Asgari Ücret zam toplantısı öncesi önemli gelişme...

2019 yılı için zamlanacak olan asgari ücret maaşları için büyük güne az kaldı. 2 toplantının ardından asgari ücret zam oranı şekillenmeye başladı. Peki yeni yılda en düşük maaş ne kadar olacak? Çalışanlar 2 bin TL asgari ücret maaş alabilecek mi? İş verenler gelecek yıl asgari ücretin net olarak 1.857 TL olmasını önerdi. İşte tüm öne çıkan ve konuşulan rakamlar...

GİRİŞ 18.12.2018 09:36 GÜNCELLEME 18.12.2018 09:37
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Asgari ücret zam oranı için geri sayım başladı. Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret zam haberleri ile ilgili son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. Toplamda 2 toplantının yapıldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonun'da zam oranları detaylıca konuşuldu. Buna göre 2019 yılı asgari ücret için beklenti 2 bin TL ve üzeri olduğu öğrenildi. Bununla birlikte İş verenler gelecek yıl asgari ücretin net olarak 1.857 TL olmasını önerdi. Aralık ayının son haftası yapılacak üçüncü toplantının ardından asgari ücretin net olarak belli olması bekleniyor.

 

 

ASGARİ ÜCRET ÜÇÜNCÜ TOPLANTI NE ZAMAN?

Toplam 4 kez gerçekleştirilen asgari ücret toplantısının ilk ikisi tamamlandı Üçüncü toplantı ise 20 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Bu ay gerçekleştirilecek toplantıların ardından ay sonunda Asgari Ücrete yapılacak zam oranı ve AGİ tutarı da yeniden belirlenecek. 

 

 

ZAMLAR MAAŞLARA NE ZAMAN YANSIYACAK?

Asgari ücret ne kadar olacak sorusuna cevap olarak çeşitli rakamlar dile getirilirken, 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olacak asgari ücret miktarının yakın zamanda açıklanması bekleniyor.

Asgari Ücret Zam Oranı

2019 ASGARİ ÜCRET İÇİN KONUŞLAN RAKAMLAR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 zammının ikinci görüşmesini 13 Aralık perşembe günü saat 10.00'da yapacak, net asgari ücret için müthiş rakamlar konuşuluyor.

İŞÇİ KESİMİNİN TALEPLERİ
 
2018 enflasyonu YEP'e göre yüzde 20.8 olacak. Büyüme yüzde 3.8 bekleniyor. Tamamı refah payı sayılırsa: = Asgari ücret 2.000 TL olacak.

2.000 TL'nin temel alınması sonrası enflasyon ve refah payı ile hesaplama yapılırsa:= asgari ücret 2.395 TL olacak.

Enflasyonun yüzde 25 olarak alınması ve 2.000 TL temel ücretin üzerine eklenmesi de masaya getiriliyor: Bunun için konuşulan rakam ise 2.400 TL
 
Hem enflasyonun yüzde 25 kabul edilmesi hem de refah payı eklenmesi ile 2.000 TL temel alınırsa: asgari ücret 2.461 TL olacak.
 
İŞVERENİN ÖNERİSİ
 
İşveren ise 2019 enflasyon hedefi olan yüzde 15.9'un dikkate alınmasını istiyor ve asgari ücretin 1.857 TL olarak belirlenmesini istiyor.

ASGARİ ÜCRETTE KRİTİK GELİŞME

İşçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işveren heyetine ise TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç'un başkanlık ettiği toplantıya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunuldu.

2 bin liranın kamuoyunda yerleştiğini kendilerinin 2 bin liranın üzerinde bir ücreti arzu ettiklerini ifade eden Nazmi Irgat, "Henüz daha erken ama TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) açıklamasından sonra bir sonuç çıkacağını bekliyorum. Mevcut asgari ücretle geçinmek için sihirbaz olmalı. Mevcut bin 603 liranın geçerliliğinin kalmadığını kamuoyu biliyor" dedi. TÜİK ise ilgili raporu gelecek hafta sunacak.

SON AÇILANAN ENFLASYON RAKAMLARI NE DİYOR?

Asgari ücret zammı, enflasyon oranı dikkate alınarak yapılıyor. Enflasyon, eylül ayında tüketici fiyatlarında yüzde 6,30 artarken, yıllık bazda yüzde 24,52'ye ulaşmıştı. Enflasyon oranı dikkate alındığında asgari ücret zammının ortalama yüzde 20 olması halinde zam oranları şöyle;

Net asgari ücret: 1.920 TL

Brüt asgari ücret: 2.400 TL

YORUMLAR 30
  • sanalalem 5 yıl önce Şikayet Et
    2500 TL den aşağı bir işveren çalışanına maaş veremiyorsa o kişi o iş yerini kapatsın gitsin.kazanamıyoruz diyen üç kağıtçı patronlar son model jeep, Mercedes, BMW, jaguar vs binmesini biliyorlar.şu patronları Bi doyuramadık vesselam.
    Cevapla
  • Filiz 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu asgari ücretle geçinmek marifet istiyor.En az 2.300
    Cevapla
  • zafer gülten 5 yıl önce Şikayet Et
    bundan 2-3 hafta önce asgari ücretle ilgili bir haberde yazmıştım,asgari ücret emekli maaşını geçemez diye,yazdığım gibi işverenin dediği olacak,net 1850 yi geçmiyecek.
    Cevapla
  • son darbe bükücü 5 yıl önce Şikayet Et
    iş verenin lafına bakarsanız 1000tl yeter anca kendi ceplerini dolduruyorlar en az 2100 tl en az
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Neden işverenler, Asgari gezip,asgari yeyip içmiyor ? Hep elleri çalıştırdıkları kişilerin ceplerinde.İyi maaş verirseler Çalışanda hata düşer,kalite artar,zaman değerlenir.Ürün ilk bantta hata olmaksızın çıkar.İşverenin ,Düzeltici ve önleyici faaliyetleri giderleri düşer.
    Cevapla
  • galip 5 yıl önce Şikayet Et
    Sen Marx'ı okudun mu kardeşim? Sorularının yanıtları orada
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran'dan operasyon! Füzeler peş peşe havalandı! Yeni görüntüler paylaştılar
Öcalan'ın milletvekili yeğeninden skandal sözler!