Kenevir ABD'ye verilen ayarlardan biridir

ANKASAM ( Ankara Siyasi Kriz ve Araştırmaları Merkezi) başkanı Prof. Seyfettin Erol "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kenevir hamlesi Türk - Amerikan ilişkilerinde ABD'ye verilen en büyük ayarlardan biridir" dedi.

Kenevir ABD'ye verilen ayarlardan biridir
Kenevir ABD'ye verilen ayarlardan biridir
GİRİŞ 11.01.2019 14:40 GÜNCELLEME 11.01.2019 14:40
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner - Haber7.com

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda çok önemli açıklamalar yaptı. Plastik poşete karşı başlatılan kampanyaya da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, poşet yerine kenevirden imal edilen filelerin kullanılmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor" dedi. Erdoğan'ın açıklamalarından sonra Türkiye kamuoyu bu konuyu konuştu. Bizde bu konuyu ANKASAM ( Ankara Siyasi Kriz ve Araştırmaları Merkezi) başkanı Prof. Seyfettin Erol ile konuştuk. Erol, bu hamlenin sadece ekonomik değil birçok yönüyle çok değerli olduğunu söyledi. Erol: "Bu ABD'ye verilen bir ayardır" dedi.

ABD 1940'LARDA TÜRKİYE'YE HER ANLAMDA KISITLAMALAR GETİRİYORDU

 

 

Bu meseleni en temelinde Türkiye’nin bağımsızlığı ve bağlamda bağımsız politika izlemesi ABD ile arasında yaşanan mücadele yatıyor. Türkiye’nin Truman doktrini ve NATO’da yer almasıyla beraber başlayan ABD’yle müttefiklik anlaşması bir müddet sonra tek taraflı bağımlı bir ilişkiye doğru dönüşüyor. Bu ilişkinin kopma noktalarından birisini Kıbrıs sorunuyla beraber Türkiye’de haşhaş üretimi. ABD Türkiye’nin dış politikasına olduğu kadar tarım politikalarına da bu anlamda müdahale ediyor ve kısıtlamalar getiriyor.

KENEVİR HAMLESİ TÜRKİYE'NİN ABD'YE KARŞI HAMLESİDİR

Başta sağlık sektörü olmak üzere tarım ve diğer tüm alanları ilgilendiren bir husus. Kenevirin çevreye katkısını da gözardı edilmez. Kenevir meselesi yıllarca Türk milletinden saklatıldı. Ortaya çıkışı da Türk – Amerikan ilişkilerinde Türkiye’nin bağımsız politikalar üretmesidir. Dolayısıyla Türkiye’nin kenevir politikası aynı zamanda dış politikada Türkiye’nin ABD’ye karşı bir hamlesidir.

TÜRK DIŞ POLİTİKASININ GELDİĞİ NOKTA ÇOK ÖNEMLİ

Kenevirin ekilmesi tarımsal anlamı olduğu kadar Türk – Amerikan ilişkilerinde Türk dış politikasının geldiği nokta açısından önemlidir.

BÜYÜK KIRILMA 16 NİSAN REFERANDUMU 

Bu meselenin kırılma noktalarından biri de 16 Nisan referandumuydu. O referandumda Türkiye 1946’dan itibaren Türkiye kendisine dayatılan sistemi reddetmiş kendi çizdiği yolu takip etmiştir.

MEVZU KENEVİR DEĞİL BAĞIMSIZLIK

ABD’nin Türkiye’ye giydirmek istediği elbisenin yırtılıp atılmasıdır. Bir de en önemli hamlelerden biri Türkiye’nin Suriye politikasıdır. Amerika’ya rağmen operasyonlarını yapıyor, yapmaya devam etmektir. Türkiye ABD’ye çok net mesaj vermektedir. Elini benim tarım, iç ve dış politikamdan çek. Artık Türkiye’yle eskisi gibi tek taraflı bir ilişki yürütebilmen mümkün değil. Artık yeni Türkiye gerçeklerine uygun hareket edersin. Sen de diğerleri gibi yerini alırsın mesajı veriyor. Tıpkı Rusya ve Çin gibi. Bu ABD’ye verilen ayarlardan biridir. Siyasi anlamı bu işin çok daha büyüktür. Mevzu kenevir değil, bağımsızlıktır.

Amerika 1950’lerden beri Türkiye’nin tarım ve hayvancılık politikasını da yönlendirmek istiyordu. Bu aynı zamanda ekonomik bağımsızlığa işaret eder.

YORUMLAR 40
  • Bozkurt 5 yıl önce Şikayet Et
    Adamsın Reisim Adam
    Cevapla
  • avşarın delisi 5 yıl önce Şikayet Et
    kenevir biodizelin en önemli hammaddesidir
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu serbest olursa içmek için üretenler ,el altından stok yapıp satanlar çoğaltabilir.sıkı denetim olması lazım.
    Cevapla
  • Rfk 5 yıl önce Şikayet Et
    bişeye nekadar kolay ulaşılabilirse fiyatı düşer fiyat düşünce karı işere uğraşan mafya karsızlaşan sektörden çekilir.
    Cevapla
  • murat çingiş 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu hamleler çok güzel ancak esas hamlemiz milli eğitimde olmalı. Milli eğitimi amerikan etkisinden kurtarıp gerçekten millileştirmeliyiz. Gençlik elden gidiyor... çok geç kalıyoruz.
    Cevapla
  • osman 5 yıl önce Şikayet Et
    kenevir uyuşturucu olarak da kullanılmıyor mu? her yere kenevir ekildiğinde uyuşturucu olarak kullanılması nasıl önlenecek?
    Cevapla
  • gerçekler 5 yıl önce Şikayet Et
    kontrollu olarak haşhaş gibi üretimi yapılabilir ama dikkat edilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!