PKK’nın drone üssü Mahmur’da

Son dönemde büyük darbe alan terör örgütü PKK drone saldırılarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Düzenlediği 8 saldırıda başarısız olan PKK’nın dronelar için seçtiği merkez ise Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı.

GİRİŞ 15.11.2018 09:44 GÜNCELLEME 15.11.2018 12:32
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin kendi imkânlarıyla ürettiği İHA (İnsansız Hava Aracı) ve SİHA'larla (Silahlı İnsansız Hava Aracı) yürütülen operasyonlarda büyük kayıp veren terör örgütü PKK'nın Mahmur Kampı'nda gizli bir drone merkezi kurduğu bilgilerine ulaşıldı.

GİZLİCE EĞİTİM ALIYORLAR

Örgüt, terör yuvası Mahmur'da teröristlere gizlice drone eğitimi veriyor. Örgütün bu tür bir eğitimi, ancak DEAŞ'a karşı mücadele adı altında kurulan Batılı koalisyon ülkelerinin gizli servisi ve özel kuvvetler unsurları vasıtasıyla alabileceği değerlendiriliyor.

Emniyet raporlarına göre 10 Kasım günü Şırnak'ta düşen drone'lar GPS destekli ve bomba tertibatlıydı. Uçaklar tekerleksiz, tek kullanımlık ve otomatik olarak hedefe yönlendirilebiliyor.

 

 

İNTİHAR DRONELARI

Bu tür maket uçaklara tek kullanımlık 'intihar drone'ları deniliyor. Yakın geçmişte Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro bu tür uçaklardan biri ile düzenlenen saldırıdan son anda kurtulmuştu.

Emniyet'in hazırladığı gizli raporda şu kritik bilgiler yer alıyor:

"Strafor malzemeden el yapımı imal ediliyor. Planör tipi gövdeye sahip ve GPS desteği bulunuyor. Tekerleksiz ve tek kullanımlık. SD-Kart ve USB üzerinden koordinat yüklenerek hedefe yönlendiriliyor. Bazılarının oto pilot özelliği bulunuyor. Uçuş menzilleri yaklaşık 20 ila 50 km. 2-3 saat uçabiliyorlar. 3 kilogram ağırlığındalar ve 1 ile 2.5 kilogram arası yük taşıyabiliyorlar. Toplam kanat uzunluğunun 172, gövde uzunluğu 108 santimetre. Şırnak'ta Valilik bahçesine düşen model uçağın üzerinde yaklaşık 450 gr ağırlığında elektrikli fünye tertibatlı plastik patlayıcı bulundu. Uçağın Şırnak kırsal alanından (Cudi Dağı) ya da Kuzey Irak bölgesinden PKK terör örgütü mensuplarınca kumanda edilerek yönlendirilmiş olabileceğinin değerlendiriliyor. ASELSAN'ın yapmış olduğu tespitlere göre ise uçak Şırnak'a 45 kilometre mesafede bulunan Kuzey Irak'ın Zaho şehrinin güneyinde bir noktadan koordinat girilerek gönderilmiş. Benzer model uçakların 2016 yılında DEAŞ terör örgütü tarafından Irak rejimine karşı Bağdat'ta kullanıldı.

10 Kasım törenlerini kana bulamak isteyen terör örgütü PKK'nın bombalı maket uçağı Şırnak Valiliği merdivenlerine düşmüştü.

BAŞARISIZ SEKİZ SALDIRI GİRİŞİMİ

Terör örgütü PKK, Şırnak Valiliği bahçesindeki 10 Kasım töreni sırasında saldırı düzenlemeye çalıştı. Tören bittikten sonra saat 09.15'te merdivenlere 1 adet drone düşmüştü. Telsizden aldığı sinyal, jammer (sinyal kesici) tarafından kesildiği için drone üzerine monte edilmiş C-3 tipi bomba patlamamıştı.

