aşımı süresi ise hakkı doğuran olayın öğrenildiği tarihten itibaren iki yıl sonra doluyor. Raporlu olunan dönemde ödenen paralar bu kapsamda değerlendiriliyor.

emekli maaşı

12 AYDA ÇEKİLMEYEN AYLIK DONDURULUR!

SGK’dan bağlanan gelir ve aylıkları, paranın yatırıldığı banka hesabından aralıksız 12 ay boyunca çekmeyenlerin gelir ve aylıkları donduruluyor. Bu kişilerin hayatta olup olmadıkları araştırıldıktan sonra ödemeye devam edip etmemeye karar veriliyor.

emekli maaşı

YORUMLAR 1
  • Oku-Anla-Anlat. 5 yıl önce Şikayet Et
    Emekli aylığı bağlanırken Tahsil ve kıdem niçin dikkate alınmıyor?Bütün işçiler Amele ve köle sınıfında mı değerlendiriliyor?Yöneticiler ne diyorlar?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrailli gazete Erdoğan fotoğrafıyla yayınladı: Türk planı
Yerel seçim; Panorama; Son durum