Askerlik süresi ne zaman düşecek? Uzun dönem askerlik kaç ay olacak?

Bedelli askerlik yasasından sonra uzun dönem askerlik yapan binlerce gencin gözü kulağı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yapılacak olan açıklamada. Akar açıklamasında "2-3 ay içinde tek tip askerlik gelecek. Bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkarıp bir zemine kavuşturmamız gerekiyor." ifadelerine yer vermişti. Peki askerlik süresi kısalıyor mu?

Askerlik süresi ne zaman düşecek? Uzun dönem askerlik kaç ay olacak?
Askerlik süresi ne zaman düşecek? Uzun dönem askerlik kaç ay olacak?
GİRİŞ 12.11.2018 09:20 GÜNCELLEME 28.12.2018 11:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bedelli askerlik yasasının çıkmasından itibaren herkesin en çok merak ettiği soru şüphesiz ki uzun dönem askerlik süresi kısalacak mı? İlk açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılarak ‘’Türkiye'de bir daha bedelli kanununa ihtiyaç olmayacak şekilde düzenleme yapacağız’’ ifadelerine yer verilmişti. Bu açıklamalar üzerine askerlik süresinin kısalacağı sinyalleri verilmişti. Sonraki açıklama Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yapıldı ve açıklamada, ‘’Bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkarıp bir zemine kavuşturmamız gerekiyor, 2-3 ay içinde tek tip askerliğin gelecek’’ denildi. Peki uzun dönem askerlik süresi kısalıyor mu? İşte merak edilenler...

ASKERLİK SÜRESİ KISALIYOR MU?

Tek tip askerlik konusuyla ilgili soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, zorunlu askerliğin düzenlenerek askerlik sürelerinin eşitlenmesinin uzun vadeli bir proje olduğunu söyledi.Tek tip askerlik hakkında yöneltilen sorulara yanıt veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Tek tip askerlik tartışmalarıyla ilgili bir çalışma var mı?" sorusuna yanıt verdi.

 

Kalın açıklamasında; "Zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine de getirilen bir konu bu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik denilen şeyde sürelerin bir tek hale gelmesi konusu... Şimdi bu tabii uzun vadeli bir proje. Bugün itibarıyla, yürüyen bir çalışma var diyemem ama Türk Silahlı Kuvvetleri aslında ordu mensupları itibarıyla yüzde 50 civarında profesyonelleşmiş durumda zaten. Oran olarak o noktaya geldik. Bunun diğer boyutları tabii ki tartışılacak, müzakere edilecek. Kabine, Meclis ayağında bunlar konuşulacak." ifadelerine yer verdi.

Kalın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kapasitesini artırırken, öbür tarafta özellikle insani kapasite noktasında herhangi bir ihtiyaç ya da zafiyet içerisinde olmaması gerektiğine işaret ederek, bu dengeyi gözeten bir çalışmanın yapılması gerektiğini vurguladı.

MSB BAKANI HULUSİ AKAR NE DEDİ?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin çalışmaların sıkı bir şekilde devam ettiğini belirterek "Önümüzdeki günlerde bu tamamlanacak ve bundan sonra ülkemizin, kamuoyunun gündeminden mümkünse bu bedellidir, dövizlidir, 6 ay mıdır, 7 ay mıdır, asteğmendir, üsteğmendir lafını çıkarıp bunu bir zemine oturtma gayretimiz sürüyor." dedi. Diğer taraftan yurt içinde, yurt dışında evlatlarımız, kardeşlerimiz, okuyanlar var, çok önemli görevlerde, çok önemli akademik çalışmalar yapıyor. 20-25 gün gel, git vesaire bunlar ne getiriyor, ne götürüyor? Olaya tamamen objektif şekilde bakıp herhangi bir şekilde takım tutar gibi taraf olmaksızın ne yapabiliriz diye Tarım Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız dahil arkadaşlarımız yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Önümüzdeki günlerde bu tamamlanacak ve bundan sonra ülkemizin, kamuoyunun gündeminden mümkünse bu bedellidir, dövizlidir, 6 ay mıdır, 7 ay mıdır, asteğmendir, üst teğmendir lafını çıkarıp bunu bir zemine oturtma gayretimiz sürüyor." ifadelerine yer verdi.