Saat 09.05'te ise Şırnak 23. Piyade Tümen Komutanlığı kışlasına 2, Kayatepe Üs bölgesi yakınlarında 1 drone TSK tarafından düşürülmüştü. Aynı saatlerde Aydoğdu Üs bölgesine 1, üs bölgesinin güneyine 1, Kasrak Vadisi bölgesine 1, Silopi Üçağaç köyü Şemelgan mezrasında boş alana 1 adet model uçak düşmüştü. İki adet drone ise Silopi ilçesi askeri sorumluluk bölgesinde bulunan Şehit Mesut Hudut bölüğü yakınlarına 2 adet plastik patlayıcı bırakarak geri Irak yönüne dönmüştü. Bu sekiz başarısız saldırı girişiminde dronelardan ele geçirilen 7 tanesininin üzerinde iki adet lazer sensör tertibatı olduğu, her birinin ayrı ayrı kontrol edildiği, elektrikli fünye tertibatlı plastik patlayıcılar olduğu ve çivi ile güçlendirildiği, fakat patlayıcı düzeneklerin infilak etmediği öğrenildi.

ERDOĞAN: MAHMUR KAMPI PKK'NIN KULUÇKA YUVASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Paris dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada Mahmur Kampı'nın önemine dikkat çekmişti. Erdoğan, "ABD'nin 3 PKK'lının başına ödül koymasından tatmin olmak mümkün değil. 20 yıllık süreçte uluslararası camianın PKK'yla ilgili çok büyük vebali var. Sadece Kandil değil PKK'nın kuluçka yuvası Mahmur Kampı meselesi var. Irak merkezi yönetimiyle sıkı diyalog içine gireceğiz. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ni de dahil ederek, Irak'taki PKK varlığı hususunda çalışma yapmamız gerekecek. Bu çalışmayı beraber yürütürsek ABD'nin çıkşını Kandil'de farklı zemine oturturuz" demişti.

TSK DRONE'A KARŞI DENEYİMLİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Suriye'deki Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları sırasında hem PKK, hem de DEAŞ'ın bu tip başarısız saldırılarıyla karşılaşmıştı. Son dönemlerde aldığı ağır darbelerin ardından psikolojik çöküntü yaşayan örgütün bu tür farklı eylem yöntemleriyle sonuç almaya çalıştığı belirtiliyor. İstihbarat birimleri, bu tür saldırılara karşı devletin güvenlik kuvvetlerinin her türlü tedbiri aldığını örgütün başarısızlığa uğratılacağını belirttiler. Bu tür saldırılara karşı geliştirilen yeni milli silah olan 'Kapan - Drone Savar', saha testlerinde drone'ları 500 metre mesafeden etkisiz hale getirdi

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 9
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    terör baronlarının yaptığı, terör dronlarını da başlarına yıkmayı biliriz!!!
    Cevapla
  • hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    drone uçmuş gelmiş ama sinyal kesicilerle engellenmiş
    Cevapla
  • Ertan 5 yıl önce Şikayet Et
    Recep tayyip erdoğan chp ye demeliki bu senşn çok sevdiğin hdp 10 kasımı saat 9 05 de 10 tane saldırı yaparak kana bulayacaktı.Atatürke saygısızlık yaptı.Anca öyle belki chp kınar bu hep ppk lıları
    Cevapla
  • esas 5 yıl önce Şikayet Et
    Silahı bırakıp karayolu tünelleri kazın maket uçak yarışmalarına girin. ABD çıkarları için toprağa gübre olmayın
    Cevapla
  • ciddiye alınmalı 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok yakında yeni drone saldırıları bekleyin. bunlar ağır zayiata sebep olabilir. Ciddiye alınmalı. bu drone saldırılarının başarılı olduğunu anladılar. hem geliştirirler, hemde çok daha iyi yönetebilirler bu durumu. çok ciddi bir olay.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun işgalci İsrail'i hedef aldı
Bakan Tunç'tan mülakat açıklaması: Büyük bir yalan...