2019 asgari ücret zam oranı ve maaş tutarı kaç TL? Toplantı tarihi...

Asgari ücret artışı genel olarak bir önceki yıl gerçekleşen enflasyonun üzerinde belirleniyor. Türkiye bu yıl, son 15 yılın en yüksek enflasyonuyla karşı karşıya olması sebebiyle asgari ücrette ciddi bir iyileştirme yapılacak. 6 milyondan fazla çalışanın merak ettiği asgari ücret zam oranlarıyla ilgili gelişmeler gün yüzüne çıktı.

2019 asgari ücret zam oranı ve maaş tutarı kaç TL? Toplantı tarihi...
2019 asgari ücret zam oranı ve maaş tutarı kaç TL? Toplantı tarihi...
GİRİŞ 30.11.2018 09:13 GÜNCELLEME 30.11.2018 09:13
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Hükümet, işçi ve işveren arasında kıran kırana geçecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında 2019 asgari ücreti belirleyerek kamuoyuna duyuracak. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ekim ayı itibari ile yıllık % 25.24 oranında arttı. Merkez Bankası’nın (TCMB)  2018 yılı yıl sonu enflasyon tahmini ise % 23.5 seviyesinde bulunuyor. Enflasyondaki bu gelişmeler dikkate alındığında 2019 asgari ücret zammı şekillenmiş oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 6 Aralık'ta yapacak. Milyonca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zam oranlarıyla ilgili tüm gelişmeler haberimizin detayında...

 

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELİRLENECEK?

2019 yılında uygulanacak asgari ücret aralık ayında belirlenecek. Asgari ücret artışı genel olarak bir önceki yıl gerçekleşen enflasyonun üzerinde belirleniyor. Asgari ücret 2016 yılında % 30, 2017 yılında % 7.92 oranında artırıldı. 2017 yılında % 11.92 oranındaki enflasyona karşın, 2018 yılında uygulanan asgari ücret % 14.18 oranında artırıldı. Ekim ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyon % 25.24 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda yıl sonu için % 23.5 enflasyon tahminine yer verildi. Bu durumda 2019 yılında uygulanacak asgari ücretin en az % 25 oranında artırılması söz konusu olabilecek.

Beklenen zam haberi! Emekli maaşlarına en düşük 274 TL (4 Farklı Hesaplama)

 

ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRAYI AŞAR MI? 

Asgari Ücret için işçi sendikaları net 2 bin liranın üstünde bir talepte bulunuyor. Brüt için ise 2 bin 500 liranın üstü konuşuluyor. Ancak belirleyici olan yıl sonu enflasyon rakamı olacak. Şayet enflasyon rakamı bu civarda kalırsa asgari ücretin 404 TL artarak 2 bin TL'nin üzerine çıkması bekleniyor.

Asgari Ücret Zam Oranları

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda işçi tarafını Türk-İş; işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlığında bir araya gelen komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıyor ve asgari ücret zammına oy çokluğuyla karar veriliyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

AGİ yeni yılda ne kadar olacak? 2019 Asgari geçim indirimi tutarı...

2019 AGİ NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret ile birlikte AGİ (Asgari Geçim İndirimi) rakamları da artacak. Tüm çalışanlara her ay verilen Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ) tutarı çalışanın medeni durumuna, çocuk sayısına göre değişiyor. AGİ tutarı halen 152,21 ile 258,76 lira arasında bulunuyor. Asgari ücret brüt 2 bin 532 lira olursa, AGİ 189,90 ile 322,83 lira aralığına yükselecek.

ASGARİ ÜCRET İLE İLGİLİ ÖNEMLİ GELİŞME... 

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2019 Asgari Ücret tutarı konusunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'la bir görüşme gerçekleştirdi. 

Çalışma Bakanı Selçuk'a ekonomide yaşanan gelişmeler, enflasyon rakamları ve alım gücünün azalmasının vurgulandığının iletildiği o görüşmede; asgari ücretin ekonomik zorlukların aşılacak seviyeye çıkarılması gerektiği vurgusu yapıldı. 

Görüşme kapsamında ayrıca Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değiştirilmesi talebini de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a aktardıklarını ifade etti. 

Mahmut Arslan'ın Açıklaması; "Asgari ücretin ekonomik sıkıntıların getirdiği zorlukları aşabilecek oranda olması ile Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısı da dahil bütünüyle asgari ücretin masa yatırılmasını talep ettik. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun antidemokratik, işçileri temsilden uzak yapısının daha katılımcı bir yapıya kavuşturulmasıyla ilgili önerilerimizi sunduk."

CSGM Asgari Ücret

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 6 Aralık'ta yapacak.

TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRETİN NE KADAR OLMASINI İSTİYOR?

Katıldığı bir toplantıda 6 milyon asgari ücretlinin 1603 TL asgari ücretle geçinmeye çalıştığını söyleyen Türk-İş Başkanı Atalay, ”Aralık ayındaki pazarlık 2.000 Lira üzerinden başlasın.” şeklinde konuştu. Aralık ayı sonunda belli olacak yeni asgari ücreti için Türk-İş’ten dikkat çeken çağrı geldi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Aralık ayındaki pazarlık 2.000 TL üzerinden başlasın.” dedi. Aralık sonunda yeni asgari ücret belli olacak. Türk-İş, asgari ücret için ilk çağrıyı yaptı. Başkanı Ergün Atalay, “Esnaf can suyu, işveren nefes kredisi istiyor. 6 milyon asgari ücretli bin 603 lira asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Aralık ayındaki pazarlık 2 bin lira üzerinden başlasın” dedi. Ergün Atalay, domatesin 5 TL, üzümün 7 TL olduğunu, 1.5 ay önce 22 TL olan yağın da 40 Lira’ya çıktığını ifade etti. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Burası iktidarın ve muhalefetin ne kadar ülkesi ise işçinin de bizim de ülkemiz” ifadesini kullandı.

YORUMLAR 22
  • Asgari 5 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretin şuan en en az brüt 2700 lira olması gerekiyor, en dandik 2+1 evin kirası 1200 lira olmuş zaten , insanlar bu paraya geçinemiyor
    Cevapla
  • Atila 5 yıl önce Şikayet Et
    Agi alan var mi asgariucrwtin icindemi ben almiyorumda
    Cevapla
  • Muhammet Coşkun 5 yıl önce Şikayet Et
    kırık sırları 1919 TL yoksulluk sınırı 6250 TL açıklanıyor bekar bir kişinin geçimi 2300 hesaplanıyor ve siz asgari ücreti hala tartışıyorsunuz bir ortalamayı bulun da görelim
    Cevapla
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    En az 2000 olmalı hatta 2500 herşey pahalı kira faturalar maaş bitiyor yetmiyor para mesai yapıyoruz da 3-5 kuruş fazla alalım da ay sonunu getirelim.
    Cevapla
  • Hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    Herşeye %50-100 arası zam geldi yinede %25 enflasyon kadar yapın yine iyi 2000 i geçsin yeter.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MİT'ten nokta operasyon: Rojda Bilen etkisiz hale getirildi
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk