21 Aralık (Kış Gündönümü) nedir? En uzun gece nerede kaç saat sürecek?

Ülkemizin de içerisinde yer aldığı Kuzey Yarım Küre'de yılın en uzun gecesinin meydana gelmesi şeklinde ifade edilen 21 Aralık (Kış Ekinoksu) nedir? Gündüzün de en kısa şekilde yaşandığı ve kış ayının gelişini niteleyen bir astronomi olayı olan 21 Aralık (Kış Ekinoksu) tarihinde en uzun gece kaç saat sürecek? Detaylar...

21 Aralık (Kış Gündönümü) nedir? En uzun gece nerede kaç saat sürecek?
21 Aralık (Kış Gündönümü) nedir? En uzun gece nerede kaç saat sürecek?
GİRİŞ 21.12.2018 19:22 GÜNCELLEME 21.12.2018 19:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Konum itibariyle Kuzey Yarım Küre'de yer alan Türkiye'yi de kapsayan bir astronomi olayı olan 21 Aralık (Kış Ekinoksu) tarihinde, yılın en uzun gecesi yaşanması nedeniyle gerek bilim dünyasında gerekse gözlem severler tarafından önem atfeden bir zaman dilimidir. En kısa gündüzün görüldüğü 21 Aralık (Kış Ekinoksu) tarihinin ardından gelecek 23 Aralık tarihinde de, gündüz süresinin uzaması ve gece süresinin de kısalması olayı söz konusu olmaktadır. Peki, ülkemizin de içerisinde bulunduğu Kuzey Yarım Küre'de yaz ayının ardından kış ayının başlangıç tarihini ifade eden 21 Aralık (Kış Ekinoksu) nedir? Astrolojik olarak Güneş'in geliş açısının Oğlak Dönencesi'ne dik olarak gelmesi olarak belirtilen 21 Aralık (Kış Ekinoksu) tarihinde en uzun gece kaç saat sürecek? Konuya ilişkin ayrıntılı bilgilerin tamamı...

 

 

21 ARALIK (KIŞ EKİNOKSU) NEDİR?

21 Aralık Kış Ekinoksu yahut diğer adıyla 21 Aralık Gündönümünde, güneş ışınları Oğlak Dönence'sine dik bir açıyla gelmektedir. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de gece süresi uzayıp gündüz süresi kısalırken, Kuzey Yarım Küre'de ise gece süresi kısalıp gündüz süresi ise uzamaktadır. Aynı zamanda 21 Aralık Kış Ekinoksu'nda Kuzey Yarım Küre'de kış ayının, Güney Yarım Küre'de ise yaz ayının başlangıcını simgeleyen önemli bir doğa olayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç itibariyle 21 Aralık Kış Ekinoksu tarihinde Kuzey Yarım Küre'de yer alması sebebiyle ülkemizde en uzun gece yaşanacak. 

 

 

21 aralık kış ekinoksu nedir

EN UZUN GECE KAÇ SAAT SÜRECEK? 

Türkiye'de 21 Aralık Kış Ekinoksu'nda en uzun gece Sinop ilimizde meydana gelecek. Bununla birlikte Sinop'ta yaşanacak en uzun gece süresi toplamda 15 saat 6 dakika; gündüz süresi ise toplamda 8 saat 54 dakika olacak. 

EN KISA GECE KAÇ SAAT SÜRECEK?

Ülkemizde 21 Aralık Kış Ekinoksu'nda en kısa gece Hatay ilimizde meydana gelecek. Aynı zamanda Hatay'da yaşanacak en kısa süre gece süresi toplamda 14 saat; gündüz süresi ise toplamda 10 saat olacak.

İSTANBUL'DA 21 ARALIK KIŞ EKİNOKSU GECE VE GÜNDÜZ SAATLERİ...

İstanbul'da 21 Aralık Kış Ekinoksu tarihinde gece süresi; 14 saat 47 dakika olurken, gündüz süresi ise 9 saat 13 dakika olacak. Öte yandan İstanbul'da 21 Aralık Ekinoksu tarihinde güneş 8:27'de doğarken, güneşin batışı ise 17:40 saatinde gerçekleşecek.

en uzun gece kaç saat sürecek

EKİNOKS TARİHLERİ NELERDİR?

21 Mart (Ekinoks): Bu tarihte gece ve gündüz süreleri eşitlenmektedir, Kuzey Yarım Kürede İlkbahar mevsiminin başlangıcı iken, Güney Yarım Küre de ise sonbahar başlangıcıdır.

21 Haziran (Yaz Gündönümü): Bu tarihte yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin meydana gelmektedir. 21 Haziran Ekinoksunun başka bir adı ise Yaz gündönümüdür. Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi başlarken, Güney Yarım Kürede ise kış mevsimi başlamaktadır.

23 Eylül (Ekinoks): Bu tarihte 21 Mart tarihinde olduğu gibi gece ve gündüz süreleri eşitlenmektedir. Ancak Kuzey Yarım Kürede sonbaharın başlangıcı ve yazın bitişi, Güney Yarım Kürede ise bahara mevsimine geçiş yaşanmaktadır.

21 Aralık (Kış Gündönümü): Bu tarihte 21 Haziran Ekinoksunda olduğu gibi yılın en uzun gecesi ve en kısa gündüzü oluşum göstermektedir. Fakat Kuzey yarımkürede kış mevsimine geçiş yapılırken, Güney Yarım Küre’de ise yaz mevsimine geçiş yapılmaktadır.

ekinoks tarihleri

YORUMLAR 2
  • FATİH_THE_C 5 yıl önce Şikayet Et
    21 Aralık ta Ekinoks yok başlık yanlış Solstice olacak
    Cevapla
  • M. Aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    Topu topu dünden 2 dakika daha kısa olacak hepsi bu.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı