Aydınlanamaz denilen olayları çözüyorlar

Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nın Balistik Laboratuvarları'nda, ateşlenen her silah, her mermi ve her kovan suçu aydınlatmada bir basamak olarak kullanılıyor.

GİRİŞ 09.12.2018 12:50 GÜNCELLEME 09.12.2018 12:51
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ateşlenen her silah, her mermi ve her kovan suçu aydınlatmada bir basamak olarak kullanılıyor. 

 

 

En küçük ayrıntıdan suçluya ulaşan Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nın Balistik Laboratuvarları kapılarını basına açtı.

HER SİLAH KENDİ İZİNİ BIRAKIYOR

 

 

Ekip çalışanları, yaptıkları açıklamada:

"Kullanılan her silahın mermisine ve çekirdeğine bıraktığı özel bir iz var ve bu iz kullanılan her mermide birebir uyuşuyor. İşte bu yüzden yapılan ilk iş poligonda mukayese atışı. İşte o silahtan çıkan kovanlar yüzde yüz yerli yapım balistika cihazına konuluyor ve arşivdeki diğer kovanlarla karşılaştırılmak üzere sisteme yükleniyor.  Geçmişte işlenmiş cinayet terör olaylarındaki kovan ve mermi çekirdeklerini arşivine atıyoruz görüntülerin analizini yaparak bize şüpheli veya birbirine yakın kovan ve mermi çekirdeklerinin listesini çıkarır." 

Sistemin getirdiği seçenekler 3 boyutlu gözlüklerin de yardımıyla uzman tarafından dikkatlice incelenerek sonuca ulaşılıyor.

BALİSTİKA BENZERLİĞİ YAKALIYOR

Terör operasyonlarında etkisiz hale getirilen teröristlerin de daha önce hangi olaylara karıştığı hangi eylemleri yaptığı, kullandıkları silahların balistik incelemesi sonucunda bir bir ortaya çıkıyor.  Balistik incelemeler ortada bir silah ve mermi varsa yapılabiliyor. Eğer yoksa veya silahı ateşleyenin kim olduğu bilinmiyorsa devreye atış izi ve atış artığı laboratuvarları giriyor.

ATIŞ ARTIĞI SUÇLUDA KALIYOR

Atış artıkları ateşli silahların kullanıldıkları olaylarda ateş etme şüphesi bulunan kişilerin ellerinde kıyafetlerinde veya yüz bölgelerinde yerleşmiş olan partiküller boyuttaki tanecikleridir. Şüpheliden alınan örnekler elektron mikroskobuna yerleştiriliyor. 50 bin kere büyütülüyor. Sonuçta failin kim olduğu belirleniyor.

SİLAHSIZ DA TESPİT YAPILIYOR

Faile ulaştıran yöntemlerden biri de silahın ateşlendiği mesafe ve silahın çeşidinin tespit edilmesi.
Onun için de atış izine bakılıyor. Hedef olmuş kişilerin giysileri üzerindeki mermi deliklerin incelendiğinde bazı fiziksel karakteristik özellikler de tespit ediliyor. Yapılan incelemenin ardından işte bu kağıdın üzerine sodyum rodizonik asit ilave ediliyor ve çıkan bu noktalardan hangi silahın kaç metre ötenden ateş ettiği anlaşılıyor.

TRT Haber

YORUMLAR 6
  • Halk 5 yıl önce Şikayet Et
    Jandarmayı övdüğünüz kadar polisi övmediniz şu memlekette ... Halkbuki ikisi de aynı işi yapıyor
    Cevapla
  • birisi 5 yıl önce Şikayet Et
    %100 yerli yapimi ama kapaginda attention yaziyor.manidar :)
    Cevapla
  • kerimm 5 yıl önce Şikayet Et
    yerli yapımlarda da ingilizce türkçe uyarılar kullanılır. sonuçta ortak dil ingilizce dünyada.. hem adamların sana yalan borcu mu var birader kendi kendine gelin güvey oluyon. sana hesap mı verecek. ukalalıktan başka bir haltınız yok
    Cevapla
  • Yavuz 5 yıl önce Şikayet Et
    İhracat yapıldığından olamazmı?
    Cevapla
  • i.Aydin. 5 yıl önce Şikayet Et
    yani göre göre onumu gördün.
    Cevapla
  • hepisi 5 yıl önce Şikayet Et
    İhraç edilen bir ürünse eğer, Kapısında standarttır. Zira Manyeetik alan, Xray den dolayı kapısının önünde durmayın demiş uyarıda. Akıllıca bir uyarı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi