Yeni askerlik sistemi için tarih belli oldu! Kalıcı bedelli askerlik için...

Milyonlarca kişinin merakla beklediği tek tip askerlik yani kalıcı bedelli için Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar için önemli bir açıklamada bulundu. Bakan Akar, "İnşallah önümüzdeki yıl için daha gecikmeden bu açıklanacak" dedi. Peki buna göre tek tip askerlik ne zaman yürürlüğe girecek? Uzun dönem askerlik ne zaman kısalacak? İşte detaylar...

Yeni askerlik sistemi için tarih belli oldu! Kalıcı bedelli askerlik için...
Yeni askerlik sistemi için tarih belli oldu! Kalıcı bedelli askerlik için...
GİRİŞ 22.12.2018 10:45 GÜNCELLEME 22.12.2018 10:46
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bedelli askerlik kanununun çıkması ve uygulanmaya başlamasının ardından bu kez de tek tip askerlik konusu gündeme geldi. Vatani görevlerini henüz yapmayan ve yaş itibariyle bedelli askerlikten de yararlanamayan pek çok genç, tep tip askerlik konusunda araştırmalarına hız verdi.  9 ay askerlik ne zaman yürürlüğe girecek, 2018 yılı bitmeden yasa onaylanacak mı?

 

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, en çok merak edilen konulardan biri olan "tek tip" askerlikle ilgili son bilgiyi paylaştı.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL GECİKMEDEN AÇIKLANACAK

 

 

"Tek tip" diye adlandırılan yeni askerlik sistemine yönelik çalışmaların da ayrıntılı şekilde, ilgili bakanlıklarla, koordineli şekilde devam ettiğini dile getiren Akar, "İnşallah önümüzdeki yıl için daha gecikmeden bu açıklanacak. Hem eğitim öğretim süreleri hem mesleki eğitimlere katkısı bakımından, mesleki eğitimi olanların statü kazanması bakımından tüm bakanlıklarla görüştük, konuştuk, devam ediyoruz." dedi.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURULARI

Bakan Akar bedelli askerlik için 635 bin 582 yükümlünün başvurduğunu belirterek, "Bize gelen rakamlara göre 9 milyar 533 milyon TL toplam gelir elde edildi." diye konuştu. 

Uzman erbaşlar başta olmak üzere subay ve astsubayların özlük haklarına yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Akar, "Orduevleri, uzman erbaşlarımıza bazı yerler düzenlenmesi konusu vardı. Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir'e kursa gelen gençlerimiz bazı sıkıntılar yaşıyorlardı. Onun için Ankara'da başladık, yer temin ettik, örnek olarak bunu açacağız ve daha sonra ilk fırsatta İstanbul'da iki, İzmir'de bir olmak üzere başlayıp bunu geliştireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Uzuv kaybı olmayan muharip gazilere ilişkin soruya da Akar, "Malul kalmayacak şekilde yaralanan TSK ve İçişleri Bakanlığı personeli sayısı 19 bin 987. Bunlarla alakalı mesele, yüzde 40 uzuv kaybı olup olmaması meselesi değil, askerlik görevini yapıp yapamaması meselesi." dedi. Akar, buna ilişkin çalışmaların ilgili bakanlıklarla devam ettiğini söyledi.

Yeni Askerlik Sistemi Ne Zaman Çıkacak?

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NEDİR?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

ŞUAN ASKERLİK SÜRESİ NE KADAR?

Kanunlara göre Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek, 19 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırmak ve belirli bir yaşa kadar askerlik hizmetini tamamlamak zorunda. Günümüzde uzun dönem (tam dönem) zorunlu askerlik 12 aydır. Ekim 2013'te alınan karar ile 1 Ocak 2014'ten itibaren uzun dönem askerlik süresi 12 ay olmuştur. Yükseköğrenim görenlerde zorunlu hizmet süreleri tam dönem yedek subayların 12 ay, kısa dönem erlerin 6 aydır.

YORUMLAR 6
  • Kabdan 5 yıl önce Şikayet Et
    Yas siniri olmaksizin kalici bedelli askerlik yahut amerikan usulu askerlik sistemi istiyoruz.
    Cevapla
  • tolga 5 yıl önce Şikayet Et
    lütfen sayın bakanım hulusi akar şu askerligi açıklayın artık 9 aya düşmesini herkes onu bekliyor lütfen hala bir netice çıkmadı
    Cevapla
  • Gül 5 yıl önce Şikayet Et
    lüütfen açıklayın artık rica ediyrum sizin açıklamanızı beklıyoruz nişan yapıcaz askerlık bellı olmadan nişanı yapmayı ıstemıyoruz lütfen riza diyoruz artık yürüllüge girsin biran önce rica ediyorum lütfenn artık açıklayın durmadan işimizi gücümüzü bırakıp sizi takıp ediyruz lütfen artık acıklayın lütfenn artık lütfennnnnn !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Cevapla
  • ömer 5 yıl önce Şikayet Et
    açıklayın artık sizden rica edıyoruz
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    bir an önce acıklayın artık şu askerliği başkanım yılbaşında evde olalım sevdiğimize kavuşalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!