Plastik poşetler neden paralı oldu? Pazar ve market poşetleri yeni ücretleri!

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. 2019 yılı itibariyle bundan sonra market poşetleri ücretli olacak. Peki alışveriş poşetleri neden ücretli olacak? Ücreti belirlendi mi? İşte merak edilen detaylar...

Plastik poşetler neden paralı oldu? Pazar ve market poşetleri yeni ücretleri!
Plastik poşetler neden paralı oldu? Pazar ve market poşetleri yeni ücretleri!
GİRİŞ 12.12.2018 12:39 GÜNCELLEME 12.12.2018 12:40
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Çevrenin korunmasına yönelik yasa teklifi dün Meclis'te kabul edildi. Yasaya göre 2019 yılı itibariyle plastik alışveriş poşetleri ücretli olacak. Bu düzenlemenin ardından gözler pazar ve market poşetlerinin ne kadar olacağına çevrildi.

 

MARKET POŞETİ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde yer alan bilgiye göre  lastik poşetler en az 25 kuruşa satılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirdiği ücret her sene güncellenecek.

 

Poşet Ücretleri

BAŞKA HANGİ ALANLARDA ZORUNLU?

Ayrıca lastik, akümülatör, piller ve araç bataryaları, otomotiv pilleri, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya (televizyon, küçük ev aletleri, buzdolabı ve soğutucular gibi beyaz eşyalar) piyasaya sürenlerden ve ithalatçılardan da belirtilen miktarlarda aynı pay tahsil edilecek.

Listedeki tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak. Cumhurbaşkanı, bu suretle tespit edilen tutarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkili olacak.

MARKETLER İÇİN YENİ GELİR KAPISI

Poşetler, alışveriş yapılan marketler için yeni ve oldukça büyük bir gelir kapısı olacak.

Öyle ki bir poşetin 25 kuruşa satılmasıyla binlerce müşterinin bu poşetleri mecburen satın alması marketlere dev ve hiç yorulmadan elde edilebilecek bir kazanç kapısını aralıyor.

Örneği biraz daha spesifik hale getirmek gerekirse 1500 şubesi bulunan bir markette günde 500 işlem yapılması ve her bir müşteriye 2 adet poşet satılması durumunda bu rakam günlük 375 bin liraya çıkıyor.

Çevre duyarlılığı açısından önemli bir program olmasına karşılık marketlere haksız kazanç imkanının geleceği bu sistem tartışma konusu oldu. Plastik poşetlerin kullanımının azaltılması için alışveriş çantalarının kullanımının teşvik edilmesi de bu uygulama karşısında bir başka öneri.

YORUMLAR 25
  • Ahmet Dürüst 5 yıl önce Şikayet Et
    Marketler ürünlerini satıp para kazanan ticari işletmeler. Bu ürünleri müşteriye teslim etmek için de poşetin ücretsiz sunulması lazım. Ayrıca marketler fiyat belirlerken maliyet hesabı yapıp mağaza kirası, personel maliyetleri, ürün maliyetleri(fason üretim, nakliyat vb.), vergiler, reklam giderleri gibi bütün masrafları belirleyip onları da ürün bedellerine yansıtarak fiyatlandırma yapıyorlar. Poşet de böyle. Bize hayrına vermiyorlar. O yüzden poşetin parayla satılmasını istemiyorum.
    Cevapla
  • Ahmet Dürüst 5 yıl önce Şikayet Et
    Marketler ürünlerini satıp para kazanan ticari işletmeler. Bu ürünleri müşteriye teslim etmek için de poşetin market tarafından ücretsiz olarak müşteriye sunulması lazım. Ayrıca marketler maliyet hesabı yapıp fiyat belirlerken mağaza kirası, personel maliyetleri, ürün maliyetleri(fason üretim, nakliyat vb.), vergiler, reklam giderleri gibi bütün masrafları belirleyip onları da ürün bedellerine yansıtarak fiyatlandırma yapıyorlar. Poşet ücreti de böyle. Poşeti de bize hayrına vermiyorlar. Onun da maliyeti ürünlerin satış fiyatlarında mevcut. O yüzden ürünlerin marketlerde parayla satılmasını kendi adıma istemiyorum. Umarım bu uygulama en kısa zamanda kaldırılır.
    Cevapla
  • meloş 5 yıl önce Şikayet Et
    Hem poşete para vereceğim hemde firmanın reklamını yapacağım böyle bir şey olmaz ancak poşetlerin üzeri reklamsız olmalı, örneğin Migros güzel pazar çantasını 4.90 tl karşılığı satıyor veya 60.00 tl üstü alış verişler de 1.00 tl ya veriyor ama üzerinde MİGROS yazı var bu yasal olmamalı.
    Cevapla
  • Kadir 5 yıl önce Şikayet Et
    Plastik malzemeler ne olacak hepsini kaldırın insanları kandırmayın
    Cevapla
  • xxxxx 5 yıl önce Şikayet Et
    bugüne kadar o bahsettiğin 375 tl firmanın cebinden gidiyordu.
    Cevapla
  • Muammer 5 yıl önce Şikayet Et
    Satılan ürünle birlikte poşette tartılıyor. Firmalar bedava poşet zaten vermiyordu, şimdi poşet parasının yarısından fazlasını Bakanlık alacak.
    Cevapla
  • Firdevs çakırgöz 5 yıl önce Şikayet Et
    Maliyete eklemedikleri ne malüm
    Cevapla
  • Vubi 5 yıl önce Şikayet Et
    Satış bedeli olarak çıkmıyor firmadan.Yani 375.000 TL olsaydı maliyeti bu kadar tutmazdı.O yüzden daha az çıkıyor firmanın cebinden.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde