Maaşlara ne kadar zam gelecek? Çalışanlar kaç TL zam alacaklar?

Milyonlarca çalışanın meraka beklediği 2019 maaş zam oranlarıyla ilgili araştırma yapıldı. 100’ü aşkın şirketin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonucundan hangi sektörde ne kadar zam olacağı şekillendi. Buna göre yeni yılda çalışanlar maaşlarına kaç TL zam alacağını öğrenmiş oldu? İşte öne çıkan bilgiler..

Maaşlara ne kadar zam gelecek? Çalışanlar kaç TL zam alacaklar?
Maaşlara ne kadar zam gelecek? Çalışanlar kaç TL zam alacaklar?
GİRİŞ 22.11.2018 11:59 GÜNCELLEME 22.11.2018 11:59

Bu yıl enflasyon rakamlarının rekor seviyeye ulaşması sebebiyle gözler yeni yılda yapılacak maaş zamlarına çevrildi. Hal böyle olunca tahmini rakamları ardı arkası kesilmedi. Peki 2019 yılı itibariyle milyonlarca çalışanı ilgilendiren zam oranları belli oldu mu? Türkiye İnsan Yönetimi Derneği ve KPMG Türkiye tarafından; perakende, profesyonel hizmetler, otomotiv, endüstriyel üretim, ilaç gibi 20’den fazla sektörden 100’ü aşkın şirketin katılımıyla gerçekleştirilen 2019 Ücret Araştırması; kurumların 2019 zam karnelerini belirledi. 2019 yılı için şirketlerin bütçeledikleri ortalama ücret artışı ise yüzde 16,6. Bu rakam son iki yılla kıyaslandığında dikkate değer bir yükseklik ortaya koyuyor. 2019 yılı için öngörülen enflasyon oranı da rakamlar üzerinde etkili oluyor.

 

 

ZAMLAR YILIN İLK ÇEYREĞİNDE

Araştırmadan çıkan bir diğer veri de zam oranlarının zamanlaması. Araştırma sonuçları, tek frekans halinde gerçekleşecek zamların yılın ilk çeyreğinde maaşlara yansıyacağını ortaya koyuyor. Kurumların yüzde 75’i 2019 zammını Ocak – Mart ayında yapmayı planlıyor. Yüzde 15’i Nisan – Haziran, yüzde 7’si Temmuz – Eylül ve yüzde 3’ü de Ekim – Aralık arasında zam yapacak.

 

 

2017’de kurumların yüzde 79’unun ve 2018 yıllında ise 72,6’sinin zammı ilk çeyrekte yapmayı tercih ettiğini anlatan Öztınaz, “Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl çalışan bağlılığını göz önünde bulunduran şirketlerin bir enflasyon düzenlemesi yapması söz konusu olabilir” dedi.

YAN HAKLAR DEĞİŞMİYOR, PERFORMANS PRİMİ ARTIYOR…

Çalışanlara sunulan yan haklarda ilk sırayı, geçen sene olduğu gibi bu yıl da yüzde 69 ile sağlık sigortası alıyor. İkinci sırada kendine yer bulan şirket aracı ise geçen sene yüzde 51,58 gibi bir orana sahipken bu yıl yüzde 61,8’e yükselmiş durumda. Ancak araştırma; 2019 yılında döviz kurlarındaki dalgalanmaların devam etmesi durumunda, şirketlerin çalışanlarına yan hak olarak leasing maliyetleri yüksek araç tahsis etmek yerine düşük maliyetli yan haklara yöneleceğini öngörüyor.

2018 yılında yüzde 45,6, 2017 yılında ise yüzde 42,9 olarak gerçekleşen kısa dönemli teşvik/performans primi de geçen yıllara oranla artış göstermeye devam ederek payını yüzde 53,6’ya çıkartıyor.

Rapor, yan hakların şirket maliyetlerine etkisini dikkate alarak artış bütçelemeyen şirketlerin oranının bu yıl da arttığını ortaya koyuyor. Geçen sene değişiklik olmayacağını ifade eden şirketlerin oranı yüzde 61 iken 2019 yılı için bu oran yüzde 67’ye yükselmiş durumda. Yan hak uygulaması olmadığını söyleyen kurumların oranı ise bu sene yüzde 7’den yüzde 10’a yükselmiş.

UNVAN BAZINDA ARTIŞ

Unvan bazında ücret artış oranlarına bakıldığında ise tüm unvanlarda geçen seneye kıyasla dikkate değer bir artış görülüyor. Toplam ücretlendirme paketinin önemli bir başlığı olan ikramiye ve prim uygulamaları incelediğinde, araştırmaya katılan şirketlerin yarısı mevcut sistemlerinde bir değişiklik yapmayacağını ifade ederken, katılımcıların yüzde 20,9’u böyle bir uygulamalarının olmadığını belirtiyor. İkramiye ve prim uygulamasında kesintiye gidecek kurum sayısının düşük olması da araştırmanın dikkat çeken diğer sonuçları arasında yer alıyor.

2019 Maaş Zamları

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Türkiye 2019 asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Milyonlarca işçi asgari ücretten maaşlarını alıyor. Geçinmekte zorlanan milyonlarca işçi 2019’da asgari ücretin masul seviyede olmasını bekliyor. 2019 Mart ayında mahalli yerel seçimlerin de olacak olması milyonlarca asgari ücretliyi bir nebze olsun sevindiriyor.  Hükümet, işçi ve işveren arasında kıran kırana geçecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında 2019 asgari ücreti belirleyerek kamuoyuna duyuracak. Milyonlarca işçinin Ocak 2019 ayı asgari ücretin ne kadar olacağı merak edilirken, 2019 asgari ücret için ilk fiyat açıklaması da geldi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Aralık ayındaki pazarlık 2.000 TL üzerinden başlasın.” dedi.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR ZAMLANACAK?

Milyonlarca vatandaş yeni yılda yapılacak zam miktarlarını beklemeye başladı. Türkiye'de tam 12.3 milyon bireyin merakla beklediği Ocak zammı ile ilgili detaylar ise netleşmeye başladı. Bu detaylarda en önemli nokta 2018 yılı ikinci yarısında gerçekleşecek enflasyon oranları olacak. Merkez Bankası'nın yeni anketi doğrultusunda enflasyon tahmini yüzde 24.45 çıktı. Bu durumda SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri yüzde 13.99 ila 14.49 arası yeni yıl maaş artışı alacaklar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün