Esnafa işsizlik maaşı ödemesi nasıl yapılır? Başvuru şartları ve ücreti nedir?

Uzun süredir devam eden çalışmanın ardından esnafa işsizlik maaşı ödemesi için süreç başladı. 2019 yılı itibariyle esnafa 2 bin 10 lira işsizlik maaşı verilecek ve prim ödemeleri başlayacak. Konuyla ilgili devlet de katkı verecek. Peki esnafa işsizlik maaşı ödemesinin şartları neler olacak? İşte merak edilenler...

Esnafa işsizlik maaşı ödemesi nasıl yapılır? Başvuru şartları ve ücreti nedir?
Esnafa işsizlik maaşı ödemesi nasıl yapılır? Başvuru şartları ve ücreti nedir?
GİRİŞ 13.12.2018 11:44 GÜNCELLEME 13.12.2018 11:45

Özel sektörde çalışan işçiler işlerinden ayrılmaları halinde 10 aylık işsizlik maaşına hak kazanıyor. Bu sistem şimdide  esnaf için de devreye giriyor. 2019 yılı itibariyle prim ödemeleri başlayacak. Koşulları sağlayan esnaf 10 aya varan işsizlik ödeneği alabilecek. Mevcut prime esas kazanç alt sınırına göre, esnaf aylık en az 40,59 lira, devlet de 20.29 lira verecek. Peki tüm şartları neler olacak? İşte en düşük esnafa işsizlik maaşı ödemesi ve tüm koşulları

 

 

ESNAFA İŞSİZLİK MAAŞI ÖDEMESİ

Mevcut prime esas kazanç alt sınırına göre, esnaf aylık en az 40,59 lira, devlet de 20.29 lira verecek. Koşulları sağlayan esnaf 10 aya varan işsizlik ödeneği alabilecek. Mevcut asgari ücrete göre hesaplama yapıldığında; aylık en az 805,63, en çok bin 611 lira işsizlik ödeneği verilecek. Hem en düşük prim tutarı, hem de işsizlik maaşı aralığı 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yeni asgari ücretle artacak.

Eğer asgari ücret net 2 bin, brüt 2 bin 532 lira olursa, esnaf aylık en az 50.6 lira, devlet de 25.3 lira prim ödeyecek. Alınabilecek işsizlik maaşı da bu durumda en az bin 5 lira, en yüksek de 2 bin 10 liraya çıkacak.

 

 

HANGİ ESNAF İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLECEK?

Sandığa primlerini düzenleyen ve iflas ya da iş yerini kapama gibi durumlardan dolayı işsiz kalan esnaflar bu işsizlik maaşını alabilecek.

10 AY ÖDEME ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

Sigortalılığın sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan; son 3 yıl içinde 600 gün faaliyetini sürdüren ve sandık primi ödeyenlere 180, 900 gün faaliyetini sürdüren ve sandık primi ödeyenlere 240, bin 80 gün faaliyetini sürdüren ve sandık primi ödeyenlere 300 gün süreyle maaş verilecek..

AVANTAJLARI NELER?

İşsizlik Fonu uygulamalarına göre Ahilik Sandığı Fonu'nun sigortalı, yani esnaf sanatkarlarımız için daha avantajlı koşulları içerdiği görülmektedir. En fazla göze çarpan avantaj, sigortalıdan kesilen prim tutarı ile sigortalıya ödenecek ödenek arasındaki adaletli düzenleme olmaktadır.

Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacaktır. Ayrıca Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir ve temlik edilemeyecektir.

Esnaf Ahilik Sandığı prim borcu olan sigortalılarda bu imkandan yararlanabileceklerdir.
Bu kapsama girenler, diğer şartları sağlamaları ve bu döneme ilişkin Esnaf Ahilik Sandığı prim borçlarının alacakları ödenekten tahsil edilmesi kaydıyla Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden faydalandırılacaklardır.

Bunların yanısıra, herhangi bir nedenle sigortalılık durumunun sona ermesi hâlinde, o ana kadar sigortalıdan kesilen Esnaf Ahilik Sandığı primleri ile devlet payı iade edilmeyecektir. Esnaf Ahilik Sandığına sigortalılarca ödenen primler, kazancın tespitinde gider olarak kabul edilecektir.

BU SİSTEM İÇİN ESNAF NE DİYOR?

Bu noktada tabii ki her türlü görüş olmakla birlikte;  genel itibariyle sistemin bir yardımlaşma sistemi olması hasebiyle genel bir memnuniyet olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç itibariyle hayatta herkes bu durumla karşı karşıya kalabilir. Böyle bir uygulama ile en azından zor dönemlerde bir nevi esnaflar birbirine destek olmuş olacaktır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...