Bedelli askerlik sürecinin bir yola girmesinin ardından bir müjde de askerlik süresinin kısalmasını bekleyenler ordusu istiyor. Askerliğini uzun dönem ve kısa dönem olarak yapan ve yapacak olan askerlik adayları konuyu sürekli gündemlerinde tutmaya devam ediyor. Ancak halihazırda askerlik süresinin kısalması ile ilgili hükümet kanadından herhangi bir olumlu açıklama gelmedi.

Bugüne kadar “Uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve kamuda çalışma” biçiminde uygulanan askerliğin, profesyonel orduya geçileceği sinyalleri Başkan Erdoğan tarafından verilmişti. Bedelli askerlik işlemlerinin devam ettiği bugünlerde askerlik süresiyle ilgili çalışmanın da önümüzdeki aylarda hayata geçirilmesi bekleniyor.

12 ay olan uzun dönem askerlik sisteminin değişmesi konusu uzun süredir gündemde. Bu kapsamda bedelli askerlik yasasına gerek bırakmayacak yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, “Askerlik meselesini yeni ve köklü bir anlayışla ele almamız gerekiyor. Gerekli düzenlemelerin ve çalışmaların yapılmasının ardından Türkiye'de bir daha bedelli kanununa ihtiyaç olmayacak şekilde düzenleme yapacağız.''demişti.

BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Bedelli askerlikte başvuruların 3 Kasım'da sona erdiği hatırlatılarak, başvuru rakamına ilişkin soru üzerine Bakan Akar, şu karşılığı verdi:

"Şu anda işlemlerini tamamlayan 633 bin 844 gencimiz, vatandaşımızın müracaatlarını tamamladılar, paralarını yatırdılar ve eğitim konusunda da planlamaya dahil edildiler. Bununla ilgili hem eğitim tarihleri hem de eğitim yapacakları yerlerin belirlenmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu ayın sonunda, en geç aralık ayının başında bunlar tamamen açıklanacak. Önemli bir husus da müracaatlarını yaparak ödemelerini tamamlayan vatandaşlarımızın askerlik şubelerinde işlemlerinin yürütülmesine devam edilmektedir. Ona göre gençlerimizin ellerini çabuk tutuk işlemlerini yapmalarını bekliyoruz. Bunun yanı sıra yeni askerlik sistemine yönelik çalışmalarımız da aralıksız devam ediyor."

YORUMLAR 7
  • Hasan Ablak 5 yıl önce Şikayet Et
    İlgi çekici bir yazı olmuş elinize sağlık. Dİğer haber sitelerinde bulamadığım "Askerlik süresi düştü mü?" sorusunun cevabını buldum. Askerlik henüz düşmedi. Düşmesi durumunda 3+6 olarak planlanıyor. 3 ay acemi erlik. Genel askeri öğrenim geri kalan 6 ay ise asgari ücretli askerlik yapılması planlanıyormuş.
    Cevapla
  • Ayaz 5 yıl önce Şikayet Et
    Askerlik düşsün yetkiler bizi de görsün ocakta düşsün artık
    Cevapla
  • bünyamin türkmen 5 yıl önce Şikayet Et
    peki silah altındakı herkese vurcakmı 98/2 veya 98/3 veya 98/4 kesin bircevap vein artık evde bekleyen ler var yada ananları bekletmeyin
    Cevapla
  • hilal 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne olur düşsün ya allah rızası icin İnşallah ocakta düşer. Eşim askerde çoooooooooook özledim yarimi çok
    Cevapla
  • Fuat 5 yıl önce Şikayet Et
    Parası olan 3 ay için baştan anlaşacaksa eğer, bu tek tip değil, bildiğin kalıcı bedelli askerlik olur, askerdeyken 3 ay yapan karar verecekse o zaman başka, ama bence 3+3+3 olmalıydı, bedelli 3 ay, normali 6 ay maaşlı 9 ay 2000 tl de maaş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı