ABD'den Patriot oyunu

Türkiye’ye Patriot sistemi satmaya çalışan ABD, ne teknoloji paylaşımına yanaşıyor ne de fiyatta indirime gidiyor. ABD, 2013’te Türkiye’ye 4,5 milyar dolarlık teklif ile gelmişti. Bu rakam diğer iki tekliften daha yüksekti.

GİRİŞ 05.01.2019 06:24 GÜNCELLEME 05.01.2019 09:32
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Amerika, Patriot hava savunma sistemiyle ilgili satış teklifini Ankara’ya iletti. ABD Dışişleri Bakanlığı, 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot sistemlerinin Türkiye’ye satışına 19 Aralık’ta onay vermişti. Ankara nihai karar için ABD’ye sunduğu talep yazısında fiyat indirimi ve teknoloji transferi beklentisi de vurgulamıştı. Ancak Türkiye’ye sunulan son teklif, Dışişleri Bakanlığı’nca onaylanan 3.5 milyar dolarlık paketin yazılı olarak iletilmesiyle sınırlı kaldı. Metinde Türkiye’nin cazip fiyat ve teknoloji transferi taleplerine ilişkin herhangi bir öneri sunulmadı. ABD daha önce, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına karşı F-35 restinde bulunmuştu. Önceki gün sunulan teklifte S-400’e ilişkin yazılı bir ön koşul yer almadı ancak bu sorun hâlâ aşılmış değil.

 

 

S-400’DE GERİ ADIM YOK

Ankara, Patriot teklifine kapsamlı değerlendirme sonrası cevap verecek. ABD Patriot’lar için indirim bile yapsa, bu her halükarda Rus S-400 sistemlerinden çok daha pahalı olacak. Türkiye ayrıca, Patriot satışında S-400 alımının iptal edilmesinin ön koşul olarak sunulmasına da kesin olarak karşı çıkıyor. Washington, Patriot için Türkiye’nin 2013 yılında açtığı ihaleye 4.5 milyar dolarlık teklifiyle gelmiş, Çin ve Fransa-İtalya ortaklığının tekliflerinden sonra ihalede 3. sırada yer almıştı. Üstelik ABD, Türkiye’nin ihalede açık olarak talep ettiği teknoloji transferine de hiçbir şekilde yanaşmamıştı.

 

 

2013 TAVRI SÜRÜYOR

O dönem Çin, 3.4 milyar dolarlık fiyatta indirimin dışında yüzde 30 yerli katkı garantisi vermişti. Ankara’nın Pekin’den füze almasını engellemek üzere ciddi adımlar atan Washington, bunun yanında Türkiye’ye hava savunmaya ilişkin herhangi bir alternatif de sunmamıştı. Son Patriot teklifine bu gelişmeler ışığında bakıldığında ABD’nin 2013’teki tavrını aynen devam ettirdiği görülüyor. Türkiye ise Rusya’dan neredeyse ABD’nin teklifinin üçte biri oranında ücretle S-400 satın alıyor.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 54
  • Halil 5 yıl önce Şikayet Et
    Rus sistemleri alındıktan sonra 2 milyar dolara inerler.Biz yeterki geri vites yapmayalım
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 5 yıl önce Şikayet Et
    Erbakan hoca dümende olsaydı ve 28 şubat gerçekleştirilmeseydi şimdi bizim patriyotdan daha gelişmiş sistemlerimiz ve uçak gemilerimiz olacaktı...
    Cevapla
  • Realist 5 yıl önce Şikayet Et
    Kaç ton patriyotlafı varmış ABD nin ona göre hurdacı göndereyim ...Hurdacının emeğini korutursa gelsin.
    Cevapla
  • hemmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar hem kalleş,hem de katil. Bunlara güven olmaz. sözlerine itibar edilmez.
    Cevapla
  • türkiyeli 5 yıl önce Şikayet Et
    Şeytan, bize patriot diye topçu bataryasını zorla satmaya çalışıyor.Kendisine bağımlı hale getirmek için Hatta donanımı bedava bile verir.Şeytanın oyununa karşı S500 ün geliştirilmesine ortak olmalıyız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